Lerchendalkonferansen 2017:

Gjør Sverige til forsøksrigg for innovasjon

- Sverige skal bli en «testbedd», en forsøksrigg. Bare slik får vi testet ut innovative nyskapninger i praksis, sier forsknings- og innovasjonsminister Mikael Damberg.

Sveriges nærings- og innovasjonsminister Mikael Damberg redegjorde for hvordan man bygger forsøksrigger i samfunnet for nye, teknologiske løsninger.
Publisert Sist oppdatert

«Hvordan få fart på Norge» kunne stått som overskrift på Lerchendalkonferansen 2017. Den formelle tittelen var «Digital endringskraft». Det underliggende spørsmålet for forskere, forskningsledere, politikere, byråkrater og næringslivsledere var hvordan man skrur opp endringstakten.

Enigheten er stor om at fartsendring er høyst nødvendig.

Tre statsråder, to norske og en svensk, var invitert til å sette tonen for konferansen, som går over to dager. De norske var først ut.

Næringsminister Monica Mæland snakket om hvor viktig det er å skape bærekraftige løsninger lokalt på globale utfordringer. Det er en enorm teknologisk utvikling i verden, her er det viktig at Norge følger med. Norge har mistet 50 000 arbeidsplasser i petroleumssektoren siste to år, utviklingen har vært dramatisk, konstaterte Mæland.

Se opptak fra innleggene her

Skattesenkning

Av regjeringstiltak viste næringsministeren til at man har økt samferdselsbudsjettet med femti prosent. Så handler det også om lavere skatter, samt at man har stilt midler til rådighet på samlet 3 milliarder i omstillingsfond for næringslivet.

- Det bidrar til å senke kostnadsnivået i bedriftene. Det øker konkurransekraften med utlandet, sa statsråden, før hun rundet av med å vise til et særnorsk ord med ekstra relevans i disse dager:

- Dugnad. Akademia og næringslivet må gå sammen om å få fart på omstilling og innovasjon.

Dugnad på svensk

Etter at klima- og miljøvernminister Vidar Helgesen hadde snakket om verdens klimautfordringer og behovet for innovasjon for å løse disse problemene, for, som han sa: «Digitalisering helt nødvendig for at vi skal bli et lavutslippssamfunn uten å bli et lavinntektssamfunn», gikk ordet til Mikael Damberg.

Næringsminister Mælands svenske kollega har ordet «innovasjon» lagt til statsrådtittelen sin. Tilhørerne fikk raskt godtgjort at tillegget ikke er et tomt ord. Damberg demonstrerte hva ordet «dugnad» kan innebære om man gir gass.

- Vi vil gjøre Sverige til en «testbedd» for innovasjoner. Vi vil skape en mentalitet hvor nye teknologier testes ut i Sverige. Dette gjør vi gjennom å prøve innovasjonene i «real life» – i det vanlige samfunnet der ute. Slik kan vi hindre teknologien i å forsvinne til andre deler av verden, tror Damberg.

Elektriske vogntog

Konkret viste han til tre slike forsøkrigger: En elektrifisert gjennomfartsvei, hvor ikke minst lastebiler og vogntog får kjøre kun på el.

- På det viset får vi sett hvordan dette fungerer i praksis, ikke bare selve teknologien men logistikken omkring, hvordan det påvirker menneskers handlemåter, og mer til. Og vi hjelper Volvo og Scania med å utforske nye markeder, sa Damberg.

De andre to riggene er digitalisert undervisning, samt et eksperiment hvor man rekrutterer hundre familier i Gøteborg som skal la seg transportere via selvkjørende biler.

- Dermed får man ikke minst sett hvordan dette påvirker hele byrommet. Slik kunnskap er essensiell for at disse nye teknologiene skal fungere i praksis, uttrykte den svenske ministeren.

150 00 nye jobber

Innen han kom så langt hadde Damberg redegjort for, etter den svenske regjeringens analyse, tre globale strukturendringer – varmere klima, digitalisering og aldrende befolkninger – som skal møtes gjennom strategisk innovasjon innen fem områder: Reise og transport; smarte byer; bærekraftig økonomi; Life Sciences og nye materialer/online industri.

- Det er skapt 150 000 jobber i Sverige de siste årene. Veksten i økonomien har vært på omkring fire prosent, i fjor var den på 3,2. Men: Det globale konkurransetrykket er enormt. Vi må jobbe steinhardt for å møte det, slo Damberg fast.

Svart belte i omstilling

Han uttrykte stor tro på egen nasjons evne og vilje til å greie dette.

- Sverige har svart belte i omstilling. Det svenske folket er for frihandel. Vi er ikke redd for å teste ut nye jobber, prøve nye ting. Som regjering er det vår oppgave å legge forholdene til rette for dette –samtidig som vi tar varee på mennesker, sa den svenske statsråden.

Han fremhevet den nordiske velferdsmodellen som et stort fortrinn i denne globale konkurransen.

- Regjeringen jeg er medlem av legger stor vekt på gi folk trygghet i omstillingsprosessene. Jeg kan si det slik: Vi vil ta vare på mennesker, ikke på gamle jobber, sa nærings- og innovasjonsminister Mikael Damberg.

LES OGSÅ Damberg til UA: "Handler om kultur"

LES OGSÅ Lerchendal 2014: Nina Jenssen om grønn screening