Gratis på nett:

Ambisiøse mål for norskopplæring

Regjeringa gir økonomisk støtte til NTNUs nettbaserte norskopplæring. Nå har språkgründerne vyer om både å utvide tilbudet og å satse kommersielt.

Publisert Sist oppdatert
Jacques Koreman: - Vi er også i kontakt med TTO, som ser på muligheten for å kommersialisere kurstilbudet.
CALST: Gjør det mulig for brukerne å øve på uttale.
Har spesielt sans for CALST: - Jeg har aldri sett noe lignende. Det er veldig innovativt, sier seniorrådgiver Espen Munch i Vox.

Kommunal- og regionaldepartementet gir 1,3 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett til norskkurset "LearnNoW". På denne måten ønsker de å styrke det nettbaserte gratistilbudet, som er utviklet av språkforskerne ved Institutt for språk- og kommunikasjonsstudier.

Egnet for utenlandsk arbeidskraft

- Midlene gjør det mulig å få på plass et godt nettbasert tilbud for grupper av innvandrere som ikke har tilbud om gratis norskopplæring i dag, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete i ei pressemelding.

Målet er at flere arbeidsinnvandrere skal benytte seg av tilbudet. Nå skal blant annet polske arbeidsinnvandrere få ei mer skreddersydd norskopplæring, og departementet ser for seg at flere språk står for tur.

- Dette er et første skritt på veien for å etablere en nasjonal plattform for norskopplæring, sier professor og fonetiker Jacques Koreman.

Sammen med førsteamanuensis Olaf Husby leder han prosjektene Norwegian on the Web (NoW) og det virtuelle språkprogrammet "Calst".

Tilpasset dialekter

Norwegian on the Web startet som et tilbud på nettet til utenlandske studenter ved NTNU som vil lære seg norsk. LearnNoW bygger på dette NTNU-kurset. Fra å være et studentorientert tilbud, er det nå et mer allment gratistilbud på nettet.

LES OGSÅ: Norsk på nett

Språkprogrammet CALST står for Computer-Assisted Listening and Speaking Tutor for Norwegian. Det gir hjelp til å lære, og øve på, uttale. Det er også tilpasset brukerens morsmål og tar hensyn til at vedkommende skal bo i et bestemt dialektområde.

MER OM CALST: Laget nytt system for språklæring

I tillegg til pengestøtten fra Kommunal- og regionaldepartementet har også prosjektlederne fått kroner 600 000,- fra Vox, som er det nasjonale fagorganet for kompetansepolitikk. Vox sorterer under Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Disse pengene skal bidra til at CALST blir tilgjengelig på nettet, slik at brukerne slipper å laste ned språkprogrammet.

Unikt og innovativt

- Dette er et flott opplæringstilbud. Spesielt har jeg sansen for Calst. Jeg har aldri sett noe lignende. Det er veldig innovativt og gunstig for undervisning av fremmedspråklige. Det kan blant annet avlaste lærerne ved at elevene bruker det til å øve på uttale, sier seniorrådgiver Espen Munch i Vox.

Munch mener LearnNoW egner seg godt for ressurssterke innvandrere som skal arbeide i Norge, og som på forhånd vil lære seg norsk.

- NTNU-forskerne har vært veldig flinke til å samarbeide på tvers og har knyttet til seg mange fagmiljø. Vi er veldig fornøyde med det tilbudet de har utviklet, sier han.

Vil satse enda mer

Munch registrerer også at Institutt for språk- og kommunikasjonsstudier har ambisiøse planer. Men han tror det først vil bli snakk om en nasjonal plattform for norskopplæring hvis departementene også gir økonomisk støtte i de to kommende årene.

- Skal vi få til en slik nasjonal plattform, er det nødvendig med en større investering, og det jobber vi med å få til, sier Jacques Koreman.

I første omgang har prosjektlederne søkt om penger til å finansiere trinn to og tre av LearnNoW, og til å utvikle Calst videre. Sistnevnte program gjør det mulig å øve på lyder, men i tillegg bør brukerne øve på intonasjon, tonelag og rytme.

LearnNoW baserer seg i dag på engelsk som formidlingsspråk. Nå ønsker de å tilpasse kurset slik at utlendinger med annen språkbakgrunn, for eksempel polsk og spansk, lettere kan bruke det.

Vil tjene penger

Basissystemet skal forbli gratis, men språkgründerne håper at kurstilbudet etter hvert også kan bli et kommersielt produkt.

- Vi er i kontakt med Technology Transfer, TTO, som ser på mulighetene for å kommersialisere kurstilbudet. Det kan tilpasses bestemte yrkesgrupper, for eksempel polske bygningsarbeidere og filippinske helsearbeidere, sier Koreman.

Han ser for seg at et slikt opplæringstilbud må være ypperlig for flere bedrifter: Byggefirmaer, vikarbyrå og fiskerinæringa, for å nevne noen.

Hittil har det kostet 10 millioner kroner å utvikle NoW og Calst. Koreman anslår at ytterligere 10 millioner må til for å få en nasjonal plattform på plass.