- Frykten og uroen er ikke dempet

Forskerforbundet ved NTNU er kritisk til tempoet i fusjonsarbeidet, og frykter en krevende høst med utfordringer på løpende bånd.

- Sakene står i kø, og det gjør utfordringene også, sier tillitsvalgt Gry Eva S. Alterskjær i Forskerforbundet.
Publisert

Fusjonsarbeid, campusprosjekt, avbyråkratisering og effektivisering: Før sommeren varslet tillitsvalgte i Forskerforbundet ved NTNU at tempoet i fusjonsarbeidet var så høyt at det var på grensen av det forsvarlige. Det resulterte i at organisasjonsdirektør Ida Munkeby varslet et møte med de tillitsvalgte, og uttalte at NTNU-ledelsen tok signalene på alvor.

- Vi kan ikke si at frykten og uroen vi varslet om før sommeren er dempet. Tempoet var forferdelig høyt, og det er det fortsatt. Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for en god arbeidssituasjon. Det er fryktelig mye som skjer fremover nå med for eksempel instituttstruktur, bemanningsplan og campusprosjekt. I tillegg har vi lokale lønnsforhandlinger i høst. Sakene står i kø, og det gjør utfordringene også, sier tillitsvalgt Gry Eva S. Alterskjær i Forskerforbundet.

Travel høst

Munkeby og personalsjef Arne Kristian Hestnes møtte de tillitsvalgte forrige uke. Munkeby sier de gikk inn i møtet med åpent sinn og en hensikt om å lytte til hvilke utfordringer de tillitsvalgte opplever.

- Det var litt ulike signaler, men jeg oppfattet at hovedtemaet var å finne en god balansegang mellom hvilke saker som kan luftes uformelt, og hvilke saker som skal behandles i formelle møter i tråd med bestemmelsene i Hovedavtalen og Tilpasningsavtalen, sier Munkeby.

Hun oppfatter at det er enighet om at de uformelle kanalene er viktige, og at de tillitsvalgte ser verdien av dem, men mener det er en jobb å gjøre med å bli ryddigere på hvilke saker som skal drøftes hvor.

- Vi har normalt et veldig godt regime på dette, men vi går inn i en travel høst, og da blir det viktig å være ekstra tydelig. Det skal utarbeides en oversikt over store høstens store saker, og skisseres en plan for medvirkning og medbestemmelse i tilknytning til disse, sier organisasjonsdirektøren.

LES OGSÅ: Mange viktige avgjørelser for NTNU i høst

- Utfordringene er fortsatt til stede

- Det er veldig viktig for NTNU å ha et godt samarbeidsklima med de tillitsvalgte, og det opplever jeg at vi har. Møtet i forrige uke var godt. Jeg er utrolig glad for innspillene vi har fått, og vi kommer holde øye på om det det er behov for flere møter i løpet av høsten, sier Munkeby.

Alterskjær er enig i at det var et godt møte, men sier utfordringene fortsatt er til stede. Hun mener det høye tempoet ikke ser ut til å avta med en høst fylt av tunge prosesser og viktige avgjørelser.

- Jeg oppfatter at ledelsen er opptatt av å få til en god dialog med oss som er tillitsvalgte. I praksis er vi ikke kommet særlig lengre, bortsett fra at det er satt opp et par ekstra Sesam-møter i høst. I tillegg har vi også blitt invitert inn for å være med å utvikle opplæringsopplegget for ledere i forbindelse med høstens bemanningsplaner og innplasseringsprosesser, sier hun.

Sesam er kortformen for Sentralt samarbeidsutvalg. Det er klare bestemmelser i Hovedavtalen og Tilpasningsavtalen om hvilke saker som skal til drøfting og forhandling i Sesam, og det skal sendes ut sakslister minst fem virkedager før møtene. Ifølge Forskerforbundet har disse fristene ofte blitt brutt.

LES OGSÅ: Rektor vil kutte lønnsbudsjettet til administrasjonen med sju prosent

Usikkerhet blant ansatte

Da UA møtte Alterskjær og Kristin Dæhli i Forskerforbundet før sommeren, snakket de om at mange kjenner på slitasje, frustrasjon og usikkerhet. De hadde fått signaler om at dette var i ferd med å føre til apati og resignasjon rundt om i organisasjonen.

Alterskjær mener mye av utfordringen er knyttet til usikkerhet blant både ansatte og mellomledere, noe som igjen skaper utfordringer for de tillitsvalgte og NTNU-ledelsen.

- Det å klare å informere godt nok er absolutt fortsatt en utfordring, sier hun.

Alterskjær sier det er utfordrende å løse situasjonen med usikkerhet, uro og for høy arbeidsbelastning blant ansatte, så lenge NTNU kjører så mange forskjellige prosesser samtidig. Forskerforbundet opplever at ledelsen ønsker å kjøre gode prosesser og ha en god dialog med tillitsvalgte. Likevel mener de det med så mange store prosesser fort blir uoversiktlig med mange aktører som formidler ulike syn og meninger.

På møtet i forrige uke gikk innspillene fra de tillitsvalgte i stor grad ut på utfordringer med kommunikasjonen og ivaretakelse av ansatte, ifølge Alterskjær.

- Mange blir sittende lenge med en uavklart situasjon om hva som skjer med jobben deres. Det kan for eksempel være usikkert hvor de skal ha kontorplass, og ansatte er redde for å havne i kompetansebanken, fordi det er usikkerhet om man blir tilstrekkelig sett og ivaretatt. Noen tenker at det er første skritt på vei til å miste jobben, sier hun.

Mange har strukket seg langt

Selv om NTNUs egen fusjonsnettside inneholder mye informasjon, mener Alterskjær den også kan skape uro.

- Ikke alt er entydig, og der det er rom for tolkning skapes det uro, sier hun.

Alterskjær sier arbeidsbelastningen på en del ansatte har vært stor over tid. Mange har strukket seg langt for arbeidsgiver, og noen er blitt syke.

- Spørsmålet er hvor lenge dette er en holdbar situasjon. Vi kan ikke ha det slik at folk jobber mye utover normal arbeidstid over tid. Samtidig må vi finne ut hvordan vi kan få ansatte til å være mindre bekymret. Det har vi ikke funnet svaret på ennå.

Også de tillitsvalgte merker arbeidsbelastningen godt. Den oppleves langt over smertegrensa, ifølge Alterskjær.

Munkeby er klar over at mange kjenner på usikkerhet foran de omstillingene NTNU står overfor, og at dette kanskje spesielt gjelder administrativt ansatte.

- Derfor er vi fra ledelsens side opptatt av og jobber intenst med å sikre god og tydelig kommunikasjon, forutsigbare prosesser og fortsatt god dialog med de tillitsvalgte i det videre arbeidet, sier Ida Munkeby.

LES OGSÅ: Ny modell skiller strategi og drift
LES OGSÅ: Ansatte i Ålesund usikre på om det er bruk for dem
LES OGSÅ Ansatte må leve med usikkerhet fram til sommeren
LES OGSÅ: Skal spare 100 mill midt i fusjon og campussamling
LES OGSÅ: ”Krev klare svar og ta deg tid til et pusterom innimellom"
LES OGSÅ: Bra at fusjonen går fort
LES OGSÅ: - Ansattes lojalitet må ikke bli sovepute for ledelsen