Hun fikk avslag, han får bli i Norge

- Det er helt umulig å forstå. Vi driver med nesten det samme og leverte tilnærmet identiske klager til UDI, sier Hamideh Kaffash.

Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi fikk begge beskjed om å forlate landet og har stått i spissen for iranerne som kjemper mot det de mener er diskriminering. Nå har Khalaghi fått medhold i anken, mens Kaffash fikk avslag.
Publisert Sist oppdatert

Onsdag fikk den iranske NTNU-stipendiaten beskjed om at UDI ikke tar klagen om avslaget på oppholdstillatelse til følge. Torsdag morgen fikk Babak Khalaghi beskjed om at hans klage er tatt til følge.

Begge driver med reduksjon av CO2 ved NTNUs institutt for materialteknologi, henholdsvis i ferromangan- og aluminiumsproduksjon.

De to har frontet kampanjen mot det de mener er diskriminering av iranske studenter og stipendiater i Norge. Kaffash har stått i spissen.

- Jeg er trygg på min egen bakgrunn og har frontet denne saken fordi jeg er sikker på at jeg ikke har noe å skjule, sier hun når UA møter henne på Gløshaugen.

LES OGSÅ: Iranernes talskvinne fikk avslag på anken

- Denne kampen er ikke bare for meg

Kaffash har kjempet hardt for rettferdighet for iranerne som har fått avslag på sine søknader om oppholdstillatelse. Det tærer på og hun klarer ikke lengre holde tårene tilbake når hun snakker om motivasjonen for å stille seg i skuddlinjen.

- Hvis jeg gir meg, vil det bli verre for andre iranere å komme til Norge. Denne kampen er ikke bare for meg, sier hun.

Stipendiaten forteller at UDI-avslaget var begrunnet med at klagen ikke tilførte saken noe nytt, men at Khalaghis klage var tilnærmet identisk. Hun presiserer at hun er svært glad på landsmannens vegne.

Den første iranersaken UA skrev om i mars handlet om Mahdi Ghane. Han fikk tidligere denne måneden beskjed om at han fikk oppholdstillatelse. Det samme gjorde en annen NTNU-stipendiat som ennå ikke har kommet til Norge. Begge disse fikk oppholdstillatelse etter at UDI tok ankene til følge. En tredje iraner har fått avslag på sin anke. Avslaget kom først fra UDI og videre fra Utlendingsnemda.

LES OGSÅ: NTNU har anket utkastelse av iranere

Vurderer sivilt søksmål

Utlendingsnemda foretar en ny behandling av saken om UDI ikke tar klagen til følge. Etter det UA forstår fikk den forrige iranersaken som ble behandlet hos Utlendingsnemda svært raskt negativt utfall for iraneren.

Derfor kan Kaffash håpe at utfallet blir et annet i hennes sak enn hos den forrige iranersaken som havnet hos Utlendingsnemda. Hvis ikke er siste utvei sivilt søksmål.

- Jeg tror ikke avgjørelsen blir annerledes hos Utlendingsnemda, men er positiv til å ta saken til retten. Da må myndighetene legge frem dokumentasjon for avslagene, sier Kaffash.

Hun synes avgjørelsen er mer uakseptabel nå enn det første avslaget i mai. Da tenkte hun at avslaget kunne skyldes en feil hos UDI.

- Da jeg fikk beskjed om at anken var avslått ble jeg sjokkert, men jeg gir ikke opp. At noen av oss har fått opphold, er gode argument for at jeg også skal få det.

LES OGSÅ: - Dette er et mareritt

Advokat: - Rettslig sett problematisk

Brynjulf Risnes, som blant annet har vært Maria Amelies advokat, representerer Kaffash og syv andre iranere i samme situasjon. Han sier liknende saker har blitt prøvd for retten i flere europeiske land med hell.

- Det er mange spesielle aspekter i disse sakene. Vedtakene fra UDI og Utlendingsnemda inneholder ingen begrunnelser. Det vises ikke til konkret hva slags teknologi som kan rammes av ulovlig overføring til Iran og svarene er veldig generelle. I realiteten er begrunnelsene hemmelige og rettslig sett er dette problematisk, selv om det er saker med sikkerhetsmessige spørsmål, sier han.

Heller ikke Risnes har tro på at Utlendingsnemda kommer fram til noe annet enn UDI.

- Å kjøre saken for retten kan være siste mulighet for dem hvis de ønsker å bli i Norge. Blant annet i Nederland har domstolen sagt tydelig fra at det må skikkelige begrunnelser til, og sakene har fått positivt utfall for dem det har berørt, sier han.

13 000 har signert underskriftskampanje

Risnes forklarer at alle slike saker går i Oslo tingrett og at det kan ta noen måneder fra en eventuell stevning til saken berammes.

Nå planlegger Kaffash å overlevere underskriftene fra kampanjen hun har frontet til statsministerens kontor. 13 000 personer har skrevet under i kampanjen mot det de mener er diskriminering av iranske studenter og stipendiater.

- Basert på problemene med å få arbeidstillatelse og visum, råder jeg iranere til at Norge bør være et sistevalg. Likevel, NTNU er et prestisjeuniversitet innen enkelte felt som marinteknologi og jeg liker nordmenn, sa Mahdi Ghane til UA forrige uke.

- Hvis det faktisk er slik at Norge diskriminerer iranere, burde det ikke være et sistevalg engang, sier Kaffash.

LES OGSÅ: - Norge bør være sistevalg for iranere