KD krever mer penger tilbake fra Westerdals

Kunnskapsdepartementet krever ytterligere 7,1 millioner kroner tilbakebetalt fra den private høyskolen Westerdals for urettmessig statsstøtte.

I hardt vær. Dagens Westerdals Oslo ACT oppsto etter en fusjon av Westerdals Høyskole AS, som etterfulgte Westerdals School of Communications, NISS Høyskole og NITH i 2014.
Publisert Sist oppdatert

Kunnskapsdepartementet krever ytterligere 7,1 millioner kroner tilbakebetalt fra den private høyskolen Westerdals for urettmessig statsstøtte.

Dette kommer i tillegg til de 28 millioner kronene departementet i mars krevde tilbakebetalt fra skolen for urettmessig statsstøtte til en film- og TV-linje som ikke var godkjent.

«Etter flere undersøkelser av studiene til Westerdals viser det seg at skolen har fått pengestøtte for ytterligere to studier uten å ha godkjenning. Det er studiene i Studio 3D og Scenografi og event, som har mottatt henholdsvis 4,5 millioner og 2,6 millioner kroner i urettmessig statsstøtte», skriver departementet i en melding.

Bakgrunnen for saken er avsløringer i avisa Dagens Næringsliv.

Kan bli flere krav

Forholdene er også anmeldt til Økokrim.

– Vi ber Økokrim vurdere om det er snakk om rene misforståelser eller om feilrapporteringen er blitt gjort bevisst for at skolen skulle få mer i statsstøtte enn den har rett til, uttalte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NTB i mars.

«Statstilskuddene er utbetalt gjennom en lang periode fordi Westerdals har gitt uriktige opplysninger til staten. Tilbudene ble startet opp og videreført på tross av at Utdanningsdirektoratet avslo søknadene» står det i meldingen fra departementet fredag.

Departementet skriver videre at det ikke kan utelukke at det kan komme flere tilbakebetalingskrav senere.

Skylder på forgjengeren

De anmeldte forholdene gjelder linjer ved den tidligere Westerdals School of Communications i perioden 2002-2012.

Dagens Westerdals Oslo ACT oppsto etter en fusjon av Westerdals Høyskole AS, som etterfulgte Westerdals School of Communications, NISS Høyskole og NITH i 2014.

Nytilsatt rektor Tine Widerøe ved Westerdals Oslo ACT uttalte til NTB etter anmeldelsen i mars at den nye skolen og ledelsen uforskyldt hadde komme opp i en «utrolig negativ, trist og kjedelig situasjon»

– Det er den tidligere ledelsen og styret som har ansvaret, men det er vi som har fått kravet fordi vi står som ansvarlig rettssubjekt etter den fusjonen som har foregått, uttalte Widerøe.

Innkalt til høring

Dagens Næringsliv har også avdekket at Westerdals School of Communications krevde ulovlige mye skolepenger i årene 2002 til 2012. Tidligere studenter ved skolen har nå gått sammen og fått advokathjelp for å kreve pengene tilbakebetalt.

DN har også rullet opp en omstridt transaksjon der over 100 millioner kroner ble overført fra de tre fusjonerte skolene til morkonsernet Anthon B. Nilsen, slik at pengene ikke lenger ble underlagt kravene om å bli brukt til utdanningsformål. Disse pengene er tilbakebetalt til skolen etter oppslagene i DN.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget har innkalt både Torbjørn Røe Isaksen (H) og tidligere kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) til høring 20. april i kjølvannet av saken.

Isaksen har varslet at tilsynssystemet med private høyskoler vil bli skjerpet som en konsekvens av saken.