Linjeforeningene:

NTNUs sosiale lim

- NTNU må verdsette alt det gode arbeidet linjeforeningene gjør, sier Michael Johansen i NTNU-styret. Han er oppgitt over at mange tror linjeforeningene er ensbetydende med fyll og fest.

Publisert Sist oppdatert

Vi skrur tida tilbake til midten av august. Trondheim yrer av forventningsfulle og ferske studenter. UAs journalist vanner krukkeplantene i en hage på Singsaker og nyter den fine seinsommerkvelden.

Da kommer en ung mann snublende gjennom det tette buskaset. Han står uhyre rakrygget foran meg på plattingen og ser meg stivt inn i øynene. Han har en fotball uten luft i den ene handa og ei ølflaske i den andre.

- Hva gjør du, spør jeg.

- Han strever, men får presset fram: "Fadderuka"

- Har du rotet deg bort?

- Ja.

- Veien går der.

- Mobilen ringer. Får jeg ta den, spør han høflig.

- Ja, sier jeg.

Mens han snakker, forsvinner han sjanglende nedover veien: "Vent på meg, ikke gå", roper han inn i mobilen.

Resten av historien er ukjent. Kanskje holdt han koken gjennom hele natta, kanskje sovnet han under en busk.

Og slik er gjerne det første møtet mellom ferske studenter og byfolket. Fulle studenter og en periode med unntakstilstand i byen, før eksamensangsten kommer og tar dem og roen senker seg over bygatene.

Viktig for trivsel

- Linjeforeningene får bare pryl for Fadderuka og all festinga som foregår da. Det blir blåst opp som det store problemet for dem. NTNU må verdsette alt det frivillige arbeidet som foreningene står bak, kanskje av og til så ofte som seks av sju dager i uka, sier Michael Johansen.

I høst startet han perioden som medlem i NTNU-styret, valgt inn av studentene. En av grunnene til at datastudenten ved IME-fakultetet stilte til valg, var nettopp at han ønsket å ha linjeforeningene som prioritet. Tidligere var han leder for Online, informatikkstudentenes linjeforening. Som styrerepresentant fikk han fort beskjed om at dette ikke er hans ansvar, det tilfaller Velferdstinget.

Så nå fortsetter han å tale linjeforeningenes sak på fritida.

- NTNU står for den faglige delen, linjeforeningene tar seg av alt det sosiale, slår den engasjerte styrerepresentanten fast.

Vil ha anerkjennelse

Han er stolt av at NTNU har så mange aktive linjeforeninger, som også på landsbasis er kjent for sitt gode miljø.

Og ja, de er mange og har ærverdige og kreative navn. Nabla, Hybrida, Omega, Spanskrøret, Placebo, H.M. Aarhønen, Abakus, A/F Smørekoppen og Mannhullet – for å nevne noen av dem.

Nå mener Johansen at han også slå en rekke tall i bordet, som dokumenterer at linjeforeningenes arbeid er omfattende og involverer mange.

Da lederne av linjeforeningene møttes i forrige uke, hadde de invitert noen gjester til å komme på besøk. Studiedirektør Inge Fottland troppet opp. Det samme gjorde læringsmiljøansvarlig i Studenttinget, Camilla Solheim, samt en representant for ForVei. Sistnevnte veileder ferske studenter ved utvalgte studieprogram.

- Linjeforeningene inviterte dem slik at NTNU sentralt og Studenttinget skal bli klar over hvor stor betydning de har for det sosiale miljøet. Nå føler jeg at vi har kommet et stort steg videre når det gjelder å få anerkjennelse fra NTNU, sier Johansen.

Tall for aktivitet

I forkant av møtet hadde studiedirektøren bedt om tall som kan vise aktivitetsnivået til linjeforeningene. Foreningene gjennomførte derfor en spørreundersøkelse blant linjeforeningene på Gløshaugen, Øya og Tyholt. Michael Johansen forteller at Dragvoll er i sin spede begynnelse når det gjelder linjeforeninger, så de ble ikke forespurt.

Tallene er ikke vitenskapelig fundert, noen av dem er kvalifisert gjetning og de er avrundet nedover. Men Johansen mener de gir et korrekt bilde av hvor omfattende den årlige aktiviteten til foreningene er.

Her er noen av resultatene fra spørreundersøkelsen:

• Frivillige timer lagt ned: 215 000

• Andel medlemmer som deltar på ett eller flere arrangementer: 82 prosent

• Antall medlemmer: 9300

• Medlemmer i foreningenes idrettslag: 860

• Sosiale arrangement: 1000

• Bedriftspresentasjoner og liknende: 450

• Kurs: 125

• Antall stands under bedriftspresentasjoner og lignende: 330

Siden en del av linjeforeningene ikke ønsker å offentliggjøre inntektene av virksomheten sin, er det vanskelige å anslå hva foreningenes årlige inntekt er. Men samlet sett håver de inn flerfoldige millioner kroner hvert år.

Motvirker frafall

- Det gledet meg stort å vise de inviterte gjestene hvor mye linjeforeningene kan tilby sosialt. Mange tenker på Samfundet når vi snakker om studentfrivillighet, men linjeforeningene gjør også mye frivillig arbeid. De stiller opp for deg der du studerer, de er på de ulike studielinjene og har en unik nærhet til studentene, sier Michael Johansen.

Han mener at de allerede under Fadderuka kan se hvem av studentene som sliter, og hvem som kommer til å avbryte studiene. Nettopp fordi de tidlig møter studentene og prater med dem.

- Mange sier at uten linjeforeningene hadde de sluttet. Det gjelder også meg. I den første tida syntes jeg at studiene var veldig teoretiske og kunne fort ha hoppet over til en høyskole. Men jeg så at NTNU har så mye sosialt å tilby gjennom linjeforeningene at jeg fortsatte studiene, forteller Johansen.

Han opplyser at frafall er et stort tema blant linjeforeningene, og at de kan spille en enda viktigere rolle for å hindre at studentene slutter.

- Mange førsteklassinger tror jo at det å stryke til eksamen er slutten på studiene. Da er det nyttig å høre erfaringene fra eldre studenter som kan fortelle at det er ganske vanlig å stryke, og at det går an å fullføre studiene til slutt likevel.

På møtet bestemte linjeforeningslederne at alle lederne skal ha en samtale med ForVei, for å bli kjent med deres tilbud. Da kan de henvise studenter som sliter, videre til dem.

Moro uten alkohol?

Det ble også bestemt at linjeforeningene skal utarbeide felles retningslinjer for fadderne, og opprette en idébank som viser hvilke arrangementer som er vellykkede, og hvilke som ikke får særlig oppslutning.

Og da er vi tilbake til alkoholen igjen. Er det mulig å tilby rusfrie arrangement, eller er det slik studentene vil ha det: drikke seg snydens et par uker i strekk før studiene starter for alvor?

- Linjeforeningene ønsker å få til flere rusfrie arrangementer gjennom hele året, og mange har lyktes med å arrangere treff uten alkohol. Men det er også et problem at de nye studentene prioriterer disse vekk, sier Johansen.

Idébanken skal liste opp hvilke rusfrie arrangementer som slår an hos studentene, og inspirere andre linjeforeninger til å gjøre det samme.

- Skal vi se, det var et rusfritt arrangement på Dragvoll med ei vannsklie, som slo godt an. Skattejakt var populært, det var også en paintball-konkurranse, og Høiskolens Chemikerforening hadde suksess med en fotballkamp der de hadde ikledd seg store baller og skulle spille mot hverandre, lister Johansen opp.

Det finnes altså eksempler på at rusfrie arrangement, eller treff der alkoholen spiller en underordnet rolle, kan tiltrekke seg studentene.

Den tidligere linjeforeningslederen håper NTNU sentralt etter hvert kan slutte å tenke fyll og fest med en gang navnet på noen linjeforeninger dukker opp.

- Nå håper jeg NTNU kan øynene opp for hvilken enorm ressurs linjeforeningene er. De kan motvirke frafall, formidle veiledningstilbud og tilby flere rusfrie arrangement, oppsummerer Michael Johansen.