Psykologi er Norges hotteste studium

Ingen over, ingen ved siden: Ingen andre studievalg gjennom Samordna opptak har flere førstevalgsøkere per studieplass enn profesjonsstudiet i psykologi på NTNU.

Publisert Sist oppdatert


Etter flere år med turbulens, slår Psykologisk institutt tilbake med landets beste søkertall.



Det ligger hele 22 søknader på bordet for hver studieplass Psykologisk institutt kan tilby på profesjonsstudiet. 1297 søkere har profesjonsstudiet som førstevalg, mens det er 3721 søkere på dette studieprogrammet totalt på 58 studieplasser.



Norges hotteste

Med så mange førstevalg per studieplass troner NTNU-studiet på topp, foran tidligere års slagere som Dyrepleierutdanningen og Fotojournalistikk i Oslo.



NTNU har også årsenhet i Kroppsøving og idrett på pallen, med en tredjeplass over landets mest populære studietilbud.



Det er Samordna opptak som har laget statistikken for UA.



- Utrolig gledelig, sier instituttleder Leif Edward Ottesen Kennair ved Psykologisk institutt når han blir presentert for nyheten.



- Dette tolker jeg som en uforbeholden suksess for jobbingen med omleggingen av studiene de siste to årene.



Strålende debut

Til alt overmål er dette første året for akkurat dette studietilbudet. Instituttet gikk inn for en omlegging fra et kritisert femårig opplegg til en rendyrket seksårig prefesjonsmodell sist høst. ( Psykologi legger om profesjonsstudiet) Kennair legger ikke skjul på at han har vært spent på hvordan nye studenter ville ta i mot endringen.

Bedre enn Oslo og Bergen

- Tallene fra denne første runden i høstens opptak gir en klar indikator på at instituttet har truffet riktig med å skape interesse for faget, mener Kennair. Han avventer imidlertid mer sikre tall for interessen når de unge får endelig bestemt seg.



Kennair er også særs fornøyd med å være landets mest populære psykologutdanning, foran hovedkonkurrentene ved UiO og UiB. Oslo gikk også nylig inn for å følge profesjonsmodellen, mens Bergen valgte å følge sin gamle modell.





Turbulens

Instituttet har opplevd mye turbulens de senere årene. Arbeidsrettsaker, påstander om mangel på medbestemmelse, og studenter med sterke meldinger om forholdene på instituttet.



- Vi er et stort og heterogent institutt med mange meninger. Vi må forvente uenighet, sier instituttlederen.



Berømmer studentene

- Neste utfordring for oss ansatte blir å følge opp med et topp studieopplegg, mener Kennair, som strekker fram studentene som den store, konstruktive kraften i arbeidet med omleggingen til profesjonsstudium. Instituttet har invitert til en rekke møter for å få tilbakemeldinger. Den gjennomgående holdningen har vært fokuseringen på studiekvaliteten, overordnet valg av opptaksmodell, i følge instituttlederen.



Studenter har fått betalt hjemreise i bytte mot å operere som ambassadører for instituttet gjennom presentasjoner på videregående skoler. Dette har vært et av flere informasjons- og rekrutteringstiltak.



- Studentene har vært en stor pådriver for endring, sier Leif Edward Ottesen Kennair.