Iranersaken:

Nå har advokaten stevnet staten

- Det tok såpass lang tid at det var umulig å vente lengre.

Hamide Kaffashs advokat Brynjulf Rusnes har besluttet å stevne staten for UNEs langdryge ankebehandling.
Publisert Sist oppdatert

Den iranske NTNU-stipendiaten Hamideh Kaffash har ikke fått svar fra Utlendingsnemda om hun får fullføre doktorgraden i Norge. Nå har hun og advokat Brynjulf Risnes besluttet at de ikke har mer tid å miste.

- Tidsmomentet er veldig viktig

- Det tok såpass lang tid uten at det kom noen respons fra UNE at det var umulig å vente lengre, skriver Risnes i en epost til UA.

Derfor har han stevnet norske myndigheter for Oslo tingrett. Risnes har liten tro på at Utlendingsnemda gir Kaffash medhold i den pågående saksbehandlingen.

- Det er UDI som stevnes formelt, men det kan bli byttet til UNE når de kommer med en avgjørelse, forklarer Risnes.

Han vil kalle inn PST som vitne i saken. Advokaten vil kreve at PST redegjør for sine vurderinger.

- Det er jo de som i realiteten har truffet avgjørelsen, så det er jo det som er det mest interessante.

I slutten av oktober sa Risnes at han hadde fått signaler om at vedtak fra Utledningsnemda skulle være rett om hjørnet.

- Tidsmomentet er veldig viktig for Hamideh i og med at hun fortsatt har en studieplass som venter på henne hvis hun får oppholdstillatelse, skriver Risnes.

- Jeg er veldig opprørt. Det har gått over tre måneder siden UNE mottok saken, sa en frustrert Kaffash til UA tidligere denne uka.

Ifølge den iranske NTNU-stipendiaten har hun fått beskjed om at hun ikke kan vente å få svar med det aller første.

UNE: - Vi går gjennom alt på nytt

Ifølge UNE tar saksbehandlingen tid fordi det er rell saksbehandling - altså at saken gås gjennom helt på nytt.

Kommunikasjonssjef Bjørn Lyster i Utlendingsnemda vil ikke uttale seg om enkeltsaker, men sier UNE har kortere saksbehandlingstid enn tidligere.

Ifølge nemdas nettsider er forventet saksbehandligstid for arbeids- og studietillatelser tre måneder. Lyster avviser at en behandling av UNE er en ren formalitet.

- Vi foretar reell klagebehandling. Saken gås gjennom på nytt. UDI og UNE er helt uavhengige, men vi følger samme regelverk. Derfor kan utfallet blir det samme om det ikke foreligger nye opplysninger, sier han.

Av de 13 forskjellige kategoriene oppholdssaker, er oppholdstillatelse i forbindelse med studier den med lavest omgjøringsprosent. Kun 3,3 prosent av klagene ble tatt til følge i 2014. Tallet for oppholdstilltatelse i forbindelse med arbeid er langt høyere. 10,6 prosent av avgjørelsene fra UDI ble omgjort i fjor. I 2013 lå de samme tallene på henholdsvis 1,1 og 6,6 prosent, mens de i 2012 lå på 6,1 og 11,4 prosent.

I august fikk den iranske NTNU-stipendiaten beskjed om at UDI ikke tok klagen om avslag på oppholdstillatelse til følge. Kaffash kom til Norge med såkalt «early work start»-visum og søkte om oppholdstillatelse da hun kom til landet i september i fjor. Hun sier hun fikk beskjed om at hun ville få svar innen tre måneder. Det første avslaget kom i mai. Utlendingsnemda er siste klageinstans.

- Flere iranere kan slutte seg til søksmålet

NTNU-rektor Gunnar Bovim har ved flere anledninger uttrykt sympati med iranerne og misnøye med regelverket. Det gjorde han også under doktorpromosjonen på NTNU forrige uke.

- Vi kan ikke akseptere at vi mister gode forskere fordi andre land har bedre rutiner og greier å holde en akseptabel saksbehandlingstid for denne målgruppen. Dette rammer norsk forskning, det rammer universitetenes muligheter til å hevde oss internasjonalt, og det rammer vårt ry og vår posisjon som attraktive samarbeidspartnere, sa rektoren i talen.

Risnes forteller at det kun er Kaffash' sak som er sendt til tingretten, men at det er mulig at flere av iranerne i samme situasjon slutter seg til etter hvert.

Advokaten håper saken kommer opp for retten tidlig neste år.

Kaffash er hos familien i Teheran i påvente av svaret fra Utlendingsnemda. Hun har allerede varslet at hun ønsker å ta saken helt til Den europeiske menneskerettighetsdomstol i Strasbourg om ikke noe annet fører frem.

LES OGSÅ: - Norge bør være sistevalg for iranere
LES OGSÅ: 234 åpnet lommeboken
LES OGSÅ: - Dette føles helt fantastisk
LES OGSÅ: Iranske politikertopper hamrer løs mot Norge
LES OGSÅ: - Norge bør være sistevalg for iranere