Mener iranersakene er blitt en belastning

Norges fremste ekspert på Iran, Sverre Lodgaard, mener PSTs holdning og de stadige utvisningene av iranske forskere har blitt en belastning for forholdet mellom Iran og Norge.

Viktig. Sverre Lodgaard er glad for at fagfolkene på NTNU har sagt så klart fra.
Publisert Sist oppdatert

Den tidligere lederen for Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) har de siste årene særlig arbeidet med forholdet mellom USA, Iran og Israel. Lodgaard synes det virker som om PST henger fast i fortida.

- De bør lytte til de faglige vurderingene til NTNUs ansatte, mener Lodgaard, som er en av Norges fremste eksperter på Irans atomprogram.

PST mot stormaktene

Norges innstramming i forhold til iranske forskere står i motstrid til den internasjonale utviklingen. I november i fjor inngikk stormaktene en avtale med det nye regimet i Iran som klart uttrykte at landet har rett til et sivilt, kjernefysisk program. Målet for interimavtalen som gjelder nå, er at den skal munne ut i en avtale der Iran til slutt blir behandlet likt med alle andre land som ikke har kjernefysiske våpen.

- Alle stormaktene er enige om dette, konstaterer Lodgaard.

I denne situasjonen instruerer altså PST UDI til å stramme inn, og sier at andre europeiske land er strengere, for de slipper ikke en gang inn iranere.

PSTs utsagn står tilsynelatende i motstrid til praksisen på Chalmers tekniska högskola i Gøteborg. De likner NTNU i mangt og mye, men har en helt annen praksis overfor iranere:

- Det eneste studiet vi utelukker iranere fra, er kjernefysikk, fortalte Lotta Rydberg på Chalmers’ inntakskontor til Sveriges Radio i går.

Gammelt fiendebilde

- Gamle fiendebilder er vonde å vende, sier Sverre Lodgaard:

- Iran i går og Iran i dag er to forskjellige ting. USAs gamle fiendebilde skriver seg fra revolusjonen i 1979, der gisseltakingen var en stor ydmykelse, men der det nok stakk enda dypere at Iran gjorde seg uavhengig. Europas holdning har også vært sterkt kritisk, men situasjonen er i ferd med å endres. PSTs holdning høres ut som en refleksjon av fortiden snarere enn nåtiden. Kanskje er de så restriktive for å være på den sikre siden, kanskje har de også reagert på det store antallet søkere.



Iran og Nord-Korea

I går fortalte Sveriges Radio også om Mahtab Emami, som allerede bor i Norge med familien. Hun skjønte ingen ting da hun ble avvist som student på Høgskolen i Buskerud. Da hun ba om skriftlig begrunnelse, fikk hun til svar at «Alle våre sivilingeniørutdanninger er stengt for iranske borgere på grunn av sanksjonene mot Iran og Nord-Korea.»

Når Sverre Lodgaard får referert begrunnelsen, begynner han først å le. Så blir han mer alvorlig:

- Å slå Iran i hartkorn med Nord-Korea er helt håpløst. Det er bra dere tar opp dette, for denne praksisen har blitt en belastning for forholdet mellom Iran og Norge.

- Rektor Bovim gjør også et poeng av at Norge taper i konkurransen om de beste hodene…

- Jeg er glad for å høre at fagfolkene på NTNU sier fra så klart som de gjør.