Brandtzæg rådet Bovim til å skaffe seg eksterne verv

Nybakt styreleder ved Oslo Universitetssykehus forsikrer at NTNU alltid kommer først.

Gunnar Bovim (midten) ble rådet til å søke eksterne verv av NTNUs styreleder Svein Richard Brandtzæg (høyre).
Publisert

Før helga ble det kjent at rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, overtar som styreleder for Oslo Universitetssykehus. Nyheten forårsaket en del hevede øyenbryn rundt om ved universitetet. Opplever NTNUs rektor han har fritidsproblemer, undret noen.

UA sender spørsmålet videre:

- Gunnar Bovim: Synes du at du har for lite å gjøre?

- Nei, det synes jeg ikke. Dagene fylles fort opp. Jeg har en fantastisk interessant og lærerik jobb.

- Så hvorfor tar du på deg dette vervet?

- I samtaler med NTNUs styreleder, Svein Richard Brandtzæg, er jeg blitt bedt om å hente impulser utenfra, for eksempel styreoppdrag. I arbeidsavtalen for min nye rektorperiode står det at det er ønskelig at jeg påtar meg styreoppdrag. Jeg tror det er lurt å lære andre store organisasjoner å kjenne, se om det fins enda bedre måter å gjøre ting på enn hva vi praktiserer ved NTNU. Så det er ikke for å få mer å gjøre at jeg svarte ja på denne forespørselen da den kom.

- Så det at du påtar deg dette vervet er et svar på et uttalt ønske fra NTNUs styre?

- Ja, det er som sagt en oppfølging av lederavtalen jeg nå har fått fra styret.

Skipperen blir ikke opptatt av annet

- Da er det store spørsmålet: Fullriggeren NTNU går for fulle seil. Vi i UA får bortimot daglig meldinger fra ansatte som uttrykker uro for hvordan det går, går det bra, har ledelsen kontroll – skjønner du at noen kan bli ekstra urolig nå som du påtar deg dette ekstravervet, om det er sånn at skipperen på skuta begynner å bli opptatt av andre ting?

- Skipperen blir ikke opptatt av andre ting. Jeg kommer til å fortsette å være fullt opptatt av hva som foregår her ved NTNU. Jeg har sagt det slik: Om det brenner ved Oslo Universitetssykehus og det brenner ved NTNU, er det NTNU jeg konsentrerer meg om. Det vil aldri være tvil om mine prioriteringer i så måte. Så vil jeg også legge til at dette er et styreverv som tradisjonelt har vært kombinert med andre, tunge lederjobber.

Bovim legger til at det nye NTNU ventelig går med mindre brutal seilføring etter årsskiftet, i og med at det mest vesentlige med omstruktureringen da skal være på plass.

- Jeg kunne nok ikke påtatt meg dette vervet for et år siden.

Honorar: 250 000,-

- Hvor mye arbeidstid regner du med å bruke på styrejobben?

- Det er jeg litt usikker på foreløpig. Så langt er det lagt opp til seks styremøter neste år. Noe tid tilkommer i form av telefonering og liknende.

Honoraret for styrevervet er på 250 000 kroner. Dette mer uttrykk for styrevervets betydning enn forventet arbeidsinnsats, ifølge NTNU-rektoren.

- Det er et betydelig ansvar å være styreleder for Norges største sykehus. Det er nok dette honoraret først og fremst reflekterer.

- Regner du med å få mange gode råd fra din egen styreleder her ved NTNU?

- Han var i hvert fall klar på at han mente jeg skulle si ja. Så er det noe med å se en organisasjon fra en annen posisjon enn den jeg har som øverste sjef for organisasjonen. Som styreleder får man et utenfra-perspektiv.

Kjenner feltet godt

Bovim bemerker at dette ikke akkurat er nytt arbeidsområde for ham. Den tidligere sjefen for Helse Midt-Norge, tidligere sjefen for St Olavs Hospital og tidlige dekanen for Det medisinske fakultet synes selv han kjenner feltet ganske godt.

- Jeg kjenner problemstillingene der. Jeg antar det er en viktig grunn for at jeg ble oppfattet som aktuell for vervet.

Bovim fremhever også at de to sektorene han er henholdsvis rektor og påtroppende styreleder ved, universitetene og helsesektoren, kjenner hverandre godt og har et tett samarbeid.

- Jeg tror at jeg er en av dem som har en særlig kompetanse på dette samarbeidet. Det er nok noe av grunnet til at begge fagdepartementene ser positivt på at jeg påtar meg dette vervet.

- Å være styreleder ved landets største og viktigste sykehus bidrar ventelig at du får en enda tydeligere stemme nasjonalt. Har dette aspektet spilt inn for at du tok på deg jobben?

- Jeg tror ikke det er noen ulempe for NTNU at dets rektor får en tydeligere stemme i Oslo-området. Det åpner noen nye politiske arenaer.