Universitetene i Europa oppfordrer Trump til å droppe innreiseforbud

Flere akademikere i Norge blir rammet av Trumps innreiseforbud.

- Rasistisk, sier Edvard Moser om at Trump forbyr statsborgere fra sju land adgang til USA. Akademikere og universiteter ber Trump skifte syn.
Publisert Sist oppdatert
Rammes av innreiseforbud. NTNU-stipendiat Amin Haddadi.
Rammes av innreiseforbud. Professor Yasser Roudived NTNU.

- Vi er fengslet i USA nå, hvis vi reiser ut så kan vi ikke reise tilbake igjen, sier Amin Haddadi (33) i et intervju i VG.

Haddadi jobber som sivilingeniør hos Multiconsult. Han tar en doktorgrad, en såkalt nærings-ph.d. ved NTNUs Institutt for bygg- og miljøteknikk, i et samarbeid med Forskningsrådet og sin arbeidsgiver. Nå er han i San Francisco på et studieopphold ved Berkeley University. Han frykter at oppholdet kan bli avbrutt eller at han ikke får reise tilbake til USA hvis han drar til Norge. Ifølge VG må han på grunn av forskningen sin reise fram og tilbake mellom USA og Norge, noe han nå ikke tar sjansen på.

Amin Haddadi er norsk statsborger, men blir rammet av innreiseforbudet til Trump fordi han er født i Iran.

- Vil påvirke mange

VG opplyser også at en annen doktorgradsstipendiat ved NTNU er rammet på samme måten. Dette er en kollega av Haddadi, som er iransk statsborger. Han har bodd i Norge i fem år, og oppholder seg også i USA for en periode.

Professor Yasser Roudi ved NTNU og Princeton er i samme situasjon. Roudi er ansatt ved Kavliinstitutt for nevrovitenskap. Forlater han USA, risikerer han å bli nektet innreise. Også Roudi er opprinnelig fra Iran. Overfor magasinet Science sier han at han likevel ikke er så hardt berørt som mange andre:

- Jeg kan fortsette å jobbe. Men dette kommer til å påvirke en rekke andre mennesker som er i ferd med å etablere seg som forskere, sier han i intervjuet som også er gjengitt i Adresseavisen.

- Skaper nye fronter

Presidentordren fra Trump innebærer at flyktninger fra flere land blir nektet adgang til USA for en periode på 120 dager. For syriske flyktninger er forbudet på ubestemt tid. De sju landene som blir berørt av forbudet er Irak, Syria, Iran, Sudan, Libya, Somalia og Jemen.

Murhaf Fares er doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo. Nå blir trolig planene hans om et opphold i USA kullkastet, skriver NRK. Alt var klappet og klart for et opphold ved Boulder University i Colorado. Men siden Fares er syrisk statsborger, rammes han av innreiseforbudet.

Rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo reagerer på at doktorgradsstipendiat Murhaf Fares nå trolig ikke får lov til å reise inn i USA:

«Jeg ber våre egne politiske myndigheter ta klar avstand fra den nye presidentordren. Den går imot menneskerettighetene, er ødeleggende for det akademiske fellesskapet og skaper nye fronter i en verden som så sårt trenger tillit og forståelse over landegrensene», skriver han i sin rektorblogg.

Moser og Moser signert opprop

Akademikere i mange land reagerer kraftig på presidentordren fra Trump. Nobelprisvinnerne May Britt Moser og Edvard Moser har begge signert et opprop, der en rekke akademikere ber Trump skifte syn. Ifølge Adresseavisen har 6000 akademikere undertegnet, inkludert 35 nobelprisvinnere.

- Jeg synes hele ideen og forslaget er ubarmhjertig, diskriminerende og rasistisk, sier Edvard Moser til avisa om hvorfor han har signert oppropet. 

Europeiske universiteter advarer

The Chronicle of Higher Education skriver at ordren allerede har fått vidtrekkende konsekvenser for akademia. Studenter er strandet i utlandet, professorer stanset da de ankom til USA og studenter og professorer er skilt fra familiene sine.

Ved flere universiteter er det nå mange grupper som organiserer protester på campusene mot innreiseforbudet.

- Trump må revurdere innreiseforbudet, sier de europeiske universitetene i en fellesuttalelse.

The European University Association (EUA) uttrykker dyp bekymring over hva konsekvensene av presidentordren kan bli, og hvordan den vil ramme internasjonale forskere, universitetsansatte og studenter.

I uttalelsen skriver de at innreiseforbudet vil på en urimelig måte gå utover enkeltindivid, og er potensielt ødeleggende for den frie flyten av mennesker og idéer, noe som er så avgjørende for høyere utdanning og forskning.

- Dette er å leke politikk med verdens kunnskaps-pool og med livene til akademikere og studenter, sier Lesley Wilson, som er EUAs generalsekretær.