Aldri før er så mange tatt for eksamensjuks

Én NTNU-student ble tatt for juks fire ganger i fjor.

Ti fuskesaker i 2014 var så alvorlige at studentene fikk utestenging i to semestre som reaksjon. Bildet er fra en eksamen på Dragvoll i vårsemesteret 2014 og personene som er avbildet har ikke noe med denne saken å gjøre.
Publisert Sist oppdatert

NTNUs klagenemd fattet vedtak om fusk i 19 saker i løpet av 2014.

Ifølge klagenemdas årsrapport i fjor ble 18 eksamener annullert som følge av juks i 2013. Tilsvarende tall for 2012 var 9, mens 20 saker i 2011 var det høyeste som hadde blitt registrert.

Nå har NTNU-studentene imidlertid slått sin egen rekord.

22 annullerte eksamener

Totalt 22 eksamener ble annullert i 2014. Det høye tallet skyldes blant annet at en student ble tatt for fusk i fire ulike emner på grunn av mangelfull kildehenvisning.

Antall fuskesaker har steget de siste årene, men det betyr ikke nødvendigvis at fusk har blitt mer utbredt.

- Det har kommet en del kontrollprogrammer etter hvert. Dette blir stadig mer effektivt og mer brukt. Likevel slipper nok mange juksere fortsatt gjennom, sa underdirektør i personalavdelingen og sekretær i klagenemda, Harald Skaar til UA i fjor.

Juksesakene blir vurdert av en saksbehandler i klagenemda som inngår en dialog med instituttet, og gir studenten anledning til å legge frem sin versjon av saken. Dette er avgjørende for straffeutmålingen. Dersom det blir vurdert slik at det er jukset med fullt overlegg, vil studenten bli utestengt i minst ett semester. Om fusket skyldes uvitenhet eller andre faktorer, kan straffen bli kun annullering av eksamen.

Viser ikke til kildene

I november ble det klart at Høgskolen i Oslo og Akershus ligger på landstoppen i eksamensfusk med 30 saker. 21 av disse 30 var menn, og flertallet hadde utenlandsk bakgrunn.

Det er ikke kjent for UA hvordan fordelingen var på NTNU i fjor, men ifølge Skaar er det en problemstilling at noen av studentene kommer fra andre kulturer der det som vurderes som fusk på NTNU, vurderes som helt legitimt der de kommer fra.

Ifølge studieavdelingen gjelder de fleste fuskesakene i 2014 avskrift uten kildehenvisning eller med mangelfull kildehenvisning ved hjemmeeksamener eller semesteroppgaver. Dette gjelder hele 16 av 19 saker.

Ti utestengt i to semestre

To av fuskesakene gjaldt ulovlig samarbeid ved innlevering av hjemmeeksamen.

I tillegg ble en student tatt i fusk da vedkommende hadde med seg fuskelapp.

Det er de respektive instituttene som står for kontroll, og klagenemda har ikke oversikt over hvor mange eksamener og oppgaver som faktisk blir kontrollert.

Studieavdelingen opplyser at ti av de 19 fuskesakene var så alvorlige at studentene har fått utestenging i to semestre som reaksjon.

Etter NTNUs klagenemnds praksis er reaksjonen i fuskesaker som hovedregel annullering av eksamen og utestengelse i ett semester når det er fusket grovt uaktsomt. Når det er fusket forsettlig er praksis at eksamen annulleres og at studenten utestenges i to semestre.

Det er også to saker med mistanke om juks som ennå ikke er ferdigbehandlet.