Arbeidsteknikk for renholdere:

Du tar vare på kroppen med rett bruk av moppen

God arbeidsteknikk må til for å unngå smerter i muskler og ledd. Torsdag var noen av NTNUs renholdere i gymsalen for å trene på riktig moppeteknikk.

Publisert Sist oppdatert

Over 30 renholdere er på vei inn i en av gymsalene til Idrettsbygget. De har forventning i blikket og moppen i handa. Klokka er 09.00 og de har allerede vært på jobb et par timer.

Snart vil golvet i denne gymsalen være det reneste i landet.

Unngå muskel- og skjelettplager

Bedriftsfysioterapeut Inger Hustad fra HMS-avdelingen ber renholderne sette moppene fra seg og spre seg utover golvet. Det er tid for morgengymnastikk - og musikk. «Lemon Tree» av Fools Garden.

- Opp med skuldrene, henda i været, ned og opp, armene bakover, instruerer Hustad.

Noen renholdere ser på hverandre og kniser. Stemninga er god og avslappet. Dette er en annerledes dag på jobb.

«I wonder how, I wonder why», synger Hustad og finner fort tonen med renholderne. Når sangen er over, henter alle hver sin mopp og stiller seg opp for å høre på fysioterapeutens råd.

- Hensikten med dagens trening er å forebygge. Med riktig teknikk vil dere få mindre vondt i muskler og ledd, det vil si muskel- og skjelettplager, forklarer Hustad.

Hun forteller at renholderne har tre ulike moppeteknikker de kan benytte: maskiner, skyveteknikker og åttetallsmopping. I dag skal det trenes på de to siste teknikkene. Og dermed er det ut på golvet i igjen til ny sang, «The walk». Og ja, gåing blir det. Renholderne går fram og tilbake mens de skyver moppen foran seg.

- Fint tempo, dere sparker bra fra med beina. Ikke hold moppen for nært inntil kroppen. Bør skaftet være litt lengre? Bør moppen være lavere? spør Hustad.

Åttetallsmopping

Hun oppfordrer deltakerne til å tenke over hvordan de bruker moppen, og forteller at de med fordel kan bruke skyveteknikken oftere enn de gjør. Er det lange korridorer og åpne flater, er det denne teknikken som gjelder og ikke åttetallsmopping.

- Og hvor skal åttetallsmopping brukes, spør hun.

- På mindre rom og på kontorene, får hun til svar.

Nok en gang er det ut på golvet igjen. Nå skal de vise hvordan de anvender åttetallsteknikken.

De svinger moppen fra side til side, og får skryt av Hustad underveis når de holder den riktig. Det er lett for oss på sidelinja å se hvordan feil bruk kan føre til vonde skuldre, stiv nakke, ømme håndledd og smerter i ryggen.

- Flytt tyngden fra side til side, høyden på skaftet skal være mellom hake og nese. Ikke ha høye skuldre, slapp av i skuldrene mens dere jobber. Ha et avslappet og åpent grep. Pass på hvordan dere bruker håndleddene, ta vare på dem. Stiv av håndleddet slik at det ikke svinger for mye på seg.

Men det er ikke bare golv som skal rengjøres. Renholderne må også bruke skaftene over skulderhøyde, for eksempel for å rengjøre lamper under taket.

- Da er riktig regulering av skaftet viktig. Hvis ikke fører slikt arbeid til nakke- og skulderproblemer, understreker Hustad.

LES OGSÅ: - Ingen satser så mye på renholderne som NTNU

LES OGSÅ: Hun har Norges eneste doktorgrad på renhold

Øve for å få rett teknikk

Hun gir råd etter råd mens renholderne følger konsentrert med. Og øver. Gamle vaner er vonde å vende og blir fort automatiserte. Nå skal det som er innarbeidede feil avlæres.

- Mitt råd er at dere tenker og trener på dette slik at det til slutt går automatisk, sier hun før hun avslutter kurset og takker for seg. 

For bedriftsfysioterapeut Inger Hustad er dagens treningsøkt på god teknikk litt vemodig. Snart fyller hun 65 år og da skal hun pensjonere seg. Derfor er det siste gang hun holder et slikt kurs for renholderne, nå overlater hun roret til kolleger ved HMS-avdelingen. Og kanskje vil rådene fra Hustad føre til at dagens renholdere også greier å stå i jobben til de er 65 år. Arbeidet er så hardt og krevende at mange renholdere må slutte i god tid før pensjonsalder.

LES OGSÅ: Ansatte ved NTNU på norskkurs