HF-kuttene:

Legger ned to studieretninger

Allmenn lingvistikk og Språklig kommunikasjon legges ned. Kraftige reaksjoner og innspill fra Rektor, gjør at Japansk og Kinesisk kulturkunnskap likevel ikke legges ned.

Publisert Sist oppdatert
Argumentene for å opprettholde Allmenn lingvistikk nådde ikke fram. Her foreleser Jardar Eggesbø Abrahamsen.

Dette er forslaget til vedtak, som skal behandles i fakultetsstyret i neste uke. Etter en omfattende høringsprosess har dekanus Kathrine Skretting konkludert, og foreslår følgende endringer i studieprogramporteføljen:

  • Studieretningene Allmenn lingvistikk og språklig kommunikasjon legges ned fra høsten 2013. Dermed blir det ikke tatt opp nye studenter til disse studieretningene fra og med høsten 2013.
  • Masterprogrammet i Språklig kommunikasjon nedlegges også fra høsten 2013. Da blir det ikke tatt opp nye studenter til studieprogrammet, og siste opptak av studenter er høsten 2012.
  • Masterprogrammet i Allmenn lingvistikk nedlegges også fra høsten 2013, og siste studentopptak blir samme høst.
  • Masterprogrammet i kunstkritikk og kulturformidling med emneportefølje legges ned. Siste studentopptak var studieåret 2011/2012 siden programmet ble besluttet lagt på is fra og med 2012/2013.
  • Årstudiet i Kristendoms-, religions- og livssynskunnskap fases ut seinest våren 2017. Det blir ikke tatt opp nye studenter fra høsten 2016.

I tillegg foreslår dekanus å legge ned bachelorprogrammet i Språk og litteratur, som overordnet studieprogram fra 2013/2014.

Japansk og kinesisk er berget

HF-ledelsen ønsket i utgangspunktet å legge ned studietilbudene i Kinesisk kulturkunnskap og Japansk 1 og 2. Vurderinga var at med dagens økonomiske situasjon kan ikke fakultetet ha slike små fagtilbud.

I notatet fra dekanus Kathrine Skretting heter det: “Forslaget har vakt betydelige reaksjoner både internt ved NTNU (blant annet Sivilingeniørutdanningen og Studenttinget), samt fra eksterne aktører. Saken har vært drøftet i møte med rektoratet, og rektor la vekt på tilbudenes strategiske betydning for NTNU, jf. Internasjonal handlingsplan for NTNU 2011-2014 om økt satsning på Sørøst-Asia. Dekanus foreslår derfor at begge tilbudene fortsetter på dagens nivå.”

For få studenter

Den gjennomgående begrunnelsen for å legge ned disse studietilbudene, er at de ikke greier å rekruttere nok studenter. De blir dermed ikke økonomisk bærekraftig ut fra dagens finansieringsmodell. Fakultetet strever med at det har for stor studieportefølje i forhold til antallet studenter. Dessuten kommer det tydelig fram i notatet at det er Lektorutdanninga fakultetet ønsker å satse på i årene framover.

I notatet heter det også at kompetansen i Allmenn lingvistikk og Språklig kommunikasjon er nødvendig i det øvrige språk- og litteraturtilbudet, og særlig av hensyn til behovene til Lektorutdanninga.

Ingen blir sagt opp

I notatet skriver dekanus at det er ikke bare økonomiske grunner som gjør at bachelorprogrammet “Språk og litteratur” legges ned. Målet er at programmet erstattes med ei ny organisering av språk- og litteraturfagene. En komite er nedsatt for å jobbe videre med dette. Blant annet må de finne faglige løsninger, slik at de kan benytte kompetansen fra de studiefagene som nå foreslås nedlagt.

Ingen fast ansatte vil miste jobben, og mange av dem vil i framtida undervise innenfor andre studieprogram og fagtilbud. Det er også sagt at forskninga ved studieprogammene som legges ned, skal opprettholdes.

Studenter som allerede er tatt opp til de snart nedlagte studietilbudene, skal få anledning til å fullføre disse.

Fakultetsstyret skal ta stilling til dette forslaget til vedtak torsdag i neste uke.