Ber alle NTNUere gi en tier til flyktningene

Alle kan bidra med en tier, og effekten blir større hvis flere bidrar. Alle NTNUere oppfordres nå til kronerulling for den pågående flyktningetragedien, oppfordrer byggstudent Kjetil S. Groven.

Publisert Sist oppdatert

- La oss vise at vi ikke lukker øynene for den pågående tragedien, heter det i oppropet som retter seg mot studenter, ansatte og alumni ved NTNU.

Bak står Kjetil S. Groven, som har satt opp et mål om å samle inn 230 000 kroner innen 7. november.

Aksjonen går via Flyktningehjelpens innsamlingssider, og Groven sier til UA at han er spent på fortsettelsen. Så langt har 200 personer bidratt med nærmere 15 000 kroner siden aksjonen ble startet mandag. Mange av disse er byggstudenter, som Groven selv.

Skal være lav terskel

- I starten var det min nærmeste kanal å spre dette ut på. Ved NTNU studerer det over 23 000 herlige mennesker, og vi kan alle bidra med en tier, mener Groven. Han håper budskapet når ut til flest mulig av NTNUs befolkning.

På nettveggen ligger lykkeønskninger og begrunnelser fra mange av de som har bidratt:

"Kunnskap for en bedre verden! La oss gjøre verden litt bedre", skriver en giver, mens en annen erklærer:

"Du har råd til å ofre en øl for å gi mat for flere dager til et barn eller klær til en som ikke har noe. Verden blir et hyggeligere sted."

Student i statsvitenskap og samfunnsøkonomi oppfordrer alle samfunnsvitere ved NTNU til å føle på samfunnsansvaret og handle som et medmenneske ved å støtte Flyktninghjelpen.

"Det krever så lite!", skriver studenten, mens en giver ved navn Trine oppfordrer til å vise at

"Trondheim ikke bare er verdens beste by å studere i, vi har også de beste studentene!"

Symbolsk verdi

- Målet på 230 000 kroner virker kanskje i overkant ambisiøst, men det har en symbolsk verdi, mener Kjetil S. Groven.

Noe av poenget er at terskelen for å hjelpe skal være lav. Groven mener at effekten av at 23 000 mennesker gir mindre enkeltbidrag vil være mye større enn om 200 personer gir større bidrag.

Riktignok kom andre universiteter og høyskoler på banen lenge før NTNU, men det betyr ikke at jobben er gjort, understreker initiativtakeren, som oppfordrer alle til å dele aksjonen i sosiale medier.

Mens andre utdanningsinstutisjoner har gått ut og startet offisielle aksjoner er dette et frivillig initiativ ved NTNU. Oversikten på Flyktningehjelpens innsamlingsside viser at ved Universitetet i Bergen har ansatte donert et dagsverk som utgjør et beløp på 119 000 kroner. Høgskolen i Bergen har 94 givere som har gitt 65 000 kroner, inkludert en større engangssum fra skolen. Ved Høgskolen i Oslo og Akershus har ansatte samlet inn 60 000kroner, mens Universitetet i Tromsø har 147 givere av til sammen 80 000 kroner i skrivende stund. Totalt har det kommet inn 4,1 millioner kroner så langt.

I NTNUs interesse

For Groven startet dette med at hans gamle fysikklærer delte oppropet fra fysiker Andreas Wahl "Nerder med hjerter". Denne aksjonen har samlet inn 250 000 kroner fra nærmere 500 givere.

- Da jeg skulle inn og donere på siden, så jeg at det var mange læresteder som hadde egne aksjoner. Jeg lette etter NTNU, men fant det ikke. Da var det bare å sette i gang, sier studenten, som også mener det er det er i NTNUs interesse at flere får øynene opp for muligheten til å bidra, sier Kjetil S. Groven.