Forplikter seg til å heve ambisjonene

Trondheimsordfører Rita Ottervik og Velferdstingets leder Anne Finstad forplikter seg til å jobbe for at Trondheim blir Nordens beste studieby.

Fornøyd-selfie. Ordfører Rita Ottervik og Velferdstingets leder Anne Finstad etter avtalesignering.
Publisert Sist oppdatert

En ny samarbeidsavtale som onsdag ble inngått mellom studenter, ledere, politikere og næringsliv legger et solid press på underskriverne, De har forpliktet seg til å jobbe for og heve Trondheim fra å være Norges beste, til å bli Nordens beste studieby.

Signeringen skjedde i morgentimene onsdag 3. juni, og Velferdstinget ved NTNU sin leder Anne Finstad og de andre underskriverne beskriver det som et viktig og minneverdig øyeblikk for Trondheim.

Fordelte ansvarsområder

- Avtalen er unik for Norden og så vidt vi vet, for resten av verden også. Den forplikter de forskjellige aktørene i Trondheim by til å bidra og samarbeide med ressursene de har på tvers av organisasjonene de befinner seg i for å skape den beste studiebyen i Norden for studentene og byen, forteller Anne Finstad.

Aktørene har fordelt ansvaret for ulike satsingsområder mellom seg, og forplikter seg nå til å jobbe aktivt med å bli bedre på disse områdene i tiden som kommer. Eksempelvis har Studentsamskipnaden ansvaret for bolig, Trondheim kommune for helse, og Velferdstinget for frivillighet.

- Vi ansetter en student i 25 prosent stilling nå, som skal jobbe over sommeren og inn i høsten. Vi skal se på hvilke utfordringer det frivillige arbeidet har i Trondheim, kartlegge muligheter og utfordringer og jobbe for å forbedre det, sier Velferdstingets leder.

Står i Framtidserklæringen

Samarbeidsavtalen kommer som en konsekvens av Framtidskonferansen i 2013. Her samlet og inviterte studentene i Trondheim til workshop. På denne konferansen ble Framtidserklæringen skrevet. Den definerte innsatsområder og ønsket om å heve ambisjonene for Trondheim som studieby. Erklæringen ble deretter tatt opp og vedtatt i de forskjellige studentpolitiske organ i Trondheim.

- Signalene og ønsket om å heve ambisjonene for Trondheim som studieby har kommet tydelig frem til både kommune og utdanningsinstitusjonene, forsetter Finstad.

Resultatene fra Studentenes Helse og Trivselsundersøkelse peker på Trondheim som Norges Beste Studieby. Dette har ført til at også andre studiebyer ser til Trondheim og bruker byen som forbilde, i følge Finstad.

- Må pushe oss videre

- Vi ønsker å beholde plassen som best, men vi må ha noe som pusher oss fremover. Derfor øker vi satsningen i Trondheim ved å se utover vår egen landegrense, til Norden, sier Finstad.

Mens Velferdstinget skal være motor for satstingen, har hver partner avsatt en person hos seg som skal drive arbeidet framover.

- Hvordan skal dere måle at Trondheim eventuelt blir beste studentby i Norden?

- Godt spørsmål. Ønskemålet er at Studentenes helse- og trivselsundersøkelse skal drives i alle de nordiske landene. Det har vært kontakt med Universitetene i Lund og Københavns Universitet for å få det til, sier Anne Finstad, som mener at man dermed får et relevant sammenligningsgrunnlag og en fornuftig måte å kåre Nordens beste studentby på.