Bovim underskrev på de ansattes trygghet

Omstillingsavtalen mellom fagforbundene og NTNU gir ansatte absolutt sikkerhet mot oppsigelser og vern mot tvangsflytting i knappe to år.

Mange vitner. - Nå vil jeg ønske oss alle lykke til med arbeidet som ligger foran oss. Vi er inne i en historisk prosess, sa Bovim før han tok pennen fatt.
Publisert Sist oppdatert

Det har vært jobbet lenge og intenst med å få avtalen i havn. Klokken 10.00 fredag var tiden kommet for signering – høytidelig og uhøytidelig på samme tid, og med en kulepenn fra Forskningsrådet.

- Ønsker oss alle lykke til

- Vi har jo hatt litt diskusjoner i forkant, så nå tror jeg vi skal være ganske raske med å signere, sa NTLs leder ved NTNU, Sturla Søpstad henvendt til NTNUs rektor Gunnar Bovim.

Han og organisasjonsdirektør Ida Munkeby hadde da allerede tilbragt et par timer sammen med de tillitsvalgte, der de hadde drøftet tema som forskningstid, karriereveier og medbestemmelse i fusjonsarbeidet.

Bovim grep pennen og erklærte at han var takknemlig for å ha fått være med å tenke høyt sammen med forsamlingen.

- Nå vil jeg ønske oss alle lykke til med arbeidet som ligger foran oss. Vi er inne i en historisk prosess. Dette blir en fantastisk kraftfull organisasjon, og vi skal alle være stolte av å være med på dette, sa Bovim, før han, flankert av omtrent samtlige i rommet, satte navnetrekket på det verdifulle dokumentet.

Kjøreregler og vern

Til UA sier Bovim at det er en særdeles viktig avtale, som setter rammeverket man kan bevege seg innenfor i tida som kommer.

- Her er det er kjøreregler og vern som vi opplever som viktig, sier han.

Gry Eva Alterskjær, hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet sier hun er glad for å ha fått i havn en avtale som sikrer de ansatte mot oppsigelser og krav om geografisk flytting.

- Men hva vil skje med garantiene om jobbsikkerhet etter 1. august 2017, og fusjonen skal være i havn? Knappe to år går fort?

- Vi er fullt klar over at den har begrenset løpetid. Selvsagt er vi opptatt av hva som skal skje etterpå, når fusjonen har landet og vi skal tilbake i en normalsituasjon, sier hun.

- Det er klart det ligger en bekymring rundt om for at det kan komme nye omorganiseringer rett i etterkant av at avtalen er utløpt. Det kan jo skje, dersom man finner at omstillingene ikke har gitt ønskede resultater.

LES OGSÅ: Frykt og uro på HiST
LES OGSÅ: HiST-rektor: - Vi skal ha en enorm takhøyde

Oppsigelser er ikke noe verktøy

Rektor Gunnar Bovim sier han overhode ikke ser for seg at oppsigelser kan bli noe verktøy, heller ikke etter utløpsdatoen.

- Det blir en stor organisasjon. Der det blir ledige stillinger kan vi omdisponere. Dette vil vi få til over tid. Vi har både en universitets- log høgskolelov og en tjenestemannslov å forholde oss til, det er ikke noe forhandlingsmonn der, sier Bovim.

NTNU-fusjonen er en av de største i offentlig sektor siden Nav-reformen. Fusjoner i staten er noe helt annet enn i privat sektor. Sånn sett blir Omstillingsavtalen ved NTNU og vernet i den, temmelig unikt.

- Vi gjør ikke dette av nød. Vi gjør det fordi vi skal oppnå et enda bedre faglig nivå og utdanningstilbud. Det er viktig, sier Bovim.

Ingen overflødige i sikte

Samtidig er effektiviseringsgevinster i offentlig sektor en fanesak for den blåblå regjeringen. Det store avbyråkratiseringsprosjektet er i full gang. Kravet er at over 100 millioner skal spares inn på mer effektiv administrasjon – innen 2018. I tillegg har fusjonsprosessen lagt en enorm arbeidsbelastning på ansatte. I går kunne Øystein Risa, øverste tillitsvalgte for fusjonsprosjektet, fortelle at de første sykmeldingene som følge av fusjon er et faktum.

Arbeidsbelastningen har vært tema for de tillitsvalgte som har vært samlet på Clarion Hotel på Brattøra siden torsdag.

-Når vi ser på oppgavene som ligger foran oss, så ser jeg i alle fall ikke noe grunnlag i at noen skal bli overflødige. Presset er stort, sier Gry Eva Alterskjær.

LES OGSÅ: Glede, spenning og frykt for lengre vei til ledelsen
LES OGSÅ: Ålesund og Gjøvik blir ikke egne fakulteter