Flyktninger skal få faglig og sosial omgang på NTNU

Sammen med Trondheim kommune har NTNU funnet 70 flyktninger med akademisk bakgrunn i Trondheim. Disse skal nå inviteres til universitetet.

Prorektor Johan E. Hustad informerte NTNU-styret om arbeidet for å hjelpe flyktninger.
Publisert Sist oppdatert

- Vi vil hjelpe dem så godt vi kan, og tilby dem innpass, både sosialt og faglig, sier prorektor for innovasjon og nyskapning, Johan E. Hustad, til UA.

En mulighet kan være å delta i et studieløp, uten å være tatt opp som student. Skal man bli tatt opp som student, gjelder samme fremgangsmåte som for alle.

Skal få språkopplæring

Det er gjennom et samarbeid med Trondheim kommune, NTNU har funnet frem til flyktningene som trolig er interesserte i å bruke eller videreutvikle sin kompetanse.

Et av tilbudene de skal få, er språkopplæring. Akkurat hvordan er ikke sikkert ennå, men Hustad ser for seg at ressurser NTNU allerede sitter på kan brukes til å hjelpe flyktinger også.

Det er pekt ut tre piloter for å teste hvilke tiltak og ordninger som fungerer best. Disse blir ved Institutt for samfunnsmedisin, Program for lærerutdanning og et hittil uspesifisert ingeniørmiljø.

Ifølge Hustad skal det blir både faglig og sosial invitasjon til disse miljøene, blant annet tilbud om å delta på seminarer.

NTNU har også jobbet sammen med Flyktningehjelpen med å identifisere konkrete tiltak for å hjelpe flyktninger siden våren. Målet er å bruke innovasjon til å hjelpe mennesker på flukt.

LES OGSÅ: NTNU og Flyktningehjelpen vil løse problemer ved hjelp av innovasjon

Må oppfylle vanlige opptakskrav

UiO-rektor Ole Petter Ottersen åpner blant annet for å la flyktninger som har måttet avbryte studiene i hjemlandet, få fullføre her. Det er noe av samme tankegang NTNU-ledelsen har.

Men det er ikke bare opp til universitetene å ta opp hvem som helst, når som helst. Ekspedisjonssjef Toril Johansson i Kunnskapsdepartementet understreker overfor Uniforum at alle som vil studere i Norge, må oppfylle vanlige opptakskrav, noe som blant annet innebærer at de må ha generell studiekompetanse og konkurrere om studieplasser etter rangeringsreglene. Dersom de ikke har norsk studiekompetanse, kan de få grunnutdanning fra hjemlandet godkjent av Nokut. Når studentene først er tatt opp på høyere utdanning, kan utdanningsinstitusjonen velge hvor i utdanningsløpet de skal gå.

LES OGSÅ: UiO åpner auditoriene for flyktninger

Stort engasjement

NTNU-ledelsen planlegger et snarlig allmøte om flyktningesituasjonen, ifølge Hustad.

- Det er et veldig stort engasjement for å hjelpe blant våre fagfolk. Det er utrolig flott, sier han.

- Kan det være problematisk å ta inn flyktningene, med tanke på ulovlig kunnskapsoverføring og PSTs retningslinjer?

- Dette er noe vi må vurdere alvorlig, sier Hustad.