Anbefaler at Gjøvik og Ålesund får beholde lokale institutter

Rektor anbefaler NTNUs styre å la de tidligere høgskolene i Gjøvik og Ålesund få beholde lokale institutter med egne ledere når NTNU skal omorganiseres fra årsskiftet.

Tar mange hensyn. Rektor Gunnar Bovim har avgitt sin innstilling til den store styresaken om instituttstruktur. Her under styremøtet om fakultetsstruktur i februar.
Publisert Sist oppdatert

Saken avgjøres på styremøtet neste torsdag 16. juni.

I sin 14 sider lange innstilling til styret foreslår rektor en inndeling i tre institutter ved campus Gjøvik:

- Institutt for vareproduksjon og byggteknologi (vil inngå i det nye Fakultet for ingeniørvitenskap).

- Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi (Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk).

- Institutt for helsevitenskap (Fakultet for medisin og helsevitenskap).

For Ålesunds del innebærer forslaget at det opprettes fem institutter:

- Institutt for maritime operasjoner (del av Fakultet for ingeniørvitenskap).

- Institutt for helsevitenskap (Fakultet for medisin og helsevitenskap)

- Instutt for internasjonal business (Fakultet for økonomi)

- Instutt for biologiske fag (Fakultet for naturvitenskap)

- Institutt for IKT og realfag (Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk)


Fem faggrupper på nivå 4

I en melding lagt ut på Innsida heter det at strukturen ikke er så ulik de nåværende organisasjonskartene ved de tidligere høgskolene. De er nå inndelt i henholdsvis tre (Gjøvik) og fem (Ålesund) avdelinger.

Ved NTNU i Gjøvik finnes det også fem andre, mindre fagmiljøer som ikke får noen naturlig plass i de nye instituttene. Disse miljøene blir sannsynligvis organisert som faggrupper innunder institutter som blir ledet fra Trondheim.

Det har vært sterkt engasjement fra fagmiljøene på alle tre campus i denne saken. Ved satelittene har det vært uttalt frykt for å ende opp med avdelinger på nivå 4. UA har skrevet flere saker der fakultetene i Trondheim og satelitt-campusene har ulike syn.

LES MER:

LES MER:

LES MER:

LES MER:

LES MER:

Tar geografiske hensyn

Tidligere har NTNUs styre sagt at faglig tilhørighet bør være et styrende prinsipp når instituttstrukturen skal fastsettes. I sitt forslag har rektor i tillegg lagt vekt på geografiske hensyn. Han peker på at det er 40 mil mellom de tre byene og at de lokale forholdene er forskjellige.

Innsida skriver at for eksempel har de to foreslåtte instituttene for helsevitenskap tett kontakt med henholdsvis Sykehuset Innlandet Gjøvik og Ålesund sjukehus, mens Det medisinske fakultet ved gamle NTNU opererer nesten sømløst med St. Olavs hospital i Trondheim. Med egne institutter på campusene i Gjøvik og Ålesund beholder man lokal beslutningskraft, og kan ivareta kontakten både med lokalt arbeids- og samfunnsliv, samt med fakultetsledelsen i Trondheim.

Større endringer i Trondheim

Hvis styret sier ja til rektors forslag gir det en pekepinn om at instituttene i nye NTNU vil sprike i størrelse. Organisasjonskartet i Trondheim, som skal behandles i styret 25. august, vil trolig også ende med en såkalt asymmetrisk struktur. I Trondheim ligger det an til full integrasjon og samlokalisering mellom fagmiljøene ved gamle NTNU og den tidligere Høgskolen i Sør-Trøndelag. 

Endelig navnsetting på alle institutter i det omorganiserte universitetet kommer også opp til avgjørelse på styremøtet 25. august.