Ingen tillit igjen etter Macchiarini-skandalen

To av medlemmene i Nobelförsamlingen i Sverige, som deler ut nobelprisen i medisin, tvinges til å gå av.

PLASTSTRUPER. Kirurg Paolo Macchiarini opererte inn kunstige luftrør. To av pasientene døde. Karolinska Institutet ansatte ham til tross for dårlige referanser fra hjemlandet Italia.
Publisert Sist oppdatert

Harriet Wallberg var rektor for Karolinska institutet i Stockholm da den italienske skandalekirurgen Paolo Macchiarini ble ansatt som gjesteprofessor.

Macchiarini hadde alt annet enn gode referanser fra hjemlandet Italia og gjennomførte omstridte forsøk ved Karolinska Universitetssjukhuset.

LES OGSÅ: Skarp kritikk etter gransking av Macchiarini-saken

- Ingen tillit

Wallberg gikk av som rektor ved institutet i 2013 og ble da utnevnt av regjeringen til universitetskansler, den øverste lederen for svenske universiteter og høyskoler. Anders Hamsten overtok rektorstolen etter henne.

Tre pasienter fikk operert inn kunstige luftrør av den italienske kirurgen. To av dem døde senere. En sterkt kritisk rapport om saken er lagt fram av eksterne granskere.

Granskingen resulterte i at Wallberg mandag fikk sparken som universitetskansler, og nå blir hun også bedt om å forlate Nobelförsamlingen. Det samme blir Hamsten, som kritiseres for ikke å ha tatt de nødvendig grep overfor da skandalen rundt ham ble kjent. Denne uka måtte også styret ved Karolinska Institutet gå Stocholm gå av etter en sviende rapport som påpekte nonsjalanse, dårlig lederskap og slurv ved ansettelsen av Paolo Macchiarini.

– De har brukt opp tilliten. Skadene er så store og av en slik art at vi kommer til å oppfordre dem til å forlate Nobelförsamlingen, sier sekretæren i komiteen, Thomas Perlmann.

Rent formelt kan Wallberg og Hamsten ikke sparkes fra komiteen, men en oppfordring om å gå av har i praksis samme effekt, understreker han.

– Vi regner selvsagt med at de kommer til å gå av. De har uansett ingen mulighet til å delta i nobelarbeidet mer, sier Perlmann.