Campusutvikling

- Hvilken vei ser NTNU?

- Ser universitetet innover mot byen, eller ser det utover? Hvilken vekstretning er det vi ser her, i et femtiårs perspektiv?

Universitetsavisa tok med kommunalråd og gruppeleder for Høyre i bystyret, Ingrid Skjøtskift, på besiktigelse av forslagene i NTNUS konkurranse om framtidas samlede campus.
Publisert Sist oppdatert

Det er kommunalråd og gruppeleder for Høyre i bystyret, Ingrid Skjøtskift, som stiller spørsmålet. Skjøtskift er med Universitetsavisa på besiktigelse av de utstilte forslagene i NTNUs idekonkurranse om framtidas campus.

Samlet campus NTNU er, om ikke i støpeskjeien så i det minste på tegnebrettet, bokstavelig talt. Utbyggingen som mange mener vil være den som setter sitt sterkeste preg på framtidas Trondheim, er dermed ett skritt nærmere byggestart. Håpet er at et samlet byggevedtak skal komme opp i Stortinget i 2019, med det første spadestikket året etter. Går dette etter planen vil Nye NTNU, og dermed også Nye Trondheim, stå ferdig i 2025.

Om universitetets ledelse og byens politikere blir enig om hvilken retning utbyggingen skal ta, bokstavelig talt. Bort fra midtbyen, inn over grøntarealene på og langs Gløshaugenplatået, eller innover mot sentrum?

Mange spørsmål, mange svar

Sammen gransker vi arkitektenes skisser, forsøker i fellesskap å tyde de ulike symbolene og fargekodene. Hvor legges de nye bygningene – langs skrenten ut mot Elgesetergate? I Hesthagen? Bak Samfundet?

Tettes hele området mellom Samfundet og hovedbygningen oppå Gløshaugenplatået igjen? Hva skjer med Elgesetergate, får den løpe i fred?

Etter hvert innser kommunalråden og UAs utsendte at svarene er ja på samtlige spørsmål. Det vil si, om alle de ulike forslagene legges sammen, er svarene ja, på disse spørsmålene og på noen til. Men ingen enkeltskisse alene svarer ja på mer enn 2-3 av disse spørsmålene. Derfor er variasjonsbredden stor.

Og Skjøtskift finner opp til flere skisser hun nikker bifallende til.

Ja takk begge deler?

Tilbake til hennes innledende kommentar: I hvilken grad åpner forslagene for at NTNU vender seg nordover, altså mot midtbyen, i hvilken grad vender universitetet seg vestover, eller, frykter trondheimspolitikerne, innover mot seg selv?

- Du håper selvfølgelig at begge deler skal være mulig. Tror du på det?

- Det vil utviklingen av disse planene vise, hvordan de ulike alternativene blir vurdert – hvilke alternativer som blir plukket ut og jobbet videre med. Jeg forstår det slik at NTNU-ledelsen gjennom denne konkurransen ønsker å legge en ekstra dimensjon til campusutviklingen. Man vil ha noe mer ut av NTNU, mer tverrfaglighet, mer samkvem mellom studenter og ansatte.

- Nå har vi gått rundt her en timinutters tid. Hva er førsteinntrykket ditt?

- Jeg synes det ser spennende ut. Det er noen løsninger her som virker umiddelbart lite tiltrekkende, men andre som er helt klart interessante. Dette er ideer, anvisninger til mulige måter å gjøre det på.

- Konkurranse på feil premisser

- Adresseavisens kommentator Trygve Lundemo skriver at her er mange gode ideer, men de har feil utgangspunkt – fordi de peker bokstavelig talt i en annen retning enn hva dere politikere ønsker?

Lundemos kommentar (bak betlingsmur)

- Jeg er ikke så bekymret for det. Konkurransen handler om å anvise mulige løsninger. Så må det endelige alternativet man kommer fram til ivareta mange ulike hensyn. NTNUs faglige behov er ett sett hensyn, byens behov, som blant annet handler om grøntområder, et annet. Å kalle dette en idekonkurranse basert på sviktende premisser er å gå litt langt. I en idekonkurranse må det være tillatt å tenke høyt.

- Men er det ikke slik at enten ligger man unna grøntområdene, eller så gjør man det ikke?

- Vi ønsker ikke å bygge ned parkområdene, så sånn sett er det riktig. Hensyn til grøntområder er vektlagt i anbudskonkurransen.

Tror på enighet

Vi vandrer videre langs radene av skisser, mens vi snakker. Kommunalrådens pekefinger går opp ved ett av forslagene (vi forteller ikke hvilket, for å unngå diskusjon om konkrete alternativer).

- Her for eksempel. Hva er de oransje greiene, er det bygninger? De beholder parkområdene der, det ser ut til at man holder seg innenfor en slags tålegrense.

- Er den foreløpige konklusjonen at du tror det er mulig for dere i formannskapet og NTNU komme fram til noe dere kan enes om?

- Ja, det tror jeg. Trondheim kommune og NTNU vektlegger ulike hensyn. Det er naturlig at denne debatten kommer opp. Det er en debatt som må være der. Men jeg er helt sikker på at det skal være mulig å komme fram til gode løsninger. Se her for eksempel… En annen skisse fanger interessen hennes.

- Der er det noe, men der går man for langt ned mot… Det er ikke bra.

Små skiller mellom partiene

- Din partifelle Berit Tiller gikk ganske kategorisk ut i Adressa og ga NTNU beskjed om å ligge unna høgskoleparken?

- Hun sa det samme som formannskapet har sagt tidligere. Det som ble vedtatt i formannskapet nå sist, er for øvrig det samme man har vedtatt tidligere, det er uttrykk for byens ønske.

- Er de ulike partiene i all hovedsak på linje i dette spørsmålet?

- Jeg tror det er små skiller. Det er enighet om at det er lov å hale og dra i universitetet for å få det nærmere midtbyen.

- Har NTNU agert bra i denne saken, synes du?

- Ledelsen har vært flink til å holde oss informert, det har vært flere informasjonsmøter hvor universitetet har redegjort for prosessen og hvordan man jobber. Så har vi gitt våre tilbakemeldinger, som man tar tatt med seg.

- Ser du noen skjær i sjøen fram mot endelig byggevedtak?

- Dert handler om bevilgninger.

- Penger, med andre ord.

- Tid og penger.

"Men se her!" Ingrid Skjøtskift ser forslag hun bifaller, og forslag hun ikke kan tenke seg blir noe av. Hun håper på en engasjert, offentlig debatt om hvordan framtidas universitet bør bli seende ut.
"Men se her!" Ingrid Skjøtskift ser forslag hun bifaller, og forslag hun ikke kan tenke seg blir noe av. Hun håper på en engasjert, offentlig debatt om hvordan framtidas universitet bør bli seende ut.