Brusselkontoret åpner tirsdag - leder ansettes trolig mandag

Kommende tirsdag åpner NTNU sitt EU-kontor i Brussel. Dagen før får man svar på om personen som er tilbudt jobben, takker ja.

Nina Sindre er internasjonal koordinator i rektors stab.
Publisert Sist oppdatert

Tirsdag er det offisiell åpning av kontoret som ligger i Rue du Trône 61. NTNU vil få selskap av Universitetet i Bergen og Sintef, som også etter hvert skal ha egne ansatte på plass i samme bygning.

Foreløpig er Sintef alene om å ha en person på plass. NTNUs mann har frist til mandag med å svare på jobbtilbudet.

Men internasjonal koordinator i rektors stab, Nina Sindre, har is i magen.

- Selvsagt håper vi sterkt på at vedkommende takker ja. Om så ikke skjer, har vi alternative løsninger.

Som UA skrev i august i fjor, ønsker NTNU å komme i inngrep med EUs system for forskningsfinansiering. Kontoret, som altså åpner tirsdag i neste uke, skal være til støtte for NTNUs faggrupper som søker finansiering hos kilder i EU.

Tiltaket springer ut fra erkjennelsen av at man ikke har lyktes godt nok i det sjuende rammeprogrammet, som er avløst av Horisont 2020.

Målet er å senke terskelen til Brussel og andre viktige arenaer i det europeiske forskningssamarbeidet, sa Nina Sindre den gang.

LES OGSÅ: Disse vil bli ledere for NTNUs Brussel-kontor
LES OGSÅ: Skal utrede eget kontor i Brussel

Byråkratiet forsinker

Nå, få dager før kontoret åpner under stor festivitas, og med et tresifret antall NTNU-ere og eksterne gjester til stede, vet man fremdeles ikke hvem som skal være kontorets leder og primus motor for NTNUs tiltak for å skaffe seg EU-midler.

Sindre forklarer at det ikke har vært så lett.

- Vi har støtt på byråkratiske utfordringer, som hvilket land den ansatte skal skatte til og betale inn pensjonspoeng til.

For når en norsk forvaltningsinstitusjon ansetter en ikke-norsk person til å jobbe et sted utenfor Norges grenser, havner man i en situasjon som skatteetaten ikke hadde forutsett. Sindre:

- Det overrasket oss at det ble så vanskelig, og det har medført kraftige forsinkelser. Man skulle tro at noen hadde laget seg rutiner for slikt. Først for to dager siden fikk vi beskjed fra Skatteetaten om at vedkommende skal skatte til Norge, sier hun.

Kart og kompass

Søkeren, som vil være anonym inntil vedkommende eventuelt takker ja, er verken norsk eller belgisk. Personen fikk tilbudet fordi han har den type kontakter inn i EU-systemet som behøves. Sindre sier at man vurderte å ansette en person med tilknytning til NTNU, som dermed har viktig kompetanse på moderinstitusjonen, men man fant at det viktige her er kjennskap til det europeiske forskningssystemet.

- Vi trenger et menneske som kjenner irrgangene i Brussel, som har kart og kompass for å orientere seg i forskningsfinansieringssystemet der, sier hun.

- Hva gjør dere hvis vedkommende takker nei?

- Da iverksetter vi plan B, som er å bemanne kontoret med en NTNU-er på midlertidig basis, inntil vi finner den vi vil ha på permanent basis, sier Nina Sindre.

250 gjester

Den offisielle åpningen går over to dager, der det først er et arrangement på selve kontoret, ettefulgt av en åpningsseremoni 300 meter unna, på Hotel Renaissance ved EU-parlamentet. Over 250 gjester er ventet, og blant andre EU-minister Vidar Helgesen, nobelprisvinner Edvard Moser, statssekretær Bjørn Haugstad, NTNU-rektor Gunnar Bovim står på talerlista. Kristoffer Lo og Trondheimssolistene er fløyet ned for å akkompagnere med musikk.

Onsdag skal et panel bestående av næringslivsledere og NTNU- og UiB-topper diskutere hvordan man bedre bør ruste seg i kampen om EU-midlene. Videre skal deltakerne deles inn i grupper som ser på muligheter og utfordringer innen utvalgte fagområder.

Vil doble EU-midler

- Dette kontoret skal hjelpe til med det møysommelige arbeidet som ligger i å lære EU-systemene bedre å kjenne, være veivisere for egne forskere, og sikre at vi er til stede når satsinger og utlysninger formes. Våre kolleger ved blant annet Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har lenge hatt slikt kontor, og rapporterer stor nytte av sin tilstedeværelse, har NTNU-rektor Gunnar Bovim skrevet i sin blogg om opprettelsen av Brussel-kontoret.

 I utlysningsteksten for lederjobben ved Brussel-kontoret skriver NTNU at de har høye ambisjoner for internasjonalt samarbeid generelt, og spesifikt med tanke på deltakelse i europeiske forsknings- og innovasjonsprogram. Målet er å doble NTNUs finansiering fra EUs forskningsprogram, Horisont 2020.

LES OGSÅ: Edvard Moser ga råd til EU-presidenten
LES OGSÅ: Tøff konkurranse om EU-midler
LES OGSÅ: Også bergenserne åpner filial i Brussel