Rektor vil la HiNT fortsette alene

Rektor Steinar Nebb mener Høgskolen i Nord-Trøndelag er best tjent med å fortsette alene. Det går fram av innstillingen til styret som ble sendt ut torsdag formiddag.

Steinar Nebb er HiNTs første tilsatte rektor. Nå går han for alenegang.
Publisert Sist oppdatert

Innstillingen er oppsummert i tre punkter:

- Styret vurderer HiNTs sterke regionale posisjon i Midt-Norge som et godt utgangspunkt for å bygge fremtiden videre på selvstendighet.

- Styret ser fortsatt at en fusjon med Universitetet i Nordland vil kunne styrke HiNT faglig og bringe enda et universitet til Midt-Norge, men anser dette som en mulighet som kan utredes på sikt, etter initiativ fra begge institusjoner.

- Styrets vedtak meldes inn til Kunnskapsdepartementet som innspill til arbeidet med Stortingsmelding om kvalitet og struktur i høyere utdanning.

Ber styret ta stilling

Innstillinga til styremøtet om ei uke innebærer et langt klarere standpunkt enn styret på HiNT har inntatt til nå. Under forrige styrebehandling i oktober i fjor ble alenegang, fusjon med Høgskolen i Sør-Trøndelag og fusjon med Universitetet i Nordland presentert som tre likestilte alternativ, etter at NTNU tydelig hadde varslet at HiNT var uønsket.

Nå ber Steinar Nebb eksplisitt styret om å fatte et mer spisset vedtak. Det vil bli HiNTs siste innspill før regjeringa legger fram den varslede stortingsmeldinga om framtidig struktur i UH-sektoren.

Tilfreds med Bovim

Til Universitetsavisa sier Nebb at han langt fra ser på NTNUs styrevedtak som noen tragedie.

- Vi står godt på egne bein, og fusjoner bør være basert på gjensidige ønsker. Dessuten har vi med tilfredshet merket oss Gunnar Bovims ord etter styrevedtaket, om at han ønsker tett samarbeid med oss om å skape landets fremste lærerutdanning.

I innstillinga viser Nebb også til tidligere uttalelser fra statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet om at samarbeidsavtaler som baseres på utstedelse av fellesgrader vil bli akseptert.

Departementet i bevegelse

- Men den samme Haugstad har også sagt at Molde ikke vil få fortsette alene. Vil ikke det også gjelde HiNT?

- HiNT er større enn Molde, og vi har ikke mottatt tilsvarende styringssignaler. Vi oppfatter også at den politiske ledelsen i departementet etter hvert ser den viktige regionale rollen til høgskolene i større grad. Blant momentene vi må ta med i vurderingen, er framtidig finansiering, der høringsfristen går ut 9. februar.

Når det er sagt, har vi en god dialog med Universitetet i Nordland. Jeg er likevel opptatt av at fusjoner skal være ønsket. Derfor bør en eventuell fusjon med Nordland komme som resultat av at begge parter har utredet seg fram til denne løsningen som et fornuftig valg. Med i dette bildet hører det at Nordland lekker studenter til Trondheim. En fusjon med oss vil kunne bidra til å demme opp for lekkasjen.

Flertall for Midt-Norge?

- Er det fremdeles tenkelig at departementet vil presse HiNT og Høgskolen i Molde inn i en fusjon med NTNU?

- Ja, det er det. Vi skal også være klar over at det finnes sterke ønsker blant mange politikere om en midtnorsk samling av kunnskapsmiljøene. Hvis HiNT ønsker det, kan det skapes politisk flertall på Stortinget for en slik løsning. Men igjen, fusjoner bør være ønsket, understreker Steinar Nebb.

Roser rektor

Styreleder for HiNT, Bjørg Tørresdal, vil ikke trekke noen konklusjoner om rektors innstilling like etter at den er sendt ut, men hun roser jobben han har gjort:

- Innstillinga og utredningen er svært relevant og svært interessant. Det er helt naturlig at styret tar en ny runde nå, for mye har skjedd siden forrige vedtak i oktober. Det er stor sjanse for at vi vil slutte oss til hele eller deler av rektors refleksjoner, men jeg ønsker ikke å kunngjøre noe endelig standpunkt her og nå.

For HiNT er to forhold avgjørende: Vi skal tilby god profesjonsutdanning i næring, oppvekst og helse, og vi skal være i Nord-Trøndelag. Det kan vi fortsette å gjøre alene eller i en fusjon, og vi kan uansett modell videreutvikle det faglige samarbeidet med NTNU og/eller Universitetet i Nordland, sier Tørresdal.