Flere kvinner til teknofag:

KTH og NTNU lærer av hverandre

Stockholm: - Utrolig inspirerende, sier Gabriella Hernqvist ved KTH om NTNUs strategi for å rekruttere kvinner til teknologistudier. Men også NTNU har sitt å lære av svenskene.

Gjensidig læring. Carina Edlund, Svandis Benediktsdottir, Anna Wahl og Line Berg i engasjert samtale.
Publisert

KTH lærer av NTNU når det gjelder å rekruttere kvinnelige studenter til teknologi. Men KTH har egen viserektor for likestilling.

Det var en svært inspirert gjeng som satte hverandre i stevne på et møterom ved Kungliga Tekniska högskolan (KTH) fredag, med UA på tilskuerplass. På agendaen var tiltak for å øke rekrutteringen av kvinnelige studenter til tradisjonelt mannstunge ingeniørfag. Møtedeltakerne var skjønt enige om at de har noe å tilføre hverandre. Fra norsk side: Ada-prosjektet, som KTH er i full gang med å kopiere. Fra svensk side: En egen prorektor for likestilling, som man på norsk side godt kan tenke seg å kopiere.

Fra NTNU deltok likestillingsrådgiver Svandis Benediktsdottir og Line Berg, leder for Jenteprosjektet Ada. Fra svensk side deltok blant annet Anna Wahl, viserektor for likestilling og verdigrunnlag, som er den fulle tittelen.

- Utrolig inspirerende

Bakgrunnen for møtet er at KTH sent i fjor høst sendte tre personer til NTNU for å observere og lære om Ada, og i særlig grad om tiltaket Teknologicamp for kvinnelige studenter.

- Det er svært verdifull erfaringsutveksling for oss, ettersom man ved NTNU har jobbet såpass lenge og så intensivt med spørsmål omkring rekruttering av jenter til IKT-fagene, sier Gabriella Hernqvist, kommunikasjonsansvarlig ved Skolan för elektro- og systemteknik ved KTH.

- For meg personlig har dette vært utrolig inspirerende, legger hun til.

- Deler av Ada, særlig det som går på arbeidet i forkant av arrangementet, har vi kopiert direkte av. Også tilretteleggelsen av workshopene har vi latt oss inspirere av. Dette er kunnskapsoverføring i praksis, og gull verdt for oss, slår Hernqvist fast.

I fortsettelsen med kvinnerekrutteringen vil KTH se på hvordan man ved NTNU jobber i forhold til karrierenettverk og sosiale nettverk.

Berg på setter stor pris på kontakten med KTH.

- Det at KTH tar kontakt med NTNU for å lære om hvordan vi jobber målrettet for å rekruttere flere kvinner til informasjons- og kommunikasjonsteknologi studier er helt strålende. Jo flere som jobber for kjønnsbalanse i teknologien, jo raskere kommer vi frem. Og det at KTH velger å kopiere så mye fra NTNU viser at vi har funnet en god oppskrift, tror prosjektlederen for Ada.

Jentecamp på svensk

Lørdag, dagen etter fellesmøtet, arrangerte KTH «Giants», en jentecamp med 300 deltagere. Ifølge Hernqvist har de har tatt inspirasjon fra teknologicampen ved NTNU, og kopiert både workshops og bruk av studenter og bruk av sosiale medier med mer.

- Det er fantastisk og noe vi er svært stolte av, sier Berg.

Prosjektlederen forteller at reisen til Stockholm var motivert ikke minst ut fra ønske om å se hvordan svenskenes opplegg er, og for å videre styrke samarbeid rundt rekruttering av kvinner til teknologifag.

Her berømmer Berg KTHs etablering av en egen prorektor med likestilling som hovedansvarsområde (i svensk terminologi heter det «viserektor» – KTH har kun én stilling med tittel prorektor, vedkommende er rektors stedfortreder).

- Jeg tror at med å sette likestilling mer på agendaen så vil det styrke vårt universitet. Vi kan jobbe lettere og bedre for «Kunnskap for en bedre verden». Både blant studenter, ansatte, rekrutterings-og ansettelsesprosesser, karriereutvikling og også i høyeste grad når det gjelder forskning og forskningsmidler. Det er noe en prorektor for likestilling kan bidra med. Anna Wahl kom med mange spennende ideer og tiltak som KTH nå skal gjennomføre. Vi må følge nøye med, sier Line Berg.

Ingen tiltak mot frafall

Vi kommer til å videreføre samarbeidet med KTH. Det var flere vi møtte på KTH denne gangen som bad om å få bli med på Teknologicampen 2017. De er selvsagt inviterte. Vi skal samarbeide og lære av hverandre, sier Berg. 

KTH har per i dag ingen prosjekt eller tiltak for å forebygge frafall blant kvinnelige teknologistudenter.

- De ønsker å lære fra Ada hva vi gjør. Vi har blant annet snakket om hvordan KTH kan starte karrierenettverk for sine kvinnelige IKT-studenter. Der har Ada et bredt nettverk av bedrifter i industrien – som også har kontorer i Stockholm, sier prosjektleder for Ada, Line Berg.