Trondheim AP vil flytte Psykologisk institutt

Trondheim AP vil bygge psykiatribygg for å avlaste nedslitte Østmarka. Samtidig må det vurderes å flytte Psykologisk institutt ned til Øya, mener partiets leder Hanne Moe Bjørnebet (bildet).

Publisert Sist oppdatert
Noe må gjøres for psykiatrien, fastslår leder av Trondheim AP, Hanne Moe Bjørnbet.

Det bør vurderes et nytt akuttbygg på Øya umiddelbart, synes Trondheim AP. Et slikt bygg kan bygges på tidligere planlagt tomt, og inngå som første byggetrinn på vei mot et nytt psykiatribygg. Samtidig er kapasiteten sprengt på Dragvoll. Trondheim AP forslår derfor samtidig å flytte Psykologisk institutt, med tilhørende poliklinikk, ut av Dragvoll og ned til Øya.

Dette er en hastesak, mener Trondheim AP. En flytting av Psykologisk institutt vil i så fall kunne skje raskt, og uavhengig av den øvrige samlokaliseringsprosessen. Plass på Dragvoll blir frigjort, og ansatte og studenter ved instituttet kan flytte inn i nye lokaler i umiddelbar nærhet til Gløshaugen og helsefagene på Øya.

Plassvinner og faglig gevinst

En vinn-vinn-situasjon. Det mener leder av Trondheim Arbeiderparti, Hanne Moe Bjørnbet, om hvorfor det er viktig å flytte Dragvoll-miljøet.

Sammensmeltingen av pasientbehandling, forskning og studier på Øya vil gagne alle parter, tror hun, og viser til hvordan NTNUs medisinske fakultet og sykehuset har faglig fusjonert i nye St Olavs.

- Ingen brekkstang

Hun avviser at plassmangelen på Dragvoll brukes som en brekkstang for å få presset igjennom en forsert bygging. Frigjøring av areal for studenter og ansatte er en positiv bieffekt av vedtaket.



- Det aller viktigste er hensynet til psykiatriske pasienter.



Adresseavisen har de siste ukene dokumentert de nedslitte forholdene for psykiatriske pasienter på Østmarka. Planene om et nytt psykiatribygg som en del av sykehuset på Øya er blitt nesten 20 år gamle - til tross for AP-statsrådløfter om bevilgninger under de to siste valgkampene.

- Må forsøke enda en gang

– Det er så mange positive effekter av å bygge på Øya, at vi ikke ønsker å gi opp planen, uten å ha forsøkt én gang til.

Hun avviser at Trondheim AP gjør opp regning uten vert, ved å vedta et forslag om å flytte et et av NTNUs institutter i en hasteprosess.

Håper på nasjonalbudsjettet til våren

Trondheim AP håper at bevilgningen til første byggetrinn kan komme allerede i revidert nasjonalbudsjett til våren. Det avhenger av flere ting, blant annet en endring i regelverket, slik at egenkapitalkravet for utbygger reduseres fra 50 til 30 prosent.



- Vi er forsiktige optimister, sier Bjørnbet.

Blander seg ikke borti styrebehandlingen

Onsdag denne uken møtes styret for å si ja eller nei til å sette i gang ny utredning av samlokalisering. Den nyvalgte lederen av Trondheim Arbeiderparti har ingen formening om resultatet av styrebehandlingen.



- Det blander jeg meg ikke bort i, sier Hanne Moe Bjørnbet.



Instituttleder: Nytt for meg

- Trondheim AP har ikke vært i kontakt med meg, svarer instituttleder Leif Edward Ottesen Kennair.

Når UA ringer, er det første gang lederen for Psykologisk institutt hører om Aps vedtak.

- De har rett til å mene, men dette avgjøres ikke i kommunestyret, det avgjøres av NTNU.

Det er ti år siden instituttet flyttet sist, i følge Kennair. - Vi har ikke hatt noen debatt internt om flytting. Jeg vet altså ikke hva stemningen er.