Studentkampanje:

Vil ha PC på eksamen

Det holder ikke lenger med penn og papir. I dag starter studentene en kampanje for å bruke PC på eksamen.

Publisert Sist oppdatert
- Vi vil slå hull på den PC-frie bobla, sier Per Martin Sandtrøen og Sverre Haug Lindseth.
Studentene i Oslo, Bergen, Tromsø og Trondheim vil ha PC på eksamen.
- Det er mange praktiske problemer vi ikke kan kimse av, sier seksjonssjef Knut Veium.

Eksamenstid er kampen mot klokka. Studentene sitter bøyd over arkene og vrenger ut av seg all lagret kunnskap. Kanskje skriver de så mye som 40 -50 sider hvis de får ånden over seg. Noen pynter besvarelsen med sirlig, vakker håndskrift, andre skriver side opp og side ned med uleselige kruseduller.

- Vi ønsker å slå hull på den PC-frie bobla, sier Per Martin Sandtrøen, leder i Studenttinget.

Sammen med Sverre Haug Lindseth, studentrepresentant i NTNU-styret, viser han fram forseggjorte plakater som i dag vil henge rundt på campusene. “Vi vil ha PC på eksamen”, er budskapet. Kampanjen er et samarbeid med studentparlamentene i Oslo, Bergen og Tromsø.

Urettferdig

- Hva er galt med penn og papir?

- Når vi skriver for hånd, blir det vanskeligere å forstå hva vi skriver. Det er urettferdig at penn og papir ikke gjør at vi får vist hva vi kan, sier Sverre Haug Lindseth.

- Studentene får ikke strukturert teksten underveis i besvarelsen, og det blir feil å dømme noen etter hva slags håndskrift man har, sier han.

- Dessuten skriver vi fortere på PC, skyter Per Martin Sandtrøen inn.

Juks og fanteri

- Det må da bli lettere å jukse hvis dere skal bruke PC på eksamen?

- Det fins mange tekniske løsninger, sier Lindseth. – Det går an å bruke såkalte tynnklienter, der vi kun får fram ett vindu uten mulighet for å jukse. Eller en minnepinne med eget grensesnitt, som begrenser bruken av PC-en.

- Mange videregående skoler har PC på eksamen i dag, og de får det til, sier Sandtrøen.

- Da jeg tidligere vikarierte på Tynset ungdomsskole hadde alle elevene hver sin PC. Vi sier ikke at vi skal innføre PC på alle eksamener over natta, men det er på høy tid å sette i gang en prosess.

Andre tester ut

De to studenttillitsvalgte viser til universitetet Tromsø, som har satt i gang et pilotprosjekter med bruk av PC på eksamen. Også ved flere universitet i Danmark tillates PC under eksamen.

De understreker at ikke alle må ha eksamen på PC, men at det bør innføres der det er hensiktsmessig. NTNU kan som en begynnelse la 50 studenter i vårsemesteret prøve ut en slik eksamensform, og deretter utvide prosjektet gradvis til å gjelde flere, foreslår de.

- Det fungerer bedre å ha Matte 4-eksamen for hånd, men de fleste eksamener i dag handler om tekst, og da er det bedre å bruke PC, sier Lindseth.

Slutt på kråketrær

De ser for seg at også at de vitenskapelig ansatte må være glade hvis NTNU går over til å bruke PC på eksamen. De er imponert over at sensorene greier å tolke til tider uleselig håndskrift, og at PC-bruk også må gjøre jobben deres enklere.

- NTNU har stor kompetanse både i forhold til å unngå juks, og i bruk av data. – Norge burde ikke henge etter, og heller ikke NTNU, sier Sverre Haug Lindseth.

I dag vil de studenttillitsvalgte stå på stand og argumentere for PC på eksamen. De arrangerer også en konkurranse blant NTNU-studentene. Den som skriver det morsomste eller mest fengende slagordet på stand eller på sosiale medier, kan vinne premier. Eksempler på slike slagord for PC på eksamen, er: “En eksamen i historie burde ikke bety at eksamensformen er historisk!”

- Ingen av oss ser for oss at vi skriver for hånd om 20 år, sier Per Martin Sandtrøen.

Ikke lett å få til

Seksjonssjef Knut Veium ved Seksjon for studieadministrative støttesystemer forstår godt at studentene ønsker PC på eksamen, men skjønner ikke hvordan det skal være mulig å gjennomføre en slik reform med dagens eksamensformer.

- Det er mange praktiske problemer vi ikke kan kimse av, sier Veium. – Ved en storskala PC-basert eksamen: Hvordan kontrollere at noen ikke jukser? Hvordan unngå at man kommuniserer med hverandre under eksamen? Hva med noe så banalt som strømbruken?

- Vi må også avklare hvordan vi kan avvikle eksamen på PC under like og kontrollerte former, sier han.

Veium peker på at dagens eksamensform gjerne er en fire timers eksamen, der veldig mange studenter skal besvare oppgavene skriftlig på tampen av hvert semester. Han tviler på at det er mulig å avvikle eksamen på en forsvarlig måte med dagens teknologi.

- Vi er i startgropa, men vi skal sette oss ned og vurdere hva vi kan få til. Dette er ikke noe NTNU kan løse alene. Løsninger for dette må utvikles nasjonalt, sier han.

Han er som sagt ikke sikker på om det er mulig å realisere PC på eksamen med dagens vurderingsform, men ser ikke bort fra at det går an å prøve ut andre former for eksamen, der studentenes ferdigheter blir målt på en annen måte enn i dag.