- De administrativt ansatte kjenner det sterkest

Fusjonen evaluert underveis: De administrativt ansatte har de tøffeste belastningene.

Agnete Vabø, Siri Aanstad og Gøran Melin presenterte rapporten "Rom for alle og rom for fornying?" for ansatte torsdag formiddag.
Publisert Sist oppdatert

Nifu – Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning var hyret inn for å foreta en undervis-evaluering av NTNU-fusjonen. Hovedfunnene i rapporten ble lagt fram for de ansatte torsdag formiddag.

Mye har handlet om hvordan det går med forskning og undervisning i den nye institusjonen. Men hvordan har de ansatte det?

-En gruppe som får kjørt seg, er dem som holder organisasjonen gående – administrasjonen.

- Mye utrygghet

- Fusjonen har vært belastende først og fremst for de administrativt ansatte. Det er denne gruppen som rammes av budsjettmessige innsparinger, sa forskeren Agnete Vabø.

Sammen med Göran Melin fra Technopolis Group og Siri Aanstad fra Nifu var hun til stede under fusjonskafèen for å presentere funnene i rapporten.

Vabø uttrykte også skepsis til etableringen av den såkalte kompetansebanken.

- Konklusjonen kan bli at NTNU-fusjonen ble en dårlig fusjon for de administrativt ansatte, advarte Nifu-forskeren, og la til:

For tida er det mye utrygghet ute og går her.

På spørsmål fra møteleder Jan Erik Kaarø om hvilket terningkast forskerne bak rapporten ville gi fusjonen, svarte Melin at det måtte bli en klar 5-er. Vabø nikket til dette, og la til:

- Men for de administrativt ansatte blir nok terningkastet lavere.

Uenige om terningkast

I pausen etter framleggelsen samlet UA de tre forskerne for å høre hvilket terningkast de ville gi NTNU-fusjonen, sett fra denne ansattgruppen. Melins respons var at spørsmålet er feil stilt.

- Det er tidligst om 5-10 år at man vil kunne se effektene av fusjonen. Imidlertid kan man uansett se at i et nordisk perspektiv har NTNU-fusjonen gått meget bra, også for de administrativt ansatte.

- Jeg vil tro at terningkastet vil vise seg å bli en klar femmer, minst, mener Melin.

Det er ikke Vabø enig i.

- Nei, jeg deler ikke helt det synspunktet. Kanskje i et nordisk perspektiv. Men i norsk sammenheng er resultatet i hvert fall foreløpig mindre bra.

- Hva skal til for at fusjonen skal bli en suksesshistorie også for de administrativt ansatte?

- Framfor alt at ledelsen driver en meget aktiv dialog på alle nivåer.

Nordiske reformer

De tre Nifu-forskerne plasserte også den norske strukturreformen i UH-sektoren i et nordisk perspektiv. Her kommer Danmark desidert dårligst ut.

- Prosessen der ble forsert i stor grad, slik at man i ettertid har måttet bruke mye krefter på å lege sårene som ble skapt.

Også i Sverige har man foretatt fusjoner i universitets- og høgskolesektoren. Disse fusjonene har, i likhet med den norske strukturreformen, vært preget av dialog og grundige prosesser, samt også inkludert undervisningssida, der den danske reformen hadde nokså ensidig fokus på forskning.

Men den svenske reformen omfattet langt færre institusjoner enn den norske.

Forskerne fra Nifu og Technopolis fremhevet at NTNU-ledelsen ikke har gjort nok for å oppnå de faglige gevinstene fusjonen har potensial til å gi.

- Målene med fusjonen om å få til bedre kvalitet i forskningen, kan neppe nås uten særlige tiltak. Det handler om bevisst organisering av forskergrupper, og det handler om økonomiske insentiver, sa Vabø, Melin og Aanstad.

Hva var hensikten med fusjonen?

Tillitsvalgte Sturla Søpstad, Kristian Steinnes og Øystein Risa fra henholdsvis NTL, Forskerforbundet og Tekna var invitert til å kommentere funnene i Nifu-rapporten.

Steinnes kommenterte den såkalte asymmetrien, som noe de også kjenner sterkt på. Samtlige uttrykte uro for at de opprinnelige målene med fusjonen, i alle fall for øyeblikket, er vanskelig å få øye på. I stedet kan man få inntrykk av at det er effektivisering og innsparing som er det egentlige målet med den. Risa uttrykte dette slik:

- Før fusjonen hadde vi 4 velfungerende institusjoner. De hadde det bra hver for seg, de behøvde ikke fusjonere. Men gjorde det likevel – for å oppnå faglige gevinster, for at disiplin- og profesjonsfagene skulle komme nærmere hverandre. Disse hensynene har druknet fullstendig, sa Øystein Risa.

Han minnet også om den formidable innsatsen mange ansatte har gjort i den krevende prosessen man har vært oppe i.

- Ansatte har strukket seg langt utover det som normalt forventes, og gjort det selv om de positive effektene av fusjonen først vil vies seg om 10-20 år, til glede for dem som jobber her da.

Uheldige kutt

Sturla Søpstad sa seg enig i dette, og la til at fusjonen har vært særlig krevende hos tidligere Høgskolen i Sør-Trøndelag - som er blitt lite synlig i prosessen som har pågått de siste par årene.

NTL-lederen pekte også på et annet premiss som ble kastet inn underveis: Nedskjæringer i administrasjonen.

- Disse kuttene kom på slutten av Børresen-utvalgets arbeid. Dette har vært svært uheldig, sa Søpstad.

Her istemte Risa:

- Det er ingen tvil om at det er de administrativt ansatte som har kjent dette sterkest.

På spørsmål fra Kaarø om den betingede mistillit til NTNU-ledelsen som har vært uttrykt fra fagforeningene tidligere har bedret seg nå, avsto alle tre fra å svare.

- Det får tida vise, sa Øystein Risa.

Sturla Søpstad og Øystein Risa i intens samtale med Kristian Steinnes (ryggen til) da "underveisevalueringen" av NTNU-fusjonen ble presentert for de ansatte.