Samordna opptak:

Gjøvik øker for ellevte år på rad

Deltidsstudier og fleksible studier blir stadig mer populært.

Publisert Sist oppdatert

Siden årtusenskiftet har Høgskolen i Gjøvik, nå NTNU campus Gjøvik, doblet antall studieplasser. For ellevte år på rad øker også søkertallene.

- Dette er veldig gledelig, sier viserektor for NTNU i Gjøvik, Jørn Wroldsen.

Tror på NTNU-effekten

NTNU i Gjøvik har nå rundt 3 500 studenter, og det har vært en strategi over tid å bygge opp dette tallet for å få en mer livskraftig campus. Wroldsen tror ikke tallet kommer til å øke betydelig med det første, og sier det er viktigere å stabilisere og øke søkermengden, slik at inntakskravene og dermed kvaliteten på søkerne heves.

Årets søkertall viser 15 prosent oppgang fra fjoråret. Da det var klart at Høgskolen i Gjøvik skulle bli en del av NTNU i fjor, økte søkertallene med 16 prosent. Wroldsen tror det har vært en viss NTNU-effekt.

- Selv om vi ikke kan si sikkert hva økningen skyldes, tror jeg det har hjulpet at vi har blitt en del av NTNU og den tyngden det medfører, sier Wroldsen.

LES OGSÅ: - Oljestudier er en gyllen sjanse nå
LES OGSÅ: Tror på NTNU-effekten

Helsefag drar opp tallet

I tillegg tror han økningen over tid har hatt en forsterkende effekt og at omdømmet har bedret seg. NTNU i Gjøvik ser som landet for øvrig en sterk vekst innen sykepleie og andre helsefag, mens det for teknologifagene går noe ned.

Selv om økningen på 15 prosent er formidabel, er det ikke ukjent kost i Gjøvik. De siste 11 årene har søkertallene økt hvert år fra 632 søkere i 2006 til 2279 søkere i 2016. Den største endringen kom fra 2011 til 2012 da søkertallet økte med 24,5 prosent.

Ser man på studiene avdelingsvis er det Avdeling for teknologi, økonomi og ledelse og Avdeling for helse, omsorg og sykepleie som drar opp Gjøvik-tallene. Avdelingene har en økning på henholdsvis 19,9 og 29,2 prosent.

Populært med deltidsstudier

Avdeling for informatikk og medieteknikk drar imidlertid i motsatt retning med en nedgang på 12 prosent. Innad i avdelingen er det store utslag, årsstudium i informatikk har eksempelvis doblet antall søkere fra 11 til 22.

Spesielt deltidsstudiene i sykepleie er populære, med 49,5 prosent økning i Gjøvik, og henholdsvis 70,8 og 65,6 prosent økning for de desentraliserte linjene i henholdsvis Valdres og Hadeland. For den desentraliserte sykepleierutdanningen på deltid i Gudbrandsdalen går imidlertid tallet ned med 34,1 prosent.

Økende kompetansebehov

Også de såkalte fleksible studiene, som er samlingsbaserte og har mye nettbasert undervisning, er populære. Eksempelvis bachelor i byggeledelse har en økning på 133,3 prosent.

- Vi ser at en større del av den eldre delen av befolkningen ønsker videreutdanning. Dette er en trend vi har sett over tid, og jobbet med for å møte etterspørselen. Det er nok noe det kommer mer av i hele NTNU. Det er en mye mer variert gruppe som har mulighet til å studere nå enn før, sier Jørn Wroldsen.

Viserektoren tror det stadig økende kompetansebehovet i samfunnet kan være en årsak til at mange velger å ta fleksible studier eller deltidsstudier.

LES OGSÅ: Dette er de mest populære studiene
LES OGSÅ: Færre til olje, flere til helse