Rektorjobben ved NTNU lyses ut:

Bill.mrk: Høy vitenskapelig kompetanse, samt utadvendt og motiverende lederstil

Rektorjobben ved NTNU skal lyses ut, og i desember vedtar styret hvem som får stillingen. Gunnar Bovim blir å finne på søkerlista.

Skriver seg på søkerlista. NTNU-rektor Gunnar Bovim tar gjerne fire nye år som sjef på NTNU. Her under doktorpromosjon i aulaen i hovedbygningen.
Publisert Sist oppdatert

På styremøte senere denne uka skal kunngjøringsteksten drøftes og det skal oppnevnes et innstillingsutvalg. Jobben vil bli lyst ut i alle land i Norden 8. august. Rektorstillingen er en åremålsstilling på 4 år, og rektor Gunnar Bovim bekrefter at han vil søke jobben på nytt.

Må vise til omfattende og vellykket ledelse

Kvalifikasjonskravene som stilles er de samme som gjaldt da han ble ansatt for fire år siden, og de to periodene med tilsatt rektor før det igjen.

I den foreløpige utlysningsteksten står det at NTNU søker en rektor som kan vise til omfattende og vellykket ledelse av større kunnskapsorganisasjoner.

Videre kreves førstehånds erfaring fra universitetets kjerneområder og høy vitenskapelig kompetanse innenfor et av universitetets fagområder. God organisasjonsforståelse og evne til å utvikle administrative tjenester tilpasset kjernevirksomheten er et annet krav.

LES OGSÅ: 60 lederjobber lyses ut, nå kaller Bovim på kvinnene

Skape tillit og nettverk internt, nasjonalt og internasjonalt

NTNU søker en rektor "som besitter gode kommunikative evner og evne til å skape tillit og nettverk internt, nasjonalt internasjonalt”. De siste punktene på kravlista er at den som ansettes har "en motiverende og inkluderende lederstil preget av samarbeid, medvirkning og dialog og er resultatorientert og beslutningsdyktig".

Rektorposisjonen krever ledelse på fire hovedfelt:

- Strategisk ledelse, som innebærer at Rektor både skal initiere og lede strategiprosesser som etter styrevedtak gir virksomheten mål og retning.

- Faglig strategisk ledelse, som betyr at Rektor, innen rammene av strategier styret har vedtatt, skal påvirke NTNUs valg av retninger og prioriteringer innenfor kjernevirksomheten.

- Administrativ ledelse: Rektor er daglig leder for den administrative virksomheten, og er støtte til beslutnings og strategiprosesser, koordinering og administrativt utviklingsarbeid.

- Personalledelse: Som personalleder for sine nærmeste medarbeidere og med direkte linje til fakultetsledelsene er det Rektors ansvar å bidra til en positiv organisasjonskultur og et godt psykososialt arbeidsmiljø.

Krever høy vitenskapelig kompetanse

Styret har ved tidligere utlysninger understreket at den som tilsettes skal ha «høy vitenskapelig kompetanse», som antyder kompetanse utover førsteamanuensis. Vurderingen er at antallet kandidater med nødvendig bredde og de riktige personlige egenskapene trolig vil være høyere ved en slik løsning enn om en krever professorkompetanse. Samtidig gir det styret mulighet til å bruke vitenskapelig kompetanse på professornivå som kriterium ved rangering av søkerne.

Styret skal opprette et innstillingsutvalg, som trolig vil bestå av styreleder, ett styremedlem, en representant fra arbeidstakerorganisasjonene, og en representant oppnevnt av Studenttinget. Denne gruppa legger fram innstilling til styret om hvem som tilsettes som rektor.

Det har tidligere blitt benyttet ekstern konsulent for å bistå i rekrutteringsprosesser for NTNUs topplederstillinger, og slik blir det denne gangen også. Jobben går til Experis Executive. Lønna skal avtales nærmere, men Gunnar Bovim har i dag en samlet årslønn på på vel 1,5 millioner kroner.

LES MER: Så mye tjener UH-rektorene

Forslaget til styret er at søknadsfristen settes til 4. september, og at endelig tilsetting skjer i styremøtet 7. desember.

LES HVEM som stod på søkerlista da rektorjobben ble lyst ut i 2012.