Vil puste nytt liv i Professorforum

Etter ti år i dvale skal Professorforum ved NTNU igjen vekkes til liv. Det skjer kommende mandag, og første sak som luftes er det store spriket i overheadkostnader mellom fakultetene.

Publisert Sist oppdatert

NTNU har vel 630 professorer. Etter at Professorforum sovnet stille hen har denne store gruppen helt manglet en arena der de kan samles og diskutere saker som angår alle på tvers av faggrenser.

Mangler felles forum

- I dag er det intet forum som knytter oss sammen. Det finnes heller ikke epostlister som kan benyttes om man ønsker å nå denne gruppen, sier professor Sigurd Skogestad.

Sammen med sine professorkolleger ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi, Bjørn Alsberg, Øyvind Mikkelsen, Alex Hansen og Bård Hoff, ønsker han nå å gjenopplive Professorforum som et sted der alle kan møtes.

De starter på NT, men inviterer med seg alle – også førsteamanuensene rundt om på NTNU.

- Det vil være en fordel om vi også kunne få med de yngre også, sier Skogestad.

- Vi som ikke er med i styre og stell ved NTNU, og det er jo det store flertallet, blir stående litt på utsiden. Vi trenger en arena for diskusjon og meningsdannelse der alle kan møtes. Jeg tror det er et stort behov for det, sier Skogestad.



Har mye felles

Professoren er også opptatt av at denne gruppen, uansett om de hører hjemme i teknologi- naturvitenskap eller humaniora, har mange felles synsvinkler – og synspunkter.

Temaet for mandagens møte er for eksempel overheadkostnader på forskningsprosjekter og det store spriket mellom fakultetene når de beregner disse.

Enkelte fakulteter tar førti prosent i administrasjonskostnader, mens andre tar under ti prosent.

- Vi spør oss om det er rimelig at det er så store forskjeller internt på NTNU. Vi spør også om på hvilken måte en høy overheadsats kan ha negative konsekvenser for universitetets forskning og undervisning, sier Skogestad.

Tre dekaner har meldt sin ankomst. Det er Ingvald Strømmen fra Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi, Geir Øyen fra informasjonstteknologi, matematikk og elektronikk og Anne Borg fra naturvitenskap og teknologi.

De vil fortelle om status og erfaringer på sine fakulteter.

- Etter dette blir det diskusjon med sikte på å komme frem til en konklusjon om hva de vitenskapelige ansatte ønsker.

Arena for meningsdanning

At Professorforum kan øve påvirkning er viktig, men Skogestad understreker at det har verdi i seg selv å bli kjent på tvers av fag-, fakultets- og campusgrenser.

- Også for tverrfaglig samarbeid vil Professorforum være gunstig. For hvordan skal vi få til det om vi aldri møtes, og vi ikke vet hvem folk er, sier han.

Med unntak av NTNUs ansattefest, finnes ingen slike samlende forum for ansatte på tvers av campuser i dag. Dessuten er det én årlig fest som man gjerne går på, men hvor man holder sammen med sine nærmeste kolleger.

- Professorforum er noe helt annet. Planen er at vi får på plass et interimstyre på mandagens møte, slik at forumet kan settes i gang igjen. Vi har ikke så høyt ambisjonsnivå, men vi håper å få folk ut av kontorene sine, sier Skogestad, som også var med da forumet ble startet i 1991.

Rolle som korrektiv

Professorforum var i sin tid et organ der professorene kunne drøfte og uttale seg om saker av felles interesse. Organisasjonen hadde ingen formell myndighet, men formålet var å fungere som et meningsdannende forum.

Opp gjennom årene har det hatt en viktig rolle – både som et korrektiv og delvis støtte til universitetets ledelse. Forløperen ble opprettet ved NTH i 1991, med professor Jens Glad Balchen i spissen. Utgangspunktet den gangen var at professorene mente den vitenskapelige ledelsen hadde for liten innflytelse ved universitetet.

Forumet var aktivt i en årrekke, og målbar sine meninger om alt fra mangel på medvirkning, omorganisering, forgubbing som trussel, til samarbeidet med Sintef og campusutvikling. I 1995 fikk de stor nasjonal oppmerksomhet som "Grunnfjellet" på NTH, da de krevde et selvstendig NTH adskilt fra Universitetet i Trondheim.

Mandagens møte starter klokken 18.15 i R5, Realfagsbygget på Gløshaugen.