Bruker 23 mill. på å fikse Kråkeslottet

Entreprenøren Hent er innstilt som anbudsvinner i restaureringen av NTNU-eide «Thingvalla» i Høgskolebakken.

Selv om «Kråkeslottet» viser tegn til forfall på utsiden, er det lite som tyder på hvor ille det faktisk er på innsiden.
Publisert Sist oppdatert

Prosjektleder Børge Aune i NTNU eiendom sier til UA at restaureringen vil starte senest 4. august. Etter planen skal arbeidet være ferdig til juni neste år.

- Da vil bygningen fremstå som ferdigrestaurert. Denne runden av restaureringen inkluderer grunnmur, drenering, fasader og reisverk, sier Aune.

Innflytting i 2016

I neste omgang skal innsiden restaureres og «Thingvalla» skal være klart til innflytting i andre halvår 2016.

Fire tilbydere ble vurdert i den første anbudsrunden. De leverte tilbud fra cirka 23 til 29 millioner kroner. Hent hadde det billigste tilbudet.

- Prisnivået ligger omtrent der vi hadde sett det for oss. Vi har innstilt på Hent og regner med å skrive kontrakt over helga, sier Aune.

LES OGSÅ: - Har fått forfalle for lenge

Restaureres for 50 millioner kroner

Tilbyderne har dokumentert sin kompetanse i anbudene, og anbudsvinneren vil trolig også benytte seg av underleverandører.

Totalrammen for hele restaureringsjobben er i overkant av 50 millioner kroner.

«Thingvalla» er mest kjent på folkemunne som «Kråkeslottet». Den tidligere så staselige villaen i Høgskolebakken har stått tom i årevis og gradvis forfalt. Byantikvaren har gitt «Kråkeslottet» vernestatus B: Høy antikvarisk verdi.

LES OGSÅ: Redning for «Kråkeslottet»
LES OGSÅ: «Extreme makeover» på NTNU

Strippes innvendig

Etter rehabiliteringen skal bygningen huse gjesteforskere i 13 leiligheter i moderne standard. Ifølge Aune har «Thingvalla» stått tomt i ti år siden de siste beboerne flyttet ut i 2004.

Da UA var inne i bygningen fremsto forfallet som uopprettelig. Aune forteller at huset skal strippes innvendig og det er stort sett bare dører som er verdt å ta vare på.

Bildegalleri: Bli med på innsiden av «Kråkeslottet»
Se flere bildegalleri her.

For å rette opp de største høydeforskjellene og for å sjekke sopp eller råteskader i trekonstruksjonene, er det planlagt å fjerne alle innvendige platekledninger. I tillegg er det gjort vurderinger av husets konstruksjoner og rådgivende ingeniør anbefaler forsterking av det eksisterende trebjelkelaget både i gulv og i tak.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.