NTNU og UiB spleiser på en felles rådgiver i Japan

Universitetet i Bergen og NTNU spleiser på en rådgiverstilling i Tokyo, sammen med Innovasjon Norge og den norske ambassaden.

Først Brussel, så Tokyo. Det er bare drøye to måneder siden de to universitetene flyttet sammen i et felles Brusselkontor, sammen med Sintef. Dag Rune Olsen og Gunnar Bovim er de to herrene lengst til høyre. Arkiv.
Publisert Sist oppdatert
Opptog i Tokyos bakgater. Kjennskap til japansk kultur og sammfunnsliv er viktig for å lykkes i landet. Med en lokalt ansatt rådgiver håper NTNU og UiB å komme i bedre inngrep med japanske universiteter (arkivfoto).

Avtalen skal signeres i Oslo fredag. Foreløpig er dette en prosjektstilling som lyses ut for to år, og søknadsfristen er allerede ved årsskiftet. Hensikten er å styrke og utvide forsknings- og utdanningssamarbeidet som begge universitetene har med Japan. Landet er, i likhet med Norge, et marint land, og ildsjelene bak samarbeidet poengterer at begge nasjoner har mange felles problemstillinger og utfordringer.

Hav, energi, miljø

Både UiB og NTNU har samarbeidet med japanske institusjoner i mer enn 30 år, og nå ønsker begge å styrke stillingen sin i landet. I en felles pressemelding skriver UiB og NTNU at samarbeidsområdene er først og fremst innen havforskning, energi og miljø. Samarbeidet omfatter forskning, forskerutdanning og studentutveksling.

– Dette er et spennende samarbeid. Vi har store forventninger til etableringen i Tokyo, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen.

– Japanske universiteter holder høy kvalitet, og vi ser at det er mange fagområder hvor vi kan samarbeide. Jeg ser fram til å utdype og forsterke samarbeidsrelasjonene våre i Japan, sier NTNUs rektor Gunnar Bovim.

Det er bare drøye to måneder siden de to universitetene flyttet sammen i et felles Brusselkontor, sammen med Sintef.

Les mer: Han skal lede NTNUs Brusselkontor

Den som ansettes i Tokyo skal rekrutteres lokalt, og blir en del av arbeidsfellesskapet i lokalene som Innovasjon Norge i Tokyo deler med den norske ambassaden.

- Høres lurt ut

- Det høres veldig lurt ut å etablere en slik rådgiverstilling i Tokyo.

Det sier professor og tidligere dekan ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi, Bjørn Hafskjold. Han har hatt mye kontakt og samarbeid med Japan. Han har både bodd i landet og snakker litt av språket.

- Samarbeid med Japan er jo prioritert fra NTNUs side, og jeg vet jo at UiB også har mye samarbeid med institusjoner der. Vi har mye å lære av hverandre, sier Hafskjold, som er professor i kjemi.

Han utdyper:

- Japanerne er veldig gode på teknologiutvikling og ressursutnyttelse. Vi er gode på energispørsmål, inkludert fornybar energi. På fiskeriområdet har de kanskje noe å lære av oss. Miljøene i begge land er opptatt av internasjonalisering og har felles interesse av mer utveksling.

Les også: NTNU-studentar besøkte Japan

Mer fornybar etter Fukushima

Hafskjold forteller at etter ulykken ved atomkraftverket Fukushima i mars 2011, har Japan satset sterkt på fornybar energi.

- Veldig mye forskning rettes nå mot sol, vind og geotermisk energi. Materialer og materialforskning er også et viktig felt for Japan, sier han.

Professoren sier at NTNU har hatt et verdifullt kontaktpunkt i Tokyo, nettopp via Innovasjon Norge.

- De gjorde en kjempejobb når det gjelder å etablere og formidle kontakt. Med dette nye tiltaket virker det som vi får til noe som er enda mer skreddersydd, sier han.

Tid må ikke undervurderes

- Hvilke fallgruber finnes for forskere som vil i inngrep med Japan?

- Det må være at man kanskje ikke innser at man må være tålmodig. Du kan ikke forvente å få til et tett samarbeid I løpet av et halvår. Det tar tid, men har man først klart det vil det vare lenge og være trygt. Det er kulturelle forskjeller, selv om jeg kanskje synes de er mindre enn mange vil ha det til, sier Hafskjold.

Universitetenes mål er å ta ut effekten av langvarig eksisterende samarbeid i form av finansierte prosjekter, publikasjoner og mobilitet for forskere og studenter. Det kan også være aktuelt å utvikle samarbeid med institusjoner på nye fagområder. Gjennom prosjektet ønsker NTNU og UiB å få dypere innsikt i japanske forhold og kompetanse om utdannings- og forskningssektoren og næringslivet i landet.

Innovasjon Norges direktør Anita Krohn Traaseth skal undertegne avtalen sammen med de to rektorene fredag 11. desember.

- Gjennom vårt samarbeid i Team Norway på ambassaden i Tokyo ønsker vi å gi vår fulle støtte til at UiB og NTNU skal lykkes i Japan. Disse universitetene er pionerer i å tenke internasjonalt partnerskap, sier Traaseth.