Kvalitetssikringen er forsinket:

Neppe campusvalg i år

Det er flere forhold i Rambølls rapport om framtidas NTNU-campus som ikke er dokumentert godt nok. Det mener konsulentene som kvalitetssikrer den.

Publisert Sist oppdatert
Avventer. - Forsinkelser i seg selv er sjelden er bra, men dette kan jo føre til et bedre fundament for beslutninger som blir tatt, mener NTNUs Tone Merethe Berg Aasen.
Avventer. Prosjektleder Erik Spilsberg i Rambøll vet ikke hvilke merknader som er kommet til rapporten selskapet har levert.

Nå reises det flere spørsmål om Rambølls Konseptvalgutredning (KVU) som Kunnskapsdepartementet (KD) må se nærmere på. Det betyr trolig at den ønskede fremdriftsplanen sprekker.

Det er konsulentene i Møreforskning og Metier som har ansvaret for kvalitetssikringen (KS 1) for framtidig lokalisering av campus ved NTNU. Den skulle opprinnelig ligge klar 15. august, men konsulentene var ikke helt fornøyd med innholdet.

Rett før sommeren varslet KD om at Møreforskning og Metier har hatt «flere merknader til konseptvalgutredningen (KVU) som det er grunn til å se nærmere på».

Venter på svar

Hva kvalitetssikrerne har satt fingeren på, er ikke kjent. Prosjektleder Paul Torgersen i Metier henviser alle spørsmål til KD. Han nøyer seg med å si at dokumentasjonen ikke er slik de skulle hatt den, og at underlaget dermed ikke svarer på det departementet trenger for sin beslutning.

Seniorrådgiver Arne Moi i KD sier til UA at de har bedt Metier utdype nærmere hva de ville ha undersøkt bedre, og at de nå venter svar på dette.

Dette svaret kommer i form av et notat rett over helgen.

- Når vi ser hva de kommer opp med, vil vi vurdere hva vi gjør videre, sier Moi, som heller ikke kan si noe om hvor omfattende Metier og Møreforsknings merknader er.

- Alt jeg kan si er at vi har hatt en dialog med dem, og at vi nå bare venter på at de kommer tilbake og forteller hva de ønsker seg videre, sier Moi.

Når notatet er mottatt vil KD, i samarbeid med NTNU, utarbeide den nødvendige tilleggsinformasjonen som må til for at kvalitetssikringen skal kunne sluttføres.

Kjenner ikke innhold

Tone Merethe Berg Aasen ledet arbeidsgruppen fra NTNU som fôret Rambøll med fakta og informasjon i forbindelse med selskapets arbeid med Konseptvalgutredningen. Hun sier at heller ikke NTNU kjenner innholdet i, eller omfanget av, merknadene som kvalitetssikrerne har kommet med.

I denne delen av løpet blir universitetet bare involvert dersom det stilles spørsmål eller er behov for informasjon som spesielt NTNU sitter på. Det er det som nå skjer.

- Vi har god dialog med KD, og det er rimelig at kvalitetssikrerne får anledning til å gjøre uavhengige vurderinger. De intervjuet en rekke nøkkelpersoner ved NTNU før ferien som en del av sin kvalitetssikring, sier Aasen.

Neppe beslutning i år

Til spørsmålet om følgene for videre framdrift svarer Aasen at hun regner med at KS 1 blir ferdig i år, men at det antakelig ikke vil komme noen beslutning fra Regjeringen innen årsskiftet.

Dermed blir ikke KDs tidsplan fulgt. Den 31. januar i år ble KVU´en fra Rambøll overlevert. Kunnskapsministeren merket seg at konsulentene tilrådde en samlokalisert løsning, og sa at Regjeringen først vil ta stilling til valg av konsept etter at rapporten hadde gått gjennom en ekstern kvalitetssikring.

- Jeg tar sikte på at Regjeringen kan gi en tilbakemelding til NTNU og innbyggerne i Trondheim mot slutten av 2014, sa Torbjørn Røe Isaksen.

Det har fra flere hold vært reist kritikk mot det hesblesende tempoet denne saken er kjørt i. Det var våren 2012 at debatten om å legge ned campus Dragvoll og flytte den til Gløshaugen blusset opp igjen.

Kan gi bedre fundament

På spørsmål om det også kan være med en forsinkelse, sier Tone Merethe Berg Aasen at forsinkelser i seg selv sjelden er bra.

- Men det kan jo være positivt, i form av at det fører til et bedre fundament for beslutninger som blir tatt.

- Vi får tro det er det som skjer nå, sier hun.

Rambøll rendyrket tre forskjellige konsept, der delt løsning som i dag med to hovedcampuser på Dragvoll og Gløshaugen var det ene. Det andre alternativet var en kompakt løsning rundt Gløshaugen, og det tredje var en byintegrert løsning ved Gløshaugen, langs Elgeseter gate og ned mot Nidelva.

Prisene på de ulike løsningene var henholdsvis 5, 7,7 og 7 milliarder kroner.

Rambøll ikke informert

- Dersom en ser vekk fra økonomi, er en samlokalisert eller byintegrert løysing å foretrekke, het det i Rambølls anbefaling.

Prosjektleder Erik Spilsberg i Rambøll sier til UA at han ikke vet hva kvalitetssikrerne har å utsette på arbeidet han er ansvarlig for.

- Etter at vi leverte vår rapport i vinter, har prosessen vært styrt av KD. Jeg regner med de spør oss om fakta eller opplysninger, sier Spilsberg.

Prosjektlederen sier at det er selve poenget med slike kvalitetssikringsprosesser, at underlagsmateriale granskes av eksterne og uavhengige aktører.

- Men hvor vanlig det er at det oppstår forsinkelser, vet jeg ikke, sier han.