Stephen Hawking til Trondheim

Vitenskapslegenden Stephen Hawking besøker Trondheim i juni neste år. Da legges den årvisse Starmus-festivalen hit. - A very exciting opportunity, sier Hawking selv.

Publisert Sist oppdatert

Den titulerer seg ”verdens mest ambisiøse vitenskaps- og musikkfestival” og ble første gang arrangert i 2011 på Kanariøyene, hvor den har gått av stabelen tre ganger siden. I styret for Starmus sitter blant annet Richard Dawkins, musikeren Peter Gabriel og astrofysikeren Stephen Hawking. Sistnevnte er blant dem som har takket ja til å holde foredrag under festivalen.

NTNU er vert for festivalen, i samarbeid med Kunnskapsdepartementet, kommune og fylkeskommune, og Norges Forskningsråd.

Starmus-festivalen har etter hvert fått et betydelig navn i forskerkretser. At den arrangeres i Trondheim i år, skyldes blant annet initiativ fra, og samtaler mellom, Edvard Moser, som deltok på forrige festival, og festivalens grunnlegger Garik Israelian.

- Jeg fikk stjerner i øynene da jeg selv deltok på forrige utgave av Starmus-festivalen. Den engasjerer og vekker vitebegjæret i oss alle, ikke minst hos barn og unge. Festivalen vil kunne sette Norge og Trondheim på verdenskartet som et sted i utvikling der det drives vitenskap og innovasjon, sier nobelprisvinner og professor ved NTNU Edvard Moser.

- A very exciting opportunity, sier Stephen Hawking i følge pressemelding.

- Et land med høye ambisjoner

- En Starmus-festival i Norge vil bidra til å skape oppmerksomhet om forskningen og forskningens betydning for en bedre verden. Og det vil vise verden at Norge er et land med de høyeste ambisjoner for forskning og innovasjon, og at vi er aktive i de beste nettverk, sier administrerende direktør Arvid Hallén i Norges Forskningsråd.

Starmus arrangerer en festival i krysningspunktet mellom vitenskap, kunst og kultur på internasjonalt elitenivå. Festivalens formål er å spre kunnskap, skape forbilder og inspirere den oppvoksende generasjon. Publikum vil på nært hold oppleve verdenseliten innen de ulike grenene, formidle sitt budskap på en forståelig og engasjerende måte.

Dette gjøres gjennom korte forelesninger, konserter, filmer, kunstutstillinger, prisutdelinger, utstrakt bruk av byrommet, debatter, signeringer, m.m. Starmus 2017 blir en nasjonal hendelse med et internasjonalt nedslagsfelt. Festivalen følges over hele verden, både gjennom pressedekning og direktestrømming av arrangementene.

Disse kommer:

Stephen Hawking – engelsk teoretisk fysiker, kosmolog, forfatter og forskningsdirektør ved Centre for Theoretical Cosmology ved universitetet i Cambridge. Han er mest kjent for sine arbeider om sorte hull, og for å forbinde den generelle relativitetsteorien med kvantemekanikken.

Alexei Leonov – pensjonert sovjetisk/russisk kosmonaut og general. Den 18. mars 1965 ble han det første mennesket til å bevege seg fritt i verdensrommet i 12 minutter under Voskhod 2-oppdraget.

Edvard Moser - Nobelprisvinner,NTNU.

May-Britt Moser - Nobelprisvinner, NTNU.

Susumu Tonegawa – er en japansk molekylærbiolog og nobelprisvinner. Han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin 1987 for oppdagelsen av genetikken bak det store mangfoldet som finnes hos antistoffer.

Alan Stern – amerikansk ingeniør og planetforsker. Han er prosjektleder for “New Horizons”-ekspedisjonen til Pluto og forskningssjef på “Moon Express”.

Robert Williams – astronom som var direktør for Space Telescope Science Institute (STScI) 1993-1998, og president i Den internasjonale astronomiske union (IAU) fra 2009 til 2012. Som direktør for STScI, bestemte han seg for å vie en vesentlig del av sin tid på Hubble Space Telescope til studiet av fjerne galakser.

Charlie Duke – amerikansk ingeniør, pensjonert US Air Force offiser, test pilot, og tidligere astronaut for NASA. Som månelandingspilot for Apollo 16 i 1972 ble han den tiende og yngste personen til å gå på månen.

Brian Eno – musiker, komponist, plateprodusent, sanger, forfatter og billedkunstner.

George Smoot – amerikansk astrofysiker, kosmolog, nobelprisvinner som mottok nobelprisen i fysikk i 2006 for sitt arbeid på “Cosmic Background Explorer”.

Adam Riess – amerikansk astrofysiker og Bloomberg Distinguished Professor ved Johns Hopkins University og Space Telescope Science Institute.

Jill Tarter – amerikansk astronom og tidligere direktør ved Center for SETI Research. Tarter har jobbet på flere vitenskapelige prosjekter, de fleste relater til søken etter liv i rommet.

Michel Mayor – sveitsisk astrofysiker og professor emeritus ved Universitet i Genève, Institutt for Astronomi. Sammen med Didier Queloz oppdaget han 51 Pegasi b, den første ekstrasolare planeten som omkretser en sollignende stjerne, 51 Pegasi i 1995.

Robert Woodrow Wilson – amerikansk astronom, mottok Nobelprisen i fysikk i 1978, fordi han i 1964 oppdaget, sammen med Arno Allan Penzias, strålingen fra kosmiske mikrobølger, som har blitt sett på som signatur for «the Big Bang» - universets opprinnelse.

Walt Cunningham – pensjonert amerikansk astronaut. I 1968 var han pilot for månelandingsfartøyet på Apollo 7.

Fakta

Starmus

Starmus-festivalen ble arrangert første gang 2011 på Tenerife, siden i 2014 og 2016. Den holdes i Trondheim neste gang, i perioden 18-23. juni 2017.

Arrangørene beskriver Starmus som verdens mest ambisiøse vitenskaps- og musikkfestival.

The Guardian har uttalt at festivalen har “enough brains to fill a multiverse.”

Fakta

Starmus

Starmus-festivalen ble arrangert første gang 2011 på Tenerife, siden i 2014 og 2016. Den holdes i Trondheim neste gang, i perioden 18-23. juni 2017.

Arrangørene beskriver Starmus som verdens mest ambisiøse vitenskaps- og musikkfestival.

The Guardian har uttalt at festivalen har “enough brains to fill a multiverse.”