Skal humanistene sivilisere teknologene?

Hvorfor trenger vi en stortingsmelding om humaniora? Torbjørn Røe Isaksen, Thea Thorsen og Anne Kristine Børresen gjester denne episoden av UAs podcast.

Publisert Sist oppdatert

Kunnskapsministeren, latin-førsteamanuensen og HF-dekanen satte seg ned på et klasserom i Trondheim katedralskole med UA-redaktør Tore Oksholen lørdag formiddag.

- Ingen gir meg jobb for mastergraden min

Temeaet er den kommende stortingsmeldingen ”Hva vil vi med humaniora?” I podcasten forteller kunnskapsministeren blant annet om sin egen utdanning:

- Det er ingen som gir meg jobb fordi jeg har skrevet master i poitisk filosofi. Men det jeg har lært er jo å jobbe med stoff, jobbe med tekst, analyse, ha et stort kildemateriale og trekke ut essens. Den type ferdigheter er relevant for nær sagt alle jobber, mener jeg.

Børresen sier seg enig i beskrivelsen, og mener mange i næringslivet blir overrasket over hva en humaniorastudent kan brukes til.

- Hva skjer når vi møter ektefellen på Tinder?

Kunnskapsminsiteren mener humaniora er viktig for teknologene, men skal humanistene sivilisere teknologene?

- Nei, det ville vært fristende å si. Det er jo herlig tabolid formulert. For eksempel må man jo også som teknolog kunne reflektere over hva teknologien kan brukes til, hva skjer i et samfunn med raske teknologiske endringer. Hva skjer med våre mellommennesklige relasjoner når de fleste kommer til å møte sin kommende kone eller mann på Tinder. Gjør det noe med måten vi samhandler og kommuniserer på?

Se for eksempel på diskusjonen som er rundt offentligheten som har vokst fram i debattfeltene på internett. Hvordan håndterer vi det? Er det forsøpling eller demokratiserende og effektivt? Humaniora har også mye å gi til teknologifagene, sier Røe Isaksen.

Hør podcasten ved å trykke på avspillingsknappen i bildet i toppen av denne artikkelen.

Du kan høre og abonnere på UAs podcaster i iTunes ved å klikke her.

Fikk du med deg forrige podcast, "Hva er galt med å være byråkrat?" Hør den her.