Unge forskere får millioner:

Får millioner til forskning på Opera-comique

To NTNU-forskere får finansiert forskningsprosjekter gjennom ordningen med Fripro-midler til unge forskertalenter.

- Jeg er først og fremst veldig glad, sier Martin Wåhlberg, en av to Fripro-mottakere ved NTNU. Den andre er Gary love. Wåhlberg er ekspert på musikkteaterformen Opera-comique, som var en av de dominerende underholdningsformene under den franske revolusjonen
Publisert Sist oppdatert

Martin Wåhlberg har sittet og vært muntlig eksaminator hele dagen, og har akkurat fått nyheten om at han er tildelt forskningsmidler når UA ringer.

- Jeg er veldig overrasket og selvsagt veldig, veldig glad, sier førsteamanuensen ved Institutt for språk og litteratur.

Tildelingen er av svært stor betydning for ham som forsker.

- Fremfor alt ser jeg fram til å faktisk kunne gjennomføre dette prosjektet, det er jo det viktigste av alt, sier han.

Deler ut 943 millioner

Totalt gir Forskningsrådet 943 millioner kroner til Fri prosjektstøtte, den såkalte Fripro-ordningen. Det er allerede kjent at 428 millioner går til 53 prosjekter innen medisin, helse og biologi, mens 251 millioner går til 32 prosjekter innen matematikk, naturvitenskap og tekologi.

Tirsdag ble det klart at 264 millioner går til 35 prosjekter innen humaniora og samfunnsvitenskap. Ordningen med Fripro-midler til unge forskertalenter startet opp i 2013. Før årets tildeling har 156 unge talenter fått til sammen 1,05 milliarder gjennom ordningen.

Sammen med førsteamanuensis i moderne britisk historie ved NTNU, Gary Love, er Wåhlberg to av 13 unge forskere som får finansiert forskning gjennom Fripro - unge forskertalenter for 2016. Love har fått midler for prosjektet «Conservatism at the crossroads: Conservative thought and the renewal of democratic politics in Britain and Scandinavia, 1930-1963», mens Wåhlbergs prosjekt heter «Revolutionary opera-comique».

Vil gjøre forskerkarriere attraktivt for talenter

– Vi ønsker å gjøre en forskerkarriere attraktiv for våre mest lovende, unge talenter. Derfor har vi lagt inn et ytterligere løft til karriereutvikling i Fripro i statsbudsjettet for 2017. Slik legger vi grunnlaget for flere fremragende forskningsmiljøer i fremtiden, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en uttalelse på Forskningsrådets nettsider.

I forrige uke ble det klart at 10 NTNU-forskere fikk midler via Unge forskertalenter-ordningen i Fripro. Hvert prosjekt får i gjennomsnitt 7,5 millioner kroner i støtte.

LES SAKEN HER: Atle Van Beelen Granlund får 6,5 mill. til å skreddersy behandling for tarmsykdom

Wåhlberg er ekspert på musikkteaterformen Opera-comique, som var en av de dominerende underholdningsformene under den franske revolusjonen, og spilte en nøkkelrolle i den politiske propagandaen.

- Kampen om opinionen foregikk gjennom Opera-comique

- Opera-comique er en forløper til vår tids musikal, og under revolusjonen var den blant de aller mest populære blant mange ulike teaterformer. Det vi oftest hører om den franske revolusjonen er knyttet til den voldelige konflikten og borgerkrigen, men det som ikke er så kjent er at kampen om opinionen foregikk gjennom Opera-comique, forteller Wåhlberg.

Siden denne underholdningsformen var så populær, ble den etter hvert den viktigste propagandakanalen, brukt både av de revolusjonære og rojalistene, for å vinne vanlige folks sympati.

Det er ikke mange forskere som har beskjeftiget seg med dette, både fordi det er en sjangerblanding av tekst og musikk, men Wåhlberg tror også det kan være en forklaring at opera-comique har blit sett på som et litt lavere kulturuttrykk.

- Derfor er dette en veldig essensiell bit av den franske revolusjonen, som ikke er så godt belyst, forklarer han.

Vil studere bruk av spioner

Noe av det Wåhlberg vil studere nærmere er den utstrakte bruken av spioner som var i sving under forestillingene. Teatrene hadde nemlig sitt eget sikkerhetspoliti, som spionerte på folk under forestillingene for å se om de sang nasjonalsangen Marseillasen korrekt, høyt og tydelig nok.

– Man kunne faktisk bli anmeldt om man ikke gjorde det. Det var også hemmelig hvem som var spioner, det hendte faktisk at de spionerte på hverandre. Dette er rikt dokumentert i Frankrike, jeg har lest originale rapporter om dette, signert Napoleon. Det er helt fantastisk, sier en meget glad og lettet forsker.

Wåhlberg søkte om rundt 8 millioner kroner, og planen er å danne en internasjonal forskergruppe med 3-4 personer som kan fordype seg i hullene i den franske revolusjonen

Foruten Wåhlberg og Love som fikk Unge forskertalenter-midler har følgende NTNU-miljøer fått Fri prosjektstøtte innenfor humaniora og samfunnsvitenskap:

* Institutt for sosiologi og statsvitenskap - «Global Labour in Rural Societies»

* Det humanistiske fakultet - «Living Integration: at the Crossroads between Official Policies, Public Discourses and Everyday Practices»

* Vitenskapsmuseet - «Medieval urban health: From individual to public responsibility AD 1000-1600»

Det humanistiske fakultet får også arrangementsstøtte til fagseminaret «Hvor går grensen? Etnisitet i arkeologi og historie». Geografisk institutt får også arrangementsstøtte til en nasjonal fagkonferanse kalt «Naturfarer og samfunn».