Holdt tale på japansk

NTNU-student kom på annen plass da han i helga konkurrerte om å holde den beste talen på japansk.

Publisert Sist oppdatert
Talen handler først og fremst om det matematiske geniet Seki Kowa.
Ei fjær i hatten for faglærer Sachiko Shin Halley, som underviser i Japansk-emnene.

Helt siden han gikk på videregående har Espen Auseth Nielsen vært fascinert av japansk. Etter at han så et TV-program der de snakket språket , fikk han lyst til å lære seg det.

Derfor var det midt i blinken for ham at NTNU kan tilby Japansk 1 og Japansk 2. Studieemnene gir 7,5 studiepoeng og tilbys som komplementære emner for sivilingeniørstudentene. Nielsen, som studerer Teoretisk fysikk, har tatt Japansk 1 og er i gang med Japansk 2.

Småprate på japansk

Nå kan han allerede japansk såpass godt at han kan føre en dagligdags samtale om begrensede emner. Og siden den japanske ambassaden arrangerer årlige konkurranser i å holde en tale på japansk, fikk han lyst til å melde seg på helgas konkurranse.

- Jeg liker å utfordre meg sjøl. Jeg blir ekstremt nervøs foran forsamlinger, men prøver å overkomme nervøsiteten ved å presse meg sjøl litt, forteller Nielsen.

Konkurransen går ut på at deltakerne sjøl kan velge hvilket emne de skal snakke om, og talen skal ikke være lenger enn tre minutter. Alle som ikke har japanske foreldre, kan delta.

- Alle er nok interessert i mitt tema, smiler han.

Japansk geni

Og Espen Auseth Nilsen sløste absolutt ikke bort tida med å holde en tale for de tykke og de smale. På de tre tilmålte minuttene talte han om «Historien til japansk matematikk». Verken mer eller mindre.

- Det er først noen kjappe ord om enkelte hendelser og så introduserer jeg en matematiker som hadde en spesielt stor innflytelse, sier han.

Matematikeren heter Seki Kowa og levde i Edo-perioden på slutten av 1600-tallet.

- Et geni! Det var geniene som dominerte i perioden og Kowa forsket på det terminante og utviklet en slags kalkulus. Han oppdaget også Bernoulli-tallene, opplyser Nielsen.

Fjær i hatten

Juryen vurderte talens innhold og framføring. Nielsen holdt åpenbart nervøsiteten i sjakk og kom på annen plass.

- Ei artig erfaring, sier den glade vinneren etter at konkuransen er over.

At NTNU-studenter hevder seg, er nok også ei fjær i hatten for Instiutt for moderne fremmedspråk og for faglærer Sachiko Shin Halley. Det var på hengende håret at Japansk-emnene overlevde da HF vedtok å legge ned studietilbud for å få økonomien i balanse.

Sjøl har studenten i Teoretisk fysikk fått smaken på mer japansk. Nå planlegger Espen Auseth Nielsen å oppholde seg minst 1 år i Japan i løpet av mastergraden, og kanskje også ta doktorgraden i landet.