Bør NTNU fusjonere med andre institusjoner?

NTNU kunne valgt å melde seg ut av fusjonsprosessen. Det ville vært en dårlig ide, skriver styremedlem Bjarne Foss i denne kronikken, hvor han redegjør for de ulike alternativene som foreligger.

Publisert Sist oppdatert


Professor og styremedlem Bjarne Foss, NTNU

Det er betydelig overlapp mellom mange fagområder ved ulike UoH-institusjoner i Norge. Noe overlapp er naturlig, for eksempel ved at sentrale fagområder undervises flere steder. Det er imidlertid vanskelig å argumentere for dagens situasjon hvor mange institusjoner har svært sårbare fagmiljøer som er små og med svak søkning. Departementet har i over 5 år bedt UoH-sektoren om å gjøre noe med dette, gjennom SAK-prosjektet (Samarbeid-Arbeidsdeling-faglig Konsentrasjon). Dette prosjektet har til nå hatt begrenset virkning, og KD setter derfor inn et kraftigere skyts ved at sammenslåing av institusjoner løftes fram (derav det nye akronymet SAKS hvor den siste S’en står for Sammenslåing).

KD’s tidsplan viser at de har et stort engasjement i saken. De sendte ut brev til alle berørte i mai. Videre møter statsråden alle institusjonene i løpet av september/oktober, og ber om svar tidlig i november. Disse svarene danner så grunnlaget for en Stortingsmelding om strukturen i UoH-sektoren tidlig neste år.

For å si litt mer om bakteppet så ligger det som en premiss at institusjoner skal slås sammen. Et sannsynlig scenario er en sammenslåing av høyskoler slik at vi får regionale høyskoler i stedet for lokale høyskoler, f.eks. en høyskole i Trøndelag og en i Møre og Romsdal, eller kanskje en for hele Midt-Norge.

Tre alternativ

Hva betyr så dette for NTNU? Kanskje lite – kanskje mye. For å strukturere analysen synes det fornuftig å begrense utfallsrommet til 3 mulige utviklingsløp.

I: Alenegang

Det første tar utgangspunkt i at NTNU ikke fusjonerer med noen andre institusjoner. Dette er linjen UiO følger, og den har noen opplagte fordeler. NTNU har utviklet seg til å bli en slagkraftig og veldrevet organisasjon med mange sterke fagmiljøer hvor sentrale parametre viser en fin utvikling (selv om det er vanskelig å klatre på de viktigste internasjonale rankingene). Vi har altså et kraftfullt utgangspunkt for en videre god utvikling. Hva er det så av trusler i dette bildet? En hovedutfordring vil være større og mer innflytelsesrike høyskoler, og spesielt deres evne til å endre inntektsmodellen som i dag favoriserer de store universitetene sammenliknet med høyskolene.

II: Regional fusjon

Den andre utviklingslinjen er en sammenslåing med lokale høyskoler, da spesielt HiST som har utviklet sterke fagmiljøer innen økonomi og lærerutdanning. Det er mao. noen åpenbare synergier, f.eks. et samlet økonomimiljø (NTNU Business School). På den andre siden ligger det åpenbare utfordringer i en fusjon, idet mange høyskole-miljøer har en helt annen holdning og krav til forskningen enn det som er nedfelt i NTNUs nåværende strategi «Kunnskap for en bedre verden».

Til slutt utfordrer en fusjon ideen om en konsentrert campus, og den vil ganske sikkert komplisere en allerede krevende campus-prosess.

III: NTNU + satellitter

Den tredje linjen vil være en modell hvor NTNU tar et (enda) større nasjonalt ansvar for teknologi og naturvitenskapelig undervisning og forskning. Dette kan realiseres ved en fusjon med noen utvalgte høyskoler som f.eks. Høyskolen i Gjøvik, Høyskolen i Narvik, og Høyskolen i Buskerud og Vestfold. Det ligger noen åpenbare synergier her gjennom en arbeidsdeling på teknologiområdet, både på undervisningssiden og innen forskning. Ulempene ligger i en svært utstrakt og differensiert campus som er krevende å lede. (Dette blir ikke akkurat et samlokalisert NTNU!)

Videre vil NTNU få endel høyskole-miljøer på kjøpet som vi egentlig ikke ønsker oss. Det er nemlig lite sannsynlig at en høyskole som fusjonerer med NTNU, er villig til å dele seg på en slik måte at kun godbitene tilfaller oss.

NTNU og Sintef

NTNU har valgt å bringe forholdet til Sintef på banen i forbindelse med SAKS. Dette er klokt, da forholdet til Sintef er særs viktig for teknologi-delen av NTNU. Det ligger, slik jeg ser det, et betydelig uforløst potensiale i en tettere, kanskje eiermessig, kopling mellom NTNU og Sintef.

NTNU kunne valgt å melde seg ut av prosessen som KD har startet. Det er sannsynligvis dumt, da vi raskt vil kunne miste innflytelse. Derfor må NTNU forholde seg til situasjonen og bygge en argumentasjon for den løsningen som vi mener er riktig for oss.

Den pågående SAKS-prosessen har gitt opphav til endel upresise oppslag i pressen om NTNU’s holdning til sammenslåinger. Et eksempel er Dagen Næringslivs artikkel «NTNU flørter med høyskoler». Dette oppslaget har begrenset rot i virkeligheten. Slik jeg ser det vil en løsning som innebærer en fusjon med høyskoler, være krevende og kun aktuell dersom man identifiserer en tydelig og langsiktig oppside.

NTNUs styre skal 5. november vedta institusjonens holdning til SAKS. Innspill fra kollegaer, helst i god tid før denne dato, er velkomne.