Ytring:

STARMUS, internasjonalisering og kjønnsbalanse

Det foreløpige programmet har nesten 90 prosent mannlige bidragsytere, så her har NTNU og initiativtakerne en gylden mulighet til å vise at de tar idealene om kjønnsbalanse på alvor, skriver Vivian Anette Lagesen i dette innlegget.

Publisert Sist oppdatert

Den prestisjefylte vitenskaps- og musikkfestivalen STARMUS skal arrangeres i Trondheim i juni neste år. NTNU vil være vert for arrangementet, med økonomisk støtte fra private og offentlige aktører. Det har vært stor begeistring for å få denne stjernetunge festivalen til Trondheim og NTNU. Den er blitt omtalt som verdens mest ambisiøse vitenskaps- og musikkfestival. I følge initiativtaker Edvard Moser vil det sette Norge og Trondheim på verdenskartet som et sted i utvikling gjennom satsing på vitenskap og innovasjon. Videre forventes det at festivalen vil engasjere og vekke vitebegjæret hos alle, ikke minst hos barn og unge. Ifølge rektor Gunnar Bovim er festivalen dessuten en viktig del av NTNUs langsiktige internasjonaliseringsstrategi.

Med en slik unik mulighet til å sette Trondheim på det akademiske verdenskartet bør NTNU også benytte anledningen til å vise at hjernekraft og eksellense er likt fordelt mellom menn og kvinner. Når det legges opp til at festivalen skal være en sentral del av NTNUs internasjonaliseringsstrategi og være en inspirasjon for barn og unge, er det særlig viktig med god kjønnsbalanse. Også jenter må kunne finne rollemodeller på programmet. Det foreløpige programmet har nesten 90 prosent mannlige bidragsytere, så her har NTNU og initiativtakerne en gylden mulighet til å vise at de tar idealene om kjønnsbalanse på alvor. For det ville jo vært litt flaut om STARMUS i Trondheim skulle fortsette med å gi et inntrykk av at det først og fremst er menn som er fremragende innenfor vitenskap og musikk?