Disse studentene vil løse matkrise med et spesielt fiskefôr

Studentbedriften AgriMare Bio vil legge om kostholdet til oppdrettslaksen, slik at menneskene får mer mat på bordet.

Studentene Lene Stenseth, Emma Lovise Sunde og Charlotte Thunes Hansen vil drive oppdrett av en marin organisme som vil fungere som en god kilde til protein i fiskefôr. Sammen med Krister Krogsæter og Erik Andresen har de startet AgriMare Bio.
Publisert Sist oppdatert

Tidligere har vi skrevet om studentbedriften «Kelp», som lager knekkebrød av tare. Tanken bak det spesielle knekkebrødet er at produksjonen skal være sunn og bærekraftig.

En annen studentbedrift som tenker på bærekraft er AgriMare Bio, som ble etablert av studentene Lene Stenseth, Emma Lovise Sunde, Charlotte Thunes Hansen, Krister Krogsæter og Erik Andresen.

Trioen studerer biomarin innovasjon ved NTNU i Ålesund, og de jobber med et produkt som skal være med å kjempe mot en kommende matkrise.

- Innen år 2050 vil befolkningen ha økt til over 9 milliarder mennesker og matmangelen vil være en realitet, rett og slett fordi det ikke vil finnes tilstrekkelige ferskvannsressurser til å dekke vannbehovet ved matproduksjon, skriver AgriMare Bio i en pressemelding, og viser til en rapport fra FN.

NTNU-studentene peker på de store mengdene av vannforbruk som brukes til kjøttproduksjon, kommer til å føre til vannmangel, noe som kan føre til at vi blir tvunget til å spise mer vegetabilske produkter.

Det er der fiskefôret kommer inn i bildet. Studentbedriften viser til laksefakta.no, som skriver at 70 prosent av et gjennomsnittlig fôr til oppdrettslaks består av vegetabilske ingredienser.

- Dette er ressurser som heller burde blitt benyttet direkte til humant konsum, heter det i pressemeldingen fra AgriMare Bio.

Derfor skal de komme med en erstatning til de vegetabilske ingrediensene i fiskefôret. Dette vil de gjøre gjennom å drive oppdrett av en marin organisme som vil fungere som en god kilde til protein i fiskefôr.

Fremgangsmåten er foreløpig en bedriftshemmelighet.