Studentenes fredspris 2015:

Aayat Alqormozi er vinneren av Studentenes fredspris 2015

Fengslet og mishandlet for regimekritiske dikt.

23 år gamle Aayat Alqormozi får Studentenes fredspris for sin innsats i kampen for menneskerettigheter og demokrati.
Publisert Sist oppdatert
Leder Jørn Wichne Pedersen for Fredspriskomiteen, som har bestem hvem som skulle få prisen, sa at Aayat Alqormozi har betalt en høy pris for sine fredelige protester.

– Aayat Alqormozi, mottar Studentenes fredspris for sin iherdige kamp for demokrati og menneskerettigheter i Bahrain, sier leder av fredspriskomiteen Jørn Wichne Pedersen i en pressmelding.

Alqormozis navn ble annonsert under en pressekonferanse på Studentersamfundet i dag. Hun er den niende vinneren siden prisen første gang ble utdelt i 1999.

Prisen utdeles på vegne av alle norske studenter, og er forankret i den internasjonale studentfestivalen i Trondheim, Isfit.

Adresserte kongen

Aayat Alqormozi gjorde seg bemerket under protestene som fulgte med den arabiske våren i 2011. Da leste Alqormozi opp dikt på Perleplassen i Bahrains hovestad, Manamam, hvor demonstrantene i landet var samlet.

Diktet var adressert til landets konge, Hamad bin Isa al-Khalifa, og sirkulerte ut i verden via Youtube og Twitter.

Fengslet og mishandlet

Tre uker etter den andre diktopplesningen, ble Alqormozi arrestert.

Ifølge rapporter fra en rekke internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner og medier, deriblant The Independent, ble Alqormozi utsatt for grov mishandling uten at det en gang ble gjort forsøk på å gjennomføre avhør.

Slått med strømkabler

Alqormozi skal ha blitt slått i ansiktet med strømkabler, truet med voldtekt, blitt tvunget til å vaske toaletter med bare hendene og utsatt for støt. Alqormozi skal også ha opplevd det som at fengselcellen hennes til tider ble fylt med gass som gjorde det vanskelig å puste.

Bilder av henne ble også publisert på dating- og pornonettsider. En behandling som minner om den iranske Majid Tavakoli, fredsprisvinneren fra 2013, ble utsatt for.

Etter ni dager skal Alqormozi ha blitt overført til en annen avdeling, hvor mishandlingen opphørte.

Tvunget til å beklage

Alqormozi ble i juni 2011 dømt til ett års fengsel for ulovlige ytringer mot regimet og for å ha fornærmet medlemmer av kongefamilien.

Etter press demonstranter og internasjonale organisasjoner ble hun sluppet fri i begynnelsen av juli. Hun måtte skrive under på et dokument om at hun aldri ville delta i demonstrasjoner igjen, ifølge moren måtte hun skriver under dokumentet med bind foran øynene.

Risikerer ny fengselstraff

I januar i år leste Alqormozi likevel på nytt opp dikt under en demonstrasjon. Hun ble innkalt til nye avhør og er igjen siktet for å ha fornærmet kongefamilien og ulovlige ytringer mot regimet.

I sin begrunnelse for prisutdelingen skriver komiteen at Alqormozi « gjennom fredelige, ikke- voldelige demonstrasjoner [har] blitt et symbol for motstandsbevegelsen mot regimet. Hun har især blitt en stemme for kvinner og studenter som arbeider for at demokrati og menneskerettigheter skal se dagens lys i Bahrain.»

Deles ut i februar

– Protestene i Bahrain er den glemte arabiske våren. Demonstrantene krevde politisk reform, sosial rettferdighet og respekt for menneskerettigheter. Sjia-muslimer utgjør rundt 70 prosent av befolkningen, men utsettes likevel for diskriminering av den styrende sunni-muslimske eliten og kongefamilien al-Khalifa, sier Wichne Pedersen i den samme pressmeldingen.

– Aayat Alqormozi har betalt en høy pris for sine fredelige protester, sa Wichne Pedersen under pressekonferansen onsdag formiddag.

Prisen deles ut under Isfit, som arrangeres 5.–15. februar 2015. Da feierer festivalen også 25-årsjubileum, og på gjestelisten står blant annet Dalai Lama.

Les også: Studentenes fredspris til kroat

Les også: Fredspris til fengslet iransk studentleder

Fakta

Aayat Alqormozi

Vinneren av Studentenes fredspris 2015. (Navnet er transkribert fra arabisk, og forekommer derfor i flere ulike varianter)

  • Født i 1991, i Bahrain i Midtøsten.
  • Leste opp regimekritiske dikt på Perleplassen i Baharains hovedstad, Manama. Plassen var samlingssted for demonstranter under den arabiske våren i 2011.
  • Ble 12. juni 2011 dømt til ett års fengsel for ulovlige ytringer mot regimet og for å ha fornærmet kongefamilien.
  • Ble løslatt i juli, etter internasjonalt press.
  • Risikerer nå ny tiltale, etter å igjen ha lest regimekritiske dikt.
  • Tidligere lærerstudent, men ble utvist fra universitetet etter arrestasjonen.
  • Kilde: Isfit
Fakta

Studentenes frespris

Deles ut annet hvert år til en student eller studentorganisasjon som har bidratt særlig til fred, demokrati og menneskerettigheter. Tidligere vinnere er:

  • 1999: ETSSC: Studentorganisasjon i Øst-Timor.
  • 2001: ABFSU: Studentorganisasjon i Burma.
  • 2003: ZINASU: Studentorganisajon i Zimbabwe.
  • 2005: ACEU: Studentorganisasjon i Colombia.
  • 2007: Charm Tong: lærer og menneskrettighetsaktivitst fra Burma.
  • 2009: Elkouria Amidane: Sahawarisk student og menneskrettighetsaktivist fra Vest-Shara.
  • 2011: Duško Kostić: Fra Koratia. Grunnleger og leder av Association of Roma Friendship
  • 2013: Majid Tavakoli: Iransk studentleder, menneskrettighetsaktivist og politisk fange.
  • Kilde: Wikipedia
Leder Ragnhild Fredheim for Studentens fredspris uttrykte håp om at dagens vinner skal få kunne delta under prisutdelingen i februar neste år selv om Alwormozi igjen riskerer fengselsstraff. Vinneren i 2013, iranske Majid Tavakoli, var fengslet på tidspunkte han fikk fredsprisen, og kunne dermed ikke ta imot prisen personlig.