Indøk vil heller til teknologene

Om SVT blir til et SVØL (SV-fag pluss økonomi og ledelse), vil industriell økonomi heller til et teknologifakultet.

- Vi ønsker et spisset økonomifakultet, sier instituttleder Monica Rolfsen ved IØT.
Publisert Sist oppdatert

Dette sier instituttstyrer Monica Rolfsen ved IØT (Institutt for økonomi og teknologiledelse). Rolfsen er lite begeistret for alternativet som et knapt flertall i fakultetsstyret ved Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse landet på i et møte onsdag ettermiddag.

Her besluttet styret å gå inn for at dagens SVT deles i to, og går sammen med respektive miljøer ved de tre innfusjonerte høgskolene i et eget læringsfakultet. Dette var det full enighet om.

Derimot delte fakultetsstyret seg i to leire over spørsmålet om man skal ha et spisset økonomi- og ledelsesfakultet, eller et økonomifakultet som også inkluderer tunge SV-institutt som sosiologi og statsvitenskap, samfunnsgeografi og sosialantropologi.

Økonomene har hele tida gått sterkt inn for et fakultet bestående av IØT og ISØ (Institutt for samfunnsøkonomi), samt Handelshøgskolen og økonomimiljøer i Gjøvik og Ålesund.

I onsdagens vedtak endte kampvotering med knappest mulig flertall 6-5 for et utvidet økonomi- og ledelsesfakultet, hvor disiplinfagene statsvitenskap, sosiologi, sosialantropologi og samfunnsgeografi er inkludert – av noen døpt SVØL (Fakultet for samfunnsvitenskap, økonomi og ledelse).

- Ullent og uklart vedtak

- I vår høringsuttalelse har IØT gitt klart uttrykk for at vi heller inkluderes i et av teknologifakultetene enn å bli med i det opprinnelige alternativ M2, sier Rolfsen.

- Når vi nå ser hvilket vedtak fakultetsstyret med knapt flertall har landet på, er stemningen her på instituttet at vår prioritering ligger fast, altså at vi heller vil til et teknologifakultet enn til et fakultet som blir så heterogent som dette. Mulighetene for faglige synergier blir vesentlig redusert med så ulike fagmiljø samlet.

- Hvordan er din personlige reaksjon på fakultetsstyrets vedtak?

- Jeg synes det er ullent og uklart, og beheftet med en rekke ulike premisser som i praksis overlater NTNUs styre å fortolke vedtaket. Man tar ingen tydelig stilling, mener Rolfsen.

- Hva er din oppfatning?

- Jeg støtter mindretallets syn, som ble fremmet av en ansattrepresentant. Det vil gi et fakultet med en klar og tydelig profil, og med et spisset fagmiljø som er i stand til, og innstilt på, å samarbeide mot så vel teknologimiljøene som mot disiplinfagene innen samfunnsvitenskap og humaniora. Dette vil være det beste for NTNU.

- Hvorfor er dere så sterkt imot å ha med de nevnte SV-fagene i et økonomifakultet?

- Lagt svært liten vekt på uttallelsene

- Et slikt fakultet, a la SVØL, vil jo i praksis videreføre dagens SVT! Vi har ingen ting i mot dem, men vi hører ikke sammen med dem, sier Rolfsen, som mener en fullgod løsning er at disiplinfagene innen dagens SVT slår seg sammen med tilsvarende fag ved høgskolene. Det vil gi et fakultet med en sterk og tydelig samfunnsvitenskapelig profil, mener IØTs instituttleder.

- Hva tenker du om prosessen som har vært kjørt av dekan og fakultetsstyreleder ved SVT?

- Man har lagt svært liten vekt på høringsuttalelsene som har vært gitt fra fakultetets institutter, hvor de fleste jo går inn for alternativ 2A. Det forbauser meg, sier Monica Rolfsen.

ISØ vil ha spisset fakultet

Ved ISØ (Institutt for samfunnsøkonomi) gir avtroppende instituttleder Egil Matsen og påtroppende leder Anne Borge Johannesen uttrykk for at man hele tida har gått inn for et klart og spisset økonomifakultet. Slik de oppfatter mindretallets alternativ i fakultetsstyret, er det dette alternativet man ønsker seg, sier de to i en felles uttalelse.