SHoT 2014:

Drikker mer, studerer mer - og stryker oftere

Trondheims studenter er både mer fornøyd med studiebyen sin, har bedre helse og studerer mer enn gjennomsnittstudenten i Norge.

Mer fornøyd. NTNU-studentene rangerer også studiebyen Trondheim aller høyest, og er mer fornøyd med studiemiljøet og kulturtilbudet i byen enn studentene ved de resterende institusjonene.
Publisert Sist oppdatert

Det viser viser Studentenes helse- og trivselsundersøkelse for 2014.

Etter gårsdagens nyheter om at norske studenter er mer ensomme og i større grad sliter psykisk, er det et plaster på såret at trondheimsstudentene kommer bedre ut enn landsgjennomsnittet på mange områder, når de lokale resultatene i dag legges frem.

NTNU kommer best ut

Undersøkelsen deler mellom studenter ved NTNU, HiST og øvrige utdanningsinstitusjoner. NTNU-studentene kommer jevnt over bedre ut av det enn de øvrige i de fleste kategorier.

NTNU-studentene rangerer også studiebyen Trondheim aller høyest, og er mer fornøyd med studiemiljøet og kulturtilbudet i byen enn studentene ved de resterende institusjonene.

Slik skiller Trondheimsstudentene seg fra studentgjennomsnittet:

  • Drikker mer enn andre, men mindre enn før: 42 prosent av trondheimsstudentene drikker så mye alkohol at det utgjør en risiko, en betydelig nedgang fra 50 prosent i 2010. Landsgjennomsnittet i 2014 er 40 prosent, en nedgang fra 2010.
  • Mer ensom: 19 prosent av menn og 10 prosent av kvinner som studerer i Trondheim sier de er emosjonelt ensomme (mangler nære tilknytningspersoner). Landsgjennomsnittet er henholdsvis 16 og 9 prosent.
  • Mer frivillighet: 46 prosent av Trondheims studenter deltar i frivillig arbeid, mot 37 på landsbasis. Bare ved Universitet i Ås jobber en større andel av studentene frivillig.
  • Stryker oftere: 21 prosent av studentene i Trondheim har strøket flere ganger til eksamen, mot 15 prosent på landsbasis.
  • Studerer mer: Stryktallene til tross: Trondheimsstudentene bruker mer tid på studiene enn landsgjennomsnittet. Men det er også store forskjeller mellom studieinstitusjonene. NTNU- og HiST-studentene bruker i gjennomsnitt 30 timer i uka på studier – mest i landet. Men ved de resterende studieinstitusjonene i Trondheim er tallet 17 timer i uka – lavest i landet.
  • Bedre helse: Trondheimsstudenten vurderer sin egen fysiske helse høyest og trener mer enn de fleste. 74 prosent trener mer enn én gang i uken, mot 70 prosent på landsbasis. 76 prosent vurderer sin egen helse som god eller svært god, mot 71 prosent på landsbasis.
  • Mindre eksamensangst: 31 prosent av studentene i Trondheim sliter med moderat eller mye eksamensangst, mot et landsgjennomsnitt på 38 prosent.
  • Bedre psykisk helse: Trondheimsstudentene ligger under gjennomsnittet for psykiske symptomplager, men det er likevel 17 prosent av studentene som har alvorlige psykiske plager. Tallet er langt høyere enn for befolkningen for øvrig, og det er nå flere Trondheimsstudenter som melder om psykiske plager enn det var ved forrige undersøkelse i 2010.
  • Røyker og snuser minst: Daglig snubruk har gått fra 13 til 12 prosent blant Trondheims studenter, mens landsgjennomsnittet er 15 prosent. Røyking har gått fra tre til en prosent, mens landssnittet er to prosent. Andelen som røyker blant studentene på landsbasis, går ned, mens snusingen har gått opp ett prosentpoeng.
  • Mindre narkotika: 6,3 prosent av mannlige og 1,8 prosent av kvinnelige studenter i Trondheim har brukt narkotika mer enn fem ganger det siste halvåret. Landsgjennomsnittet er 8,8 og 3,5 prosent. Blant brukerne i Trondheim er cannabis overrepresentert sammenlignet med landsgjennomsnittet.
  • Enklere å være åpen om homofili:Seks prosent av Trondheims studenter oppgir å ha en annen legning enn heteroseksuell. 64 prosent av dem sier de aldri har opplevd det som problematisk å være åpen om egen legning, mot 54 prosent på landsbasis. Kun 5 prosent sier det er problematisk i stor grad, mot 10 prosent på landsbasis.