Først kom han ikke inn, så gikk Helge ut med A i snitt

- NTNU trodde ikke vi var gode nok. Dette viser vel bare at folk kan være smarte uansett hvor de kommer fra, sier Helge Ulset Sølvberg. I høst gikk han ut fra studieprogrammet for Produktutvikling og produksjon (Pup) med A som gjennomsnittskarakter.

Helge Ulset Sølvberg. Eks-NTNU studenten brukte flere tusen timer på Revolveprosjektet - samtidig som han fikk superkarakterer.
Publisert
Revolveteamet 2014. Helge Ulset Sølvberg sitter i bilen.

I dag er det flere enn Sølvberg selv som er godt fornøyd med at NTNU måtte ta klagebrevet hans til følge. Den ferske designingeniøren har fått fast jobb i det multinasjonale storselskapet National Oilwell Varco (Nov). I tillegg er han sterkt ønsket til en forskerkarriere ved NTNU.

Fikk avslag fra NTNU

Tønsberggutten hadde tre års studier i produktdesign ved Høgskolen i Vestfold (nå Høgskolen i Buskerud og Vestfold) bak seg, da han søkte NTNU. I likhet med flere andre medstudenter fikk han avslag på søknaden om studieplass ved Pup på Gløshaugen.

- Vi hadde jobbet ekstremt hardt for å komme inn på NTNU, og vi gjorde det bra. De antydet at vi ville bli hengende etter, men vi gjorde det jo ikke dårligere enn andre, sier Sølvberg som også hadde A i snitt fra høgskolen.

Nylig fikk han brev fra Ingvald Strømmen og Anne Rossvoll, henholdsvis dekan og avdelingsdirektør ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi. De gratulerer ham med et fremragende resultat, og understreker at dette er noe en ytterst liten andel av studentene ved NTNU oppnår.

I nasjonens interesse

- Med en slik bakgrunn er det naturlig å spørre deg om du har vurdert forskerutdanning. Både NTNU og nasjonen har stor interesse av at de dyktigste menneskene slår inn på forskerkarriere, skriver fakultetstoppene.

- Jeg har trivdes på skolen, og gått inn for å gjøre det bra på alle eksamener, sier Sølvberg.

I tillegg til de tre årene på høgskolen, tok han ett års utveksling ved University of California i Santa Barbara, USA.  Snittet ved alle de tre utdanningene på de fem årene er det samme, forteller han.

Hvor mange eksamener han har tatt, er han usikker på. Totalt har han hatt bortimot 30 fag på disse årene.

Designer for dypvannsboring

Etter at han leverte masteroppgaven sist høst, gikk det relativt kort tid før han fikk jobb i hjembyen Tønsberg. I Nov er han designingeniør for utstyr rettet mot dypvannsboring offshore.

- Jeg liker meg her, jeg har fått nye venner, miljøet er åpent og veldig hyggelig. Oljebransjen er i nedgang, men dette selskapet er i en litt annen posisjon. Ordrereserven er stor, og vi benytter denne litt stille perioden til å utvikle og tenke nytt slik at vi kan stille sterkere når det snur.

Tusenvis av timer med Revolve

Helge Ulset Sølvberg spør pent om han får lov til å skryte av NTNUs Revolve-prosjekt, nå som han har sjansen. I fjor var han nemlig med i teamet som utvikler og konkurrerer internasjonalt med superbilen. Eks-studenten beskriver det som ekstremt lærerikt og det absolutt tøffeste han har vært med på.

I tillegg til at han designet karbonfiberfelgene på bilen KOG Arctos R som de også bruker igjen dette året, var han også en av de fire utvalgte sjåførene til konkurransene på Hockenheimring i Tyskland og Silverstone Storbritannia.

- Masteroppgaven min handler også om hvordan man kan utvikle karbonfiberfelger til racerbiler fra start til finish. Disse har flere fortrinn, forklarer han.

Revolve-bilen fra 2013 hadde aluminiumsfelger på 13 tommer og veide 3,3 kilo. 2014-teamet reduserte størrelsen til 10 tommer, og vekten til 1 kilo.

- Vi gjorde et voldsomt teknologisprang, og hevdet oss bra i konkurransen. Vi ble den raskeste elbilen med tohjulsdrift. Vi var veldig fornøyd.

Totalt endte NTNU-teamet på en 8. plass av i alt 97 team på Silverstone.

Master i særklasse

Førsteamanuensis Nils Petter Vedvik ved NTNU var Sølvbergs veileder.

- Den masteroppgaven er noe av det beste jeg noe sinne har sett gjennomført, sier han. 

- Sølvberg har gjort mange ting som vi slett ikke forventer kan bli gjort i løpet av en masteroppgave.

Førsteamanuensen trekker også fram det spesielle ved at en kandidat med så mange Aer velger en så praktisk og konkret engineeringsoppgave. I tillegg kastet han seg altså på Revolve.

- Veldig artig, sier Vedvik.

Kunnskap, selvtillit og kontakter

 Selv anslår Sølvberg at han har brukt nærmere tre tusen timer det siste året på Revolve.

- Det sies at det er vanskelig å ikke la dette gå ut over skolearbeidet. Litt bedre samspill mellom NTNU og Revolve hadde vært flott. Men for egen del gikk det jo bra. Læringsutbytte er helt ulikt alt annet jeg har vært med på. En unik mulighet til å trene praktisk på, og veldig sosialt og morsomt. Det har gitt meg stor kunnskap, økt selvtillit, gode venner og kontakter, sier han.

Les også: Arnkjell hadde bare A-er på vitnemålet

- Jeg har jo fått et tilbud som gjør at jeg kanskje kan komme tilbake til NTNU og ta en doktorgrad, men det får vi se på etterhvert, sier han.