Toppforsk-tildelinger:

- NTNU diskriminerer ikke mellom ulike fagområder

Prorektor Kari Melby vil ikke svare på spørsmål, og SVT-dekan Marit Reitan forsvarer NTNU-ledelsen.

Marit Reitan avviser at det skulle forekomme noen "prioriteringsmessig apartheid", slik Aksel Tjora mener.
Publisert Sist oppdatert

Prorektor for forskning ved NTNU, Kari Melby, avviser å la seg intervjue av UA om kritikken som Aksel Tjora kommer med i intervju og leserbrev. Melby krever å få publisert sitt tilsvar uten å svare på spørsmål.

UA tok onsdag formiddag kontakt med SVT-dekan Marit Reitan, som lar seg intervjue i samråd med prorektoren. Reitan vil imidlertid ikke svare på spørsmål som har direkte å gjøre med Fripro-potten.

På spørsmål om hva Tjora eventuelt har misforstått i denne saken, svarer Reitan slik:

- Jeg synes at rektors tenkning rundt tildelingskriterier er godt belyst i prorektor Kari Melbys innlegg.

- Er du som SVT-dekan på linje med prorektoren i denne saken?

- Absolutt. Jeg har lyst til å si at fordi Aksel var så uheldig å komme så vidt under linja for FRIPRO-tildeling ved denne anledningen, så synes jeg rektoratet har strukket seg langt gjennom delfinansiering av hans videre forskning på området. SVT-fakultetet har også gått inn med delfinansiering.

BAKGRUNN:
Kari Melby forsvarer NTNUs prioriteringer
Aksel Tjorda: - Spillereglene er ikke de samme for de ulike fakultetene

Kvaliteten avgjør

- Tjora beskylder NTNU-ledelsen for ”prioriteringsmessig apartheid” når det gjelder samfunnsvitenskapene. Hva er din reaksjon?

- NTNU diskriminerer ikke mellom ulike fagområder i de rene kvalitetskonkurransene som FRIPRO. Det er kvaliteten som avgjør. Som Melby skriver i sitt innlegg: Dersom Aksel Tjora hadde fått en sjuer av Forskningsrådet i sin søknad så ville han fått støtte uansett.

- Men er det ikke ganske rått at man skal måtte ha karakter sju for å bli funnet støtteverdig?

- Det kan du si. Men uansett er situasjonen lik for alle, uansett fagdisiplin.

Vil utrede underfinansiering av SV-fag

- Utsettes SV-disiplinene for diskriminering ved NTNU?

- Jeg har tidligere tatt til orde for å reise en diskusjon med utgangspunkt i hvordan inntektsfordelingsmodellen fungerer her: Hvorvidt SV-fagene er dårligere finansiert ved NTNU enn ved andre norske breddeuniversiteter. Det vet vi ennå ikke, men jeg ønsker resultatene av disse analysene velkommen.

- Men det at du i det hele tatt reiser spørsmålet får en til å tenke at du mistenker situasjonen for å være slik?

- Jeg får tilbakemeldinger fra våre fagmiljøer som, når de sammenlikner seg med tilsvarende miljøer ved de andre breddeuniversitetene, opplever at ressurstilgangen ikke er lik.

- Så hva forventer du blir gjort om mistanken om forfordeling holder stikk?

- Jeg forventer at denne kunnskapen blir en del av de vurderingene som blir lagt til grunn når NTNUs inntektsfordelingsmodell revideres.

- Tjora er professor ved samme institutt du kommer fra. Hva tenker du om at han vurderer å flytte sin forskning til et annet universitet?

- NTNU har god bruk for alle de engasjerte samfunnsvitenskapelige professorene vi har, også Aksel, for å få til et så livskraftig fagmiljø som mulig, sier SVT-dekan Marit Reitan.