Ansatte i Ålesund er usikre på om det er bruk for dem

- Det må ikke bli slik at vi må til Trondheim for den minste sak, sier Gunnhild N. Furnes i Forskerforbundet ved NTNU i Ålesund. De tillitsvalgte ønsker seg lokale instituttledere og samlede fagmiljø.

De tillitsvalgte håper Ålesund finner sin plass i stor-NTNU uten at dette går på bekostning av en levende campus. Gunnhild N. Furnes er tillitsvalgt for Forskerforbundet og Heidi Hansen Ulstein er plasstillitsvalgt for NTL.
Publisert

Det er travle tider, også for de tillitsvalgte. Tillitsvalgt Gunnhild N. Furnes i Forskerforbundet og plasstillitsvalgt Heidi Hansen Ulstein i NTL har mye på hjertet når vi på hengende håret får til å samle dem til et felles intervju ved NTNU i Ålesund.

Kort oppsummert: Mye skal avklares fram til sommeren. Usikkerheten hos de ansatte er stor. Det er vanskelig å ha oversikten. De administrative kostnadene skal reduseres. Samtidig forsvinner gamle oppgaver uten at det er klart hvilke nye som kommer i stedet. Det tar på å gå rundt med en litt gnagende følelse: Er det egentlig bruk for meg? Får jeg brukt og utviklet kompetansen min framover?

Vil ha instituttlederne i Ålesund

Samtidig er arbeidet nå i gang for å utrede ny instituttstruktur for NTNU, det som kalles nivå 3. Saken skal diskuteres på styremøtet i NTNU i juni, og blir vedtatt av NTNUs øverste organ på styremøtet i slutten av august.

Furnes understreker at den nye strukturen må innebære at instituttlederne som skal styre den faglige virksomheten i Ålesund, må være plassert lokalt.

- Instituttlederen er en utrolig viktig lederstilling ved NTNU. Det må legges vekt på medbestemmelse og medvirkning når ny struktur tar form. Det kan ikke bli slik at vi bare er et utførende ledd, vi må også ha en tydelig stemme inn i det store NTNU, sier Furnes.

Derfor ønsker et samstemt NTNU i Ålesund at all faglig aktivitet organiseres i institutter med lokal instituttledelse. Per i dag er ingenting avklart. Alternativet kan bli at Ålesund og Gjøvik blir inndelt i seksjoner på nivå 4, med faglig ledelse plassert i Trondheim.

- For oss handler det om lokal autonomi og handlekraft. At Ålesund blir en levende campus med en klar identitet, utdyper Furnes.

LES OGSÅ: Dekan Hans Petter Hildre vil ha instituttlederne i Ålesund


Folk har mistet arbeidsoppgaver

Så til den administrative organiseringa, som heller ikke er avklart. Spenning og usikkerhet er ord Furnes og Ulstein bruker mye for å beskrive situasjonen:

- De administrativt ansatte er veldig usikre. Det tar på å ikke vite hvilke oppgaver som blir igjen i Ålesund, hvilke som blir flyttet til NTNU sentralt og hvilke vi får tilbake, sier Ulstein.

De to tillitsvalgte forteller at flere ansatte er direkte berørt. De har mistet arbeidsoppgaver. Ansatte er forberedt på at det blir endringer, men usikkerheten blir stor når de ikke vet hva endringene innebærer.

- Våre medlemmer opplever allerede nå at de mister arbeidsoppgaver som ikke er erstattet av nye. Det skaper usikkerhet, sier Ulstein.

- Når det skjer så mye nytt, og det du kunne fra før blir satt til side, da sier det seg selv at situasjonen blir veldig usikker. Det handler om å verdsette og bruke folks kompetanse. En del konsernoppgaver er borte, sier Furnes.

- Ja, og vi i administrasjonen merker at disse oppgavene er borte, supplerer Ulstein.

- Og hva kommer i stedet? spør Furnes.

- Vi tenker at vi må få nye og meningsfylte oppgaver, svarer Ulstein.

Furnes er enig. De ansatte ønsker avklaring. De må få vite hva jobbinnholdet er framover.

LES OGSÅ: "Folk må tåle usikkerhet fram til sommeren"
LES OGSÅ: IT-ansatte er spente på framtidige arbeidsoppgaver

Frykt for framtidige kutt

Forskerforbundet sier de har forventninger til at det blir sagt noe spesielt om nettopp Ålesund og Gjøvik på styremøtene i juni og august.

- Vi har behov for å ha en tydelig og lokal administrasjon. Det må tas hensyn til avstand og hva som er våre særtrekk. Men dette er politikk, sier Furnes.

I omstillingsavtalen heter det at ingen skal sies opp eller flyttes selv om nye arbeidsoppgaver erstatter gamle.

- Men når vi er ferdigfusjonert, kommer det nye kutt da, spør Ulstein.

Campus med identitet

Regjeringas pålegg om at statlig sektor skal kutte fem prosent som et tiltak for avbyråkratisering, kommer oppå de andre bekymringene til de tillitsvalgte. I tillegg ønsker NTNU å kutte ytterligere fem prosent i administrasjonen i løpet av en treårsperiode. Også i Ålesund lurer de på hvordan en slik innsparing vil slå ut for dem.

- Hvilke vedtak som blir fattet framover blir avgjørende for oss i Ålesund, både administrativt og faglig. Det er stor fokus hos oss på å forstå og lære om det nye NTNU, men vi må finne den rette balansen: At Ålesund blir en levende campus med en klar identitet samtidig som vi er en del av stor-NTNU, avslutter Furseth.

LES OGSÅ: - Lokalpatriotiske sunnmøringer vil ikke akseptere sentralisering av studietilbud
LES OGSÅ: Beholder viserektorer på Gjøvik og i Ålesund

Skisse over hvordan NTNU i Ålesund ser for seg en mulig organisering.