Uansvarlig studentintegrering

Dersom man skal få bukt med den overdrevne drikkingen under fadderukene, må NTNU ta ansvar, skriver Arild østrem, selv fadder.

Om faddertida skal handle om vesentlig mer enn øl og festing, så må NTNU ta et overordnet grep, skriver Arild Østrem (illustrasjonsfoto).
Publisert Sist oppdatert
Nok en faddernatt unnagjort, her er resultatet: En tidlig morgen i Høgskoleparken, en dag i august (arkivfoto).

Igjen er det tid for fadderuke, og igjen tas debattene om hva fadderuka skal inneholde opp. De som ikke setter pris på intens drikking ti dager til ende risikerer å ender opp ensomme og det etableres en gang for alle for de nye studentene hva som er «ekte studentkultur». Øl og dram var tross alt kjempenes meny.

Nylig sier leder av studenthelsetjenesten ved Studentsamskipnaden i Agder til Under Dusken at fadderne er de verste til å drikke i fadderuka. At det er de som må tas vare på og ikke kommer seg hjem. Som fadder for min linjeforening passer dette helt inn i min erfaring av hva systemene rundt fadderuka legger til rette for. Det er ingen universelle systemer.

Linjeforeningene og andre frivillige organisasjoner gjør NTNU en stor tjeneste i å integrere nye studenter, hjelpe dem med å finne seg til rette og forhåpentligvis få venner. Mange institutter har god kontakt med sine linjeforeninger, og det finnes rikelig med organisasjoner og holdningskampanjer i omløp. Men fra lengre opp i systemet er kontakten mangelfull. Dette gjør at det ikke krever annet enn et ressurssvakt institutt eller en liten eller ikke-fungerende linjeforening før fadderuka ikke fungerer for de aktuelle studentene.

Den eneste måten NTNU kan sikre en trygg og god fadderuke for alle studentene med et annet fokus enn bare drikking, er å også ta ansvar på et nivå som angår alle studentene. Det må på plass ett eller annet belønningssystem for faddere, slik at man kan kreve at de tar ansvar for annet enn sin egen kveld, og for å kunne arrangere kurs og kampanjer som man kan kreve eller forvente at fadderne går på.

Det koster ganske mye, både i innsats og penger, å være fadder hele fadderperioden, og da er det ikke rart at fadderne ofte har som hovedfokus å sjøl ha en fin kveld. Enten ved å drikke mye, eller ved å dra tidlig hjem. Dette bare fortsetter å sørge for at trenden med voldsom drikking fortsetter, og at de nye studentene som er glad i drikking også er de som blir best integrert. At NTNU begynner å ta ansvar er eneste måten å snu den trenden.