Lanserte skolevisjon for statsministeren

NTNU-rektor Gunnar Bovim drømmer om en skolemodell med forskere, lærere og elever under samme tak - inspirert av universitetssykehusene.

Da statsminister Erna Solberg besøkte NTNU forrige uke, fortalte rektor Gunnar Bovim om sitt ønske om tettere integrering mellom universitetet og skolene.
Publisert Sist oppdatert

- Jeg er nysgjerrig på om vi kan hente noe fra en annen stor offentlig sektor som vi har erfaring med, sier Bovim til UA.

Med «vi» mener han både NTNU og St. Olavs Hospital, samt seg selv som kom fra sykehuset og Helse Midt-Norge før han ble rektor i fjor.

Skepsis fra statsministeren

- Jeg har tenkt på dette siden jeg begynte på NTNU, sier Bovim.

Han la frem ideen da statsminister Erna Solberg var på besøk på universitetet forrige uke.

- I Bergen har vi en avtale ved Nordahl Grieg vgs, der det er to eller tre doktorgradskandidater som har hovedstilling på skolen og en bistillling på universitetet, svarte statsministeren før hun fulgte opp:

- Dette er en spennende idé, men vi har et prinsipp om at vi skal være et likhetssamfunn. Hva skal være ulikt?

Spørsmålet ble hengende i lufta. Hvordan universitetsskolen skal se ut og organiseres er rimelig uklart foreløpig.

Se bildegalleri fra statsministerbesøket: Rotte, rektor og statsminister

Gode erfaringer fra universitetssykehus

- Vi har ikke kommet langt i planleggingen ennå, så hvordan ting skal organiseres og se ut må vi se nærmere på. Det kan tenkes ulike modeller, men hele poenget er at universitetet og skoleeier samarbeider i selve utformingen, både bygningsmessig og eiendomsmessig. Det er en morsom idé, sier Bovim.

Han trekker frem gode erfaringer med universitetssykehus som hovedmotivasjonen bak skolevisjonen.

- En slik modell kan være smart i forhold til å forfine både utviklingsaspektet og forskningsaspektet. VI har lang erfaring med at gode universitetssykehus bringer pasientbehandlingen fremover. Gode universitetsskoler kan kanskje bringe opplæringsmodellene fremover og forbedre undervisningen, sier rektoren.

LES OGSÅ: Slik blir NTNUs nye campus
LES OGSÅ: - De beste bør bli lærere

Prøvd ut ved flere universiteter

Begrepet «universitetsskole» er ikke helt nytt. Både Universitetet i Tromsø (UiT) og Universitetet i Oslo (UiO) har allerede hatt prosjekter inspirert av medisinutdanningen.

Slik beskriver de hva konseptet innebærer:

«Universitetsskoler og partnerskoler sørger for at studentene får grunnleggende erfaringer med undervisnings- og utviklingsoppgaver som lærere. Senteret skal sikre at arbeidet i disse skolene blir en integrert del av fagstudiene og studiet i profesjonskunnskap.»

UiO-rektor Ole Petter Ottersen har i likhet med Bovim medisinbakgrunn, og sammenlikner universitetsskolene med universitetssykehus.

- Ved universitetsklinikkene har universitet og sykehus et tett samarbeid om helsefagutdanningene, spesielt om medisinerutdanningen. Den integrerte lærerutdanningen på masternivå har som ambisjon å utvikle tilsvarende tett interaksjon mellom praksisutdanning og forskningssamarbeid, skrev han i et blogginnlegg i 2011.

John Brumo, som leder forvaltningsutvalget for lektorutdanningen ved NTNU, opplyser overfor UA at NTNU har hatt et møte med Trondheim kommune og Sør-trøndelag fylkeskommune om universitetsskoleideen.

- De er positive til ideen og vi har og nedsatt en felles arbeidsgruppe som skal utrede ordningen. Gruppa vil blant annet besøke St.Olavs hospital og UiO. Vi har ambisjoner om å ha et forslag klart til påske, sier Brumo.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.