NTNU satser enda mer på Universitetsavisa

NTNU ønsker å styrke UAs posisjon lokalt og nasjonalt, og vil derfor tilføre avisa økte ressurser.

Ja takk. Diskusjonen om Universitetsavisa ble noe preget av at representantene går på gummisåler for ikke å opptre i strid med den redaksjonelle friheten til avisa. Men de hev seg inn i debatten, som ble noe preget av ja, takk til alt: Mer lokalavis, mer nasjonal avis, mer studentavis og økt tilstedeværelse i Ålesund og Gjøvik.
Publisert Sist oppdatert

Vanligvis er det Universitetsavisa som har et kritisk blikk på NTNUs virksomhet. I dag var det styrerepresentantene sin tur til å si sin mening om avisa.

NTNU har fusjonert og mediebildet er under drastisk endring. Som eier og utgiver ønsket derfor NTNUs øverste organ å diskutere avisas rammer, retningslinjer og ambisjoner framover, og hadde avisa som et eget punkt på styremøtet.

Nasjonal og lokal agenda

Redaktør Tore Oksholen inviterte styremedlemmene til å komme med synspunkter på hvilken retning og veivalg avisa bør ta. Bør avisa bruke mer tid på nasjonale spørsmål som angår hele universitets- og høgskolesektoren? Er vi flinke nok til å være NTNUs lokalavis og dekke det som skjer ved campusene? Bør vi bli mer eller mindre kritisk i vår dekning?

- Det er naturlig at UAs nedslagsfelt blir større når også NTNU har fått et større fotavtrykk etter fusjonen. Det er en styrke for NTNU å ha ei fri avis og gledelig at den har antallet lesere øker så formidabelt, sa styreleder Svein Richard Brandtzæg innledningsvis.

Samtidig lurte han på om det er mulig også for avisa å bidra til å gjøre NTNU mer attraktivt for studenter og forskere uten at dette går bekostning av posisjonen som ei fri avis.

- Mer av alt, takk

En slik diskusjon er ikke lett for styremedlemmene. Universitetsavisa er underlagt Redaktørplakaten og redigeres etter Vær varsom-plakaten. Som eier har derfor ikke NTNU anledning til å blande seg borti redaktørens daglige prioritering og valg av innfallsvinkler.

Diskusjonen ble derfor noe preget av at representantene går på gummisåler for ikke å opptre i strid med den redaksjonelle friheten til avisa. Men de hev seg inn i debatten, som ble noe preget av ja, takk til alt: Mer lokalavis, mer nasjonal avis, mer studentavis og økt tilstedeværelse i Ålesund og Gjøvik.

Og siden det er en UA-journalist som skriver denne saken, er det fristende å starte med skryten først:

- UA gjør en veldig god jobb. Det er meritterende for NTNU å ha en slik avis, konstaterte ansattrepresentant Dag Waaler.

- Et aktivum, sa Bjarne Foss.

- Jeg vil berømme UA for å fylle sine sko i en ny situasjon, sa Kristin Melum Eide.

Etterlyste mer studentstoff

Flere var opptatt av at UA bør gi større plass til studentsakene. Inntrykket er at det først og fremst er studentpolitikerne som leser avisa i dag og ikke den jevne student.

- De ansatte leser i liten grad Under Dusken. UA kan dekke studentstoffet slik at også de ansatte kan lese om studentene, foreslo studentrepresentant Kim Allgot.

Ingvild Sørlie, også studentrepresentant, supplerte:

- Dere gjorde en veldig bra jobb under fusjonsprosessen, der mange meninger fikk komme fram. Dere er et bra talerør for ansatte og studenter. Men UA kan ta et større ansvar for studentene. Det er ikke mange studenter som leser UA i dag, mente hun.

Mer cash? Ja, takk

Sørlie viste også til Høgskoleavisa som tidligere var knyttet til Høgskolen i Sør-Trøndelag og lurte på om pengene som tidligere ble brukt på å drifte denne avisa nå blir gitt videre til UA.

Personaldirektør Ida Munkeby svarte:

- De midlene høgskolen brukte på Høgskoleavisa, var i underkant av 1 million i året. Vi tenker at vi bruker disse midlene til å øke budsjettet til UA med 900 000 kroner, opplyste hun. 

- Kritisk. Hva er det?

Styrerepresentant Guro Busterud mente at UA vil bli en sentral stemme ved å være avisa til NTNU, og at det vil være naturlig å kommentere saker som også har et nasjonalt anliggende.

- Men det aller viktigste er at UA er en internavis, selv om vi også vil orienterer oss nasjonalt. Dere er ikke for kritiske. Vi ønsker å lese om det som skjer, om politikk, UH-sektoren – og det er behagelig å slippe disse «slik får du»-artiklene, sa hun.

Hans Kristian Nakstad ville problematisere begrepet kritisk.

- Man kan være uendelig kritisk hvis man gjør det på en respektabel måte. Jeg synes ikke alltid jeg kjenner igjen de sakene jeg kan noe om. Det tenderer ofte til å handle om tillit til rektor og styret. Det er noe med tonen og vinklinga. Det ønsker jeg at avisa tar en runde på. UA er god lesing, men bør si noe mer om hvordan avisa ønsker å forvalte sitt ansvar. Det savner jeg i redaktørens gjennomgang, sa Nakstad.

- For lite bedriftsintern

Han poengterte at også NTNU har kritisk som en grunnleggende verdi.

- Er det NTNUs verdier som gjelder, eller er det andre verdier som gjelder, lurte han på.

Helge Holden mente dette er en vanskelig debatt for NTNU-styret: Det skal ikke mene så mye om hvorvidt UA er for kritisk mot styret og administrasjonen eller ikke. UA er en fri avis og skal sette søkelyset på hva styret og ledelsen foretar seg.

- Men hva tenker redaksjonen om å bygge merkevaren NTNU. Jeg ønsker refleksjoner fra UA rundt hvordan dere vil dekke saker som betyr mye for oss ansatte, og som ikke er kritiske saker. Jeg synes UA blir for lite bedriftsintern, slo han fast.

Denne diskusjonen fikk eksternt styremedlem Nina Refseth til å slå i bordet. Hun lekset opp om redaktørplakat og redaksjonell uavhengighet, og at dette innebærer at avisa per definisjon er kritisk.

Ålesund og Gjøvik må med

Både Helge Holden og Kjersti Møller trakk fram Ålesund og Gjøvik i diskusjonen, og mente de to nye campusene må bli mer synlige i UAs dekning.

- Vi må få Gjøvik og Ålesund inn som tema. Det er mye viktigere enn å få en større nasjonal og internasjonal agenda, argumenterte Møller.

Til slutt måtte både personaldirektør Ida Munkeby og redaktør Tore Oksholen beskjemmet innrømme at avisas redaksjonsråd ikke har fungert slik det skal. Det har vært få møter og liten aktivitet.

- Rådet har vært i koma, sa Tore Oksholen, som lovet bot og bedring og et mer aktivt redaksjonsråd.

De nye retningslinjene for avisa innebærer blant annet at avisa skal tilstrebe å: «…dekke vesentlige sider av NTNUs virksomhet og mangfoldet av aktiviteter og miljøer blant ansatte og studenter i Trondheim, Ålesund og Gjøvik.»