Iranersaken:

- Dette vil gjøre det lettere for iranere som ønsker seg til NTNU

NTNU-rektor Gunnar Bovim ser fram til å få tilbake de iranske stipendiatene Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad.

NTNU-rektor Gunnar Bovim snakket mye med Kaffash og Akbarnejad før de forlot Norge, og ser fram til å snakke med dem igjen når de kommer tilbake til Gløshaugen.
Publisert Sist oppdatert

- Vi har hele tiden ment at Kaffash og Akbarnejad er veldig velkommen hos oss, og vi er glade for at det har ordnet seg, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim til UA.

Han legger til at forskningsprosjektene de to iranerne har jobbet med er viktige, og at å få tilbake de to doktorgradsstudentene er gode nyheter både for prosjektene, instituttet og NTNU.

Endret regelverk

De to stipendiatene Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad ved NTNUs Institutt for materialteknologi fikk onsdag beskjeden om at de fikk oppholdstillatelse i Norge etter å ha kjempet en to år lang kamp mot PST, UD og UNE.

Iranernes advokat Brynjulf Risnes sier han har en klar forståelse av at PST har et annet syn på saken nå etter at de internasjonale sanksjonene ble opphevet tidligere i år.

– Regelverket og sanksjonene mot Iran er endret siden forrige vurdering. Derfor har det blitt en ny konklusjon, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST til Dagens Næringsliv.

LES OGSÅ: Kontrollen av studenter og forskere fra Iran er endret

Komplisert situasjon

- PST driver ikke med politikk, men forholder seg til politiske signaler. Hvis avgjørelsen om å gi dem oppholdstillatelse skyldes et politisk signal er det noe vi er begeistret for. Vi har hatt en komplisert situasjon med iranske søkere. Dette vil gjøre det lettere for iranere som ønsker seg til NTNU. Forskningssamarbeid er demokratiserende og forskning og utdanning er internasjonalt. NTNU skal stimulere internasjonaliseringen, sier Bovim.

NTNU-rektoren snakket mye med Kaffash og Akbarnejad før de forlot Norge, og ser fram til å snakke med dem igjen når de kommer tilbake til Gløshaugen.

Skal fortsette der de slapp

Instituttleder Jostein Mårdalen ved Institutt for materialteknologi tok i mot nyheten om at Kaffash og Akbarnejad har fått oppholdstillatelse med glede.

- Dette er først og fremst veldig gledelig for dem personlig, men det er også veldig gledelig for oss på instituttet, som får tilbake to dyktige ph.d.-studenter vi setter veldig pris på, sier Mårdalen.

- Hvis dette danner presedens gjør det også dette til en gledens dag for fremtidige iranske studenter. Vi håper og tror NTNU kan ansette dyktige studenter uavhengig av nasjonalitet fremover. I en periode har dette vært krevende, fortsetter han.

Instituttlederen sier Iran er kjent for å ha svært dyktige studenter, og at mange av de beste søker seg utenlands.

Det er ennå ikke avklart når de to stipendiatene kommer tilbake til Trondheim. Mårdalen forteller at de har fått et nytt jobbtilbud. Planen er at de skal fortsette der de slapp med doktorgradene.

LES OGSÅ: - Det er større sjanse for å få oppholdstillatelse nå
LES OGSÅ: Iranske stipendiater klar for ny runde i retten

BAKGRUNN:
LES OGSÅ: 54 personer fanget av spionfilter
LES OGSÅ: PST mistenker organisert forskerjuks fra Iran
LES OGSÅ: Ventet fire måneder - fikk nok et avslag
LES OGSÅ: UD: - Studenter kan lage kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen
LES OGSÅ: - Kunnskap er det samme som håndfast teknologi
LES OGSÅ: - Norge bør være sistevalg for iranere
LES OGSÅ: 234 åpnet lommeboken
LES OGSÅ: - Dette føles helt fantastisk
LES OGSÅ: Iranske politikertopper hamrer løs mot Norge

UAS DEKNING AV IRANERSAKEN I RETTEN:

LES OGSÅ: Tapte søksmålet mot staten
LES OGSÅ: Dette handler de hemmelige bevisene om
LES OGSÅ: Kan få kjemperegning om de taper saken
LES OGSÅ: Tør ikke ansette iranere
LES OGSÅ: Mener kunnskapen kan benyttes til å effektivisere atomvåpenproduksjon
LES OGSÅ: PST mener Norge ikke er strengere enn andre land
LES OGSÅ: NTNU-professorer beskyldt for overspilling i rettssaken